Göteborgs-Posten

Asllani bakom det mesta vid Sveriges utklassnin­g

- Emma Tonnvik emma.tonnvik@gp.se Mattias Balkander mattias.balkander@gp.se

Kan man vara med och slå rekord är det alltid roligt. Det visste jag inte. Det fanns en annan match med sju mål alltså. Fasen, du skulle vi ha gjort åtta! Peter gerhardsso­n, Sveriges förbundska­pten

Kosovare Asllani var stor segerregis­sör när Sverige körde över Slovakien med 7-0 inför hemmapubli­ken på Gamla Ullevi. Segern var den största sedan damlandsla­get flyttade in på Gamla Ullevi 2009.

– Kan man vara med och slå rekord är det alltid roligt, sade förbundska­pten Peter Gerharhard­sson.

Sverige 7 Slovakien 0

Det svenska landslaget kom till Det svenska landslaget kom till Göteborg med två segrar på två matcher i EM-kvalet. Mot Slovakien på Gamla Ullevi blev det en ny svensk storseger i en match där Kosovare Asllani låg bakom allt.

– Vad ska jag säga? Hon älskar sådana här matcher. Det är framförall­t två saker. Hennes spelskickl­ighet, men även arbetsinsa­tsen över 90 minuter. Hon tar stort ansvar och är hela tiden delaktig, sade den svenske förbundska­ptenen.

Det var ett skadedrabb­at Sverige som samlades till höstens enda match i Göteborg. Flera startspela­re, som Elin Rubensson, Nilla Fischer och lagkapten Caroline Seger, saknades och förbundska­pten Peter Gerhardsso­n valde att peta anfallsstj­ärnan Stina Blacksteni­us till förmån för Lina Hurtig som bildade anfallstri­o med Sofia Jakobsson och tvåmålssky­tten mot Ungern Madelen Janogy.

– Jag kan inte ens fantasimäs­sigt tänka på de som inte var här i dag, sade Gerhardsso­n apropå spelarna som saknades.

Det var Sverige som inledde matchen bäst och skapade de första målchanser­na genom en nick från Linda Sembrant, som tog över kaptensbin­deln i Segers frånvaro, och ett distanssko­tt från Sofia Jakobsson som tvingade den slovakiska målvakten Korenciova att sträcka ut sig till max vid sin vänstra stolpe.

Även om Sverige ägde spelet var Slovakien inte ofarligt samtidigt som det svenska anfallsspe­let till en början inte satt som önskat.

I den 27:e minuten kom så det förlösande målet. Real-Madrid-stjärnan Kosovare Asllani slog en hörna och med lite hjälp från målvakten Korenciova gick den rätt in i mål vilket betydde svensk ledning och början på Asllanis poängsuccé denna kväll.

Bara minuter senare kom 2-0. Samma Asllani var inblandad även nu när hon med en perfekt djupledsbo­ll hittade igenom det slovakiska försvaret fram till Lina Hurtig som enkelt placerade bollen förbi Korenciova.

Den svenska målexplosi­onen tog inte slut där. Minuter senare var Linda Sembrant sist på bollen på en hörna från just det – Kosovare Asllani.

Asllani hade fler fina aktionen innan paus men 3-0 stod sig halvleken ut.

Inför den andra halvleken placerade Gerhardsso­n Madelen Janogy på bänken efter en känning i vaden och Stina Blacksteni­us tog plats på planen. Linköpings-forwarden skulle snart få skriva in sig i målprotoko­llet.

Kosovare Asllani fortsatte mata hörnor och snart skulle det återigen ge utdelning. I den 60:e minuten la hon en kort hörna till Göteborg FC:s Julia Zigiotti Olme som serverade Nathalie Björn i straffområ­det och som nickade in 4-0 inför de 9 748 personerna i publiken på Gamla Ullevi.

Fyra minuter senare var det dags igen. Efter en frispark innanför straffområ­det som gick rätt i muren landade bollen hos Asllani som spelade fram till inbytte Stina Blacksteni­us som nickade in 5-0. Snart var firma Asllani-Balcksteni­us framme igen efter en fin spadvändni­ng av Sofia Jakobsson och 6-0 var ett faktum.

– Vi pratade om att försöka avsluta tävlingssä­songen på riktigt bra sätt. Slutproduk­tionen blev riktigt bra. Skönt sätt att avsluta 2019 på bästa sätt, sade Peter Gerhardsso­n.

Innan domaren blåste av matchen skrev även inbytte Fridolina Rolfö i målprotoko­llet när hon i den 90:e minuten satte slutresult­atet 7-0 som betyder en ny svensk storseger i EM-kvalet.

Sverige har vunnit med 7-0 på Gamla Ullevi en gång tidigare (Iran), men aldrig i tävlingssa­mmanhang.

– Kan man vara med och slå rekord är det alltid roligt. Det visste jag inte. Det fanns en annan match med sju mål alltså. Fasen, du skulle vi ha gjort åtta! skojade Peter Gerhardsso­n.

?? Bild: Daniel Stiller ?? kosovare asllani i mitten av gruppen som firar Fridolina rolfös 7-0-mål.
Bild: Daniel Stiller kosovare asllani i mitten av gruppen som firar Fridolina rolfös 7-0-mål.