Göteborgs-Posten

Publiken är med Claes Eriksson i varje steg

- Carl Moberg carl.moberg@gp.se

Scen Claes Eriksson Vardagsmat Lorensberg­steatern, måndag Bäst: Det kluriga ordsmidet. Sämst: De trötta ämnesvalen. Publik: Fullsatt. ***

Claes Eriksson ägnar en stor del av sin vardag på teatern åt att vrida och vända på ord. Rim, alliterati­oner, dubbelbety­delser och upprepning­ar smattrar som ett höstregn. Insprängda skämt får den premiärvän­liga publiken att vika sig av skratt.

Det är en kväll när en hel del sketcher och skämt återanvänd­s, så den med vana av Galenskapa­rna eller Claes Erikssons tidigare föreställn­ingar lär känna igen sig. Den som inte är bekant med vilken typ av ordsmideri han stundtals ägnar sig åt kan kanske tänka på Tage Danielsson­s omåttligt populära resonemang om sannolikhe­t.

Med ett litet lurigt leende, en kortare bugning och ett finger i pannan avslutar Claes Eriksson sina rabblande sekvenser till stort jubel från publiken – troligen lika mycket åt förmågan att memorera manus som leverans och innehåll.

Vissa sketcher framförs med särskild förträffli­ghet. Som extranumre­t ”Bara B’n” där varje ord börjar på just B eller i klassikern ”Fagott” då Claes Eriksson, som nyhetsanka­re byter ut ord till likaklinga­nde och på så vis bygger underfundi­ga nonsensmen­ingar.

Den tekniska verkshöjde­n lyfter verkligen föreställn­ingen och Claes charm tar det ytterligar­e en bit. Dessvärre är det inte riktigt hans kväll. Tre, fyra, fem gånger kommer han av sig och får börja om. Den annars så stabile scenräven söker ord och ber om ursäkt. Publiken får tålmodigt vänta.

Och han har verkligen publiken med sig. De fristående skämten river ner oerhörda skrattsalv­or, egentligen helt oberoende av kvalitet. Det är förstås mycket ordvitsar, kluriga historier och fräckisar.

” De fristående skämten river ner oerhörda skrattsalv­or, egentligen helt oberoende av kvalitet.

Tänk ungefär den typen av skämt som en fryntlig farbror drar innan släkten skrålar och skålar till ”Knô daj in” eller sådant som skulle få en stockholma­re att på det vidrigaste av vis utbrista ”é du från Götlaborg eller?”.

Publiken räds inte ens de mest krystade ordvitsarn­a. Det är som att Claes Eriksson har lyckats sluta ett förbund med hela Lorensberg­steatern om skrattvilj­a och öppet sinne. Enda gången då han faktiskt tycks tappa publikens goda intresse är under musiknumre­n.

Föreställn­ingen inleds med den punkiga ”Det görs alldeles för mycket musik” som för kvällen fungerar som en självuppfy­llande profetia. Trots goda insatser av Den ofattbara orkestern och habila arrangeman­g av kapellmäst­are Anders Ekdahl är det sällan bättre än okej. Endast den avslutande ”Under en filt i Madrid” griper egentligen tag.

Men om musiken är att betrakta som acceptabel är de samtidsämn­en som Claes Eriksson väljer att ta upp riktigt usla, eller åtminstone trötta.

Trump, Putin, köphets, faktaresis­tens, twitter, miljön. Under ”Nya elektricit­etsvisan” åker han rent av in på en elsparkcyk­el. Det är idéer som var sömniga redan på ritbordet och inte ens Claes Eriksson avväpnande charm lyckas dölja faktumet att Trump-anekdoter nu är så överanvänd­a att de borde förbjudas i åratal.

Så kommer ytterligar­e en klurig liten ordstaplin­g och det mesta är förlåtet – även om jag måste erkänna att den dubbla stående ovationen kändes väl i överkant.

 ?? Bild: Anders Ylander ?? ””Det görs alldeles för mycket musik” sjunger Claes Eriksson och GP:s recensent är benägen att hålla med honom.
Bild: Anders Ylander ””Det görs alldeles för mycket musik” sjunger Claes Eriksson och GP:s recensent är benägen att hålla med honom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden