Göteborgs-Posten

Ariana Grande trollbinde­r hela Globen

- Martin Röshammar kultur@gp.se

Konsert Ariana Grande Globen, Stockholm, måndag Bäst: Energin. Och låtar som ”7 rings” och ”Thank U, next”. Sämst: Ibland tar hon i så att Mariah Carey framstår som nedtonad och försiktig i sitt sätt att sjunga. Publik: Fullsatt. Runt 13 000 personer. ****

Det går inte att skriva eller prata om Ariana Grande utan att nämna det som hände på Manchester Arena i maj 2017 då 23 personer (inklusive gärningsma­nnen) dog vid ett terroratte­ntat efter hennes konsert där. Hon visade mod och kraft när hon initierade minneskons­erten ”One love” i samma stad bara ett par veckor senare.

Säkerhetst­änket ökar på alla stora evenemang men på Ariana Grandes turné har det tagits ett steg längre. Bara genomskinl­iga plastpåsar eller plastväsko­r är tillåtna i Globen den här kvällen. Ingenting får gå fel.

De två senaste åren, med död på nära håll och uppbrottet från skådespela­ren och komikern Pete Davidson, har varit tunga. De måste påverka Ariana Grandes syn på livet och kanske även hennes syn på döden.

Samtidigt har Ariana Grandes position i popvärlden blivit allt starkare. Hennes två senaste album, ”Sweetener” som fått ge namn åt turnén och ”Thank U, next” har verkligen cementerat Ariana på listan över världens allra största popstjärno­r (som aldrig har långt till r’n’b-världen) .

Hon har hitsen, sångrösten och en sådan självklarh­et och pondus som bara de ouppnåelig­a har.

Rivstarten med ”God is a woman” efter en kort ”Raindrops (An angel cried”), ”Bad idea” och ”Break up with your girlfriend, I’m bored” är ångvältstu­ng och noggrant danskoreog­raferad.

Jag svär nog i Ariana-kyrkan nu, men det som på skiva låter helt makalöst i sångväg blir ibland lite gällt, lite vasst. Som i ”Be alright”, en egentligen fantastisk poplåt och ”Sweetener” som går över i ”Successful”. Kanske är problemet att hon så gärna vill visa hur duktig sångerska hon är, hon tar i så hela Söderort tror att det är jordbävnin­g.

Under ”7 rings” är Ariana Grande som bäst, med en ostoppbar frenesi, precis som ”Fake smile” och ”Make up” och publiken blir överlyckli­g om och om igen, men då och då tänker jag att det skulle vara lite gött med något som går fel, något som inte är så förtvivlat inövat. Med tanke på hur hennes liv sett ut de senaste åren hade det inte varit så konstigt om något fult och jobbigt, rentav personligt, fick svärta ner det perfekta. Men jag fattar ju också att de största arenorna inte är rätt forum. Eller så kommer det längre fram.

Men en osviklig känsla för hits har hon, Ariana Grande, och trollbinde­r sin publik gör hon. Framtiden ser ljus ut, bara hon orkar med pressen och tempot hon själv har bestämt.

 ?? Arkivbild: Chris Pizzello ?? Ariana Grande har en osviklig känsla för hits, skriver Martin Röshammar.
Arkivbild: Chris Pizzello Ariana Grande har en osviklig känsla för hits, skriver Martin Röshammar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden