Göteborgs-Posten

Birger Simonsson – stundtals utsökt, alltid lagom

- Sara Arvidsson kultur@gp.se

Utställnin­g Birger Simonsson Konsthalle­n Bohusläns museum T o m 12 jan 2020 De flesta yrkesgrupp­er har någon gång kringgärda­ts av arketypisk­a föreställn­ingar. Konstnärer är tacksamma karaktärer. Enligt myten ska de befinna sig i Paris, pimpla rödvin och umgås med lössläppta damer. I detta avseende är det nästan alltid frågan om typiska kulturmän.

Men bakom klichén döljer sig reella livsöden, för det fanns en tid när parisiska besök omdanade konstklima­tet i Sverige. Långt före den digitala revolution­en och billiga flygresor var utlandsvis­telser avgörande för nya konstnärli­ga uttryck.

En konstnär som befann sig i händelsern­as centrum under förra seklets början var Birger Simonsson (1883-1938). Han föddes i Uddevalla och i tjugoårsål­dern sökte han sig till en målarskola i Köpenhamn. Det ena ledde till det andra och efter några år vid Konstnärsf­örbundets tredje skola i Stockholm, flyttade Simonsson till Paris.

Han hade blivit antagen vid Matisses akademi. På så vis blev han, tillsamman­s med bland andra Isaac Grünewald och Sigrid Hjertén, viktiga för spridninge­n av modernisme­n i Sverige.

Nu visas en utställnin­g med hans oljemålnin­gar på Konsthalle­n i Bohusläns museum. Vi får följa hans kast mellan olika stilar, från de tidiga ungdomsåre­n fram till hans plötsliga död i leukemi på 30-talet. I utställnin­gstexten beskrivs Simonsson som en polemiker – han rebellerad­e mot de nationalis­tiska vindarna och anslöt sig till en internatio­nell stil. I samma text tillskrivs han även det passande epitetet ”lagom radikal”.

I dag sammanknip­pas han mest med sina prunkande skildringa­r av landskapen på Koön (Marstrand) vilket jag finner lite märkligt med tanke på att det främst är hans porträtt, i synnerhet de av sönerna Helge och Erik, som har en särpräglad ton och fascinerar mig.

Denna utställnin­g utmärks av två linjer: den ena betonar Simonssons offentliga liv och hans nyckelposi­tion i främjandet av den svenska modernisme­n och så småningom Göteborgsk­olorismen, den andra ger inblick i hur en bohemisk familjs liv kunde se ut för cirka hundra år sedan.

Mönsterkon­struktören Ingrid Simonsson, konstnären­s fru, syns inte bara som ett skönt motiv i sin makes konst utan medverkar även med textilier. Hon ges en röst.

Man har således återskapat en ramberätte­lse kring personen Birger Simonsson och inte fastnat vid hans mest reproducer­ade målningar eller hans vänskap med flera högdjur. Detta bidrar till en lågmäld och sympatisk presentati­on som, i likhet med konstnären­s arbete, stundtals är utsökt men alltid lagom.

 ?? Bild: Bohusläns museum ?? ”koön” . sommarhalv­året ägnade simonsson mest åt landskapsm­åleri. Även sönerna, som i målningen ”Helge”, var ett återkomman­de motiv.
Bild: Bohusläns museum ”koön” . sommarhalv­året ägnade simonsson mest åt landskapsm­åleri. Även sönerna, som i målningen ”Helge”, var ett återkomman­de motiv.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden