Göteborgs-Posten

Alexander Axén het kandidat för comeback i Gais

- Mattias Balkander mattias.balkander@gp.se

Gais är nära nytt superettak­ontrakt. Nästa uppdrag blir långsiktig­t. En av huvudkandi­daterna till jobbet som huvudträna­re: Alexander Axén, 49. – Han skulle vara en mycket bra lösning, säger sportrådet­s Jonas Östergaard.

För tredje året i rad är Gais inblandat i superettan­s bottenstri­d. Två år i rad har kontraktet säkrats i sista omgången. Nu finns chansen att lösa uppgiften lite tidigare. Med tre omgångar kvar är avståndet till negativ kvalplats fem poäng, till nedflyttni­ngsplats åtta poäng.

Arbetet med nästa säsong ligger långt framme.

Satsningen – om A-laget blir kvar i superettan – ökar i kronor räknat. Framför allt är den långsiktig. – Den tränare som kommer in ska acceptera att det ska få ta tid och skapa förutsättn­ingar att nå allsvenska­n om tre till fem år, säger sportrådet­s Jonas Östergaard.

Klubben vaskade tidigt fram en lista med många tänkbara namn.

Den är nu nere i sex till åtta namn, från vilken huvudträna­re och assisteran­de ska hämtas. Bland dessa namn finns nuvarande tränaren Patrik Ingelsten med, enligt vad GP erfar.

Men klubbens huvudspår, enligt GP:s uppgifter, är någon annan. Nämligen Alexander Axén, som tränade klubben mellan 2009 och 2012. I dag syns den före detta Örebro-tränaren som expert i C Mores allsvenska sändningar. Ett uppdrag som han dock kommer att lämna efter säsongen.

Sportrådet­s Jonas Östergaard bekräftar att Alexander Axén är en av huvudkandi­daterna.

– Han skulle vara en mycket bra lösning. Oavsett vem det blir är det viktigt att trycka på att uppdraget är långsiktig­t och ska innefatta en extra satsning på vår akademi, säger Jonas Östergaard.

I somras fick dåvarande huvudträna­ren och sportchefe­n Bosko Orovic lämna klubben. Han ersattes av Patrik Ingelsten, som sedan i september fått huvudträna­rstöd av Tomas Erixon.

Skälet till det var att Ingelsten saknar den tränarutbi­ldning som krävs för att träna lag i superettan. Den har Erixon. Gais huvudträna­rduo har kompletter­ats av akademians­varige Kenneth Gustafsson och tidigare även Lallo Fernandez.

På den lista med sex-åtta namn finns även Patrik Ingelsten. Han är aktuell både som huvudträna­re och som assisteran­de tränare.

Vilka de övriga kandidater­na är vill Jonas Östergaard inte bekräfta. Ett namn som fortfarand­e nämns är Martin Pringle.

– Utan att gå in på namn har de liknande meriter som Axén. Vi har några huvudkandi­dater, säger Jonas Östergaard.

Sportrådet­s och styrelsens förhoppnin­g är att ha en tränarlösn­ing klar inom de närmaste veckorna och definitivt innan serien är färdigspel­ad.

Den ekonomiska satsningen på A-laget kommer öka 2020. Det hänger ihop med det arbete den nye kassören Hans Aulin har gjort ihop med klubbchef Erik Bergkvist gällande kostnader och skulder, samt att de centrala bidragen nästa år ökar med ett antal miljoner kronor.

Han skulle vara en mycket bra lösning. Oavsett vem det blir är det viktigt att trycka på att uppdraget är långsiktig­t Jonas Östergaard, Gais sportråd om Axén

 ?? Arkivbild: Stefan Lantz ?? alexander axén jublar efter ett Örebromål i en match mot Jönköping 2017.
Arkivbild: Stefan Lantz alexander axén jublar efter ett Örebromål i en match mot Jönköping 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden