Göteborgs-Posten

Anneli Jordahl bäst när hon berör klassfråga­n

- Mikaela Blomqvist kultur@gp.se

essä Anneli Jordahl Orm med två huvuden Norstedts

W H Auden, som jag ständigt återkommer till, skriver att orsaken till att det finns färre goda kritiker än lyriker och prosaister är den mänskliga fåfängan. Där författare­n bara behöver lära sig ödmjukhet inför livet, måste kritikern uppbåda en ödmjukhet inför författarn­a. Att skriva kritik är att underkasta sig någon annans syn på världen, och att i alla fall försöka läsa medhårs även om boken visar sig misslyckad.

Titeln på Anneli Jordahls essä ”Orm med två huvuden” syftar på hennes dubbla roll som författare och kritiker och bilden frammanar väl knappast en känsla av tvåfaldig ödmjukhet. Mycket riktigt yttrar sig kluvenhete­n för Jordahl mer som ett självförgö­rande ”varken eller” än ett bekvämt ”både och”: en återkomman­de önskan om att inte skriva kritik, och om att inte skriva skönlitter­ärt.

Skrivandet är en plåga. Resonemang­en är välbekanta, jag har själv hört mig upprepa dem. Varför då skriva alls?

I en text i Expressen (7/10) föreslår Victor Malm att det mest sanna och minst banala svaret på den frågan är fåfänga. ”Orm med två huvuden” föregriper invändning­en. Jordahl ondgör sig över den geschäft som på senare decennier har uppstått kring författare­n som medial figur och över det snäva tänkande som råder i Stockholm. Flytten därifrån kallar hon för en befrielse. Det är en beskrivnin­g som är lätt att instämma i, inte minst så här strax efter Bokmässan.

Så har också Jordahl i hög grad en egen röst, både som författare och kritiker. Hon noterar att andra brukar hävda att hennes romaner handlar om klass. Själv anser hon att deras tema är ensamhet.

”Orm med två huvuden” handlar om båda, men det är de gånger den berör klassfråga­n som det blir intressant. Jordahl beskriver sin egen väg till läsandet och skrivandet, och finner att dessa numera är stängda. Biblioteke­t i byn hon växte upp i har slagit igen och klassbland­ade skolor har bytts ut mot ett alltmer segregerat samhälle.

Men med sociologin som förklaring­smodell kommer man bara till en viss gräns. Där utgångspun­kten för essän är en långvarig skrivkramp blir dess bot obegriplig­t. Plötsligt skriver Jordahl en novell, sedan flera. Det liknar närmast magi och är väl som sig bör.

Samtidigt tänker jag att det magiska elementet talar emot den här typen av böcker där författare i detalj skriver om sitt skrivande. Måste allt förklaras? Kan vi inte få behålla en sista rest av dunkel och obegriplig­het? Jo, litteratur­en bör vara området för just detta, för det oförklarli­ga.

Jag kommer att tänka på vad Jorge Luis Borges skriver om poeterna Walt Withman och Paul Valéry: ”bådas verk är mindre värt som dikt än som tecken på en exemplaris­k diktare, skapad av detta verk.”

Kommentare­n skall läsas uppskattan­de. Kanske är det inte det framträdan­de självet som är problemet i den omfattande självmytol­ogisering som verkar höra samman med författand­et i dag, utan avsaknaden av myt?

Det är förstås en mycket omodern tanke och lika omodern verkar Anna Achmatovas högstämda dikt ”Musan” från 1924. Ändå är den något av det vackrare som skrivits om att skriva:

När jag om natten väntar hennes ankomst, då verkar livet hänga på en tråd. Vad är ära, vad är ungdom, vad är frihet,

inför den kära gästen med sin herdepipa.

Nu är hon här. Hon lyfter slöjan och betraktar mig noga.

Jag frågar: Dikterade du Helvetet för Dante?

Hon svarar: Det gjorde jag.

” Hon noterar att andra brukar hävda att hennes romaner handlar om klass. Själv anser hon att deras tema är ensamhet.

Mer än så behöver vi kanske inte veta om den enskilda författare­ns process. För den som inte håller med mig om det är ”Orm med två huvuden” en snabbläst och sympatisk bok.

 ?? Bild: Kajsa Göransson ?? titeln på anneli Jordahls essä ”orm med två huvuden” syftar på hennes dubbla roll som författare och kritiker.
Bild: Kajsa Göransson titeln på anneli Jordahls essä ”orm med två huvuden” syftar på hennes dubbla roll som författare och kritiker.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden