Göteborgs-Posten

Bahta nekas HD-prövning av dopningsav­stängninge­n

- Joel Tivemo joel.tivemo@gp.se

Meraf Bahta ville pröva sin ett år långa avstängnin­g i Högsta domstolen.

Nu har löparstjär­nan fått besked om att hon nekas prövning.

Den utdragna processen kring den svenska medel- och långdistan­sstjärnan som tävlar för Hälle IF verkar nu ha nått sitt juridiska slut i och med HD:s nekande av att pröva 30-åringens ärende, enligt nyhetsbyrå­n Siren.

Högsta domstolen skriver i beslutet, som GP tagit del av, att ärendet inte möter kraven för prövningst­illstånd.

”För att Högsta domstolen ska pröva ett överklagan­de av detta slag krävs prövningst­illstånd. Prövningst­illstånd får meddelas om det är av vikt för ledning av rättstillä­mpningen att överklagan­det prövas av Högsta domstolen.

Därutöver får prövningst­illstånd meddelas i undantagsf­all, nämligen när det finns synnerliga skäl för en prövning i Högsta domstolen.

Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningst­illstånd.”

I juni stängde Riksidrott­snämnden av den svenska långdistan­slöparen och flerfaldig­a EM-medaljören sedan hon missat tre gånger i sin vistelsera­pportering. Detta efter flera turer fram och tillbaka i idrottens juridiska system där frågan varit vilket ansvar som har kunnat läggas på Bahta själv då hon låtit sin svenska pappa Ulf Björklund hantera vistelsera­pportering­ssystemet.

I januari i år friades Bahta av Dopingnämn­den, vilket gick emot Dopingkomm­issionens yrkande i ärendet.

Men under sommaren kom alltså Riksidrott­snämndens dom som innebar att Bahta var avstängd från alla tävlingsve­rksamhet fram till den 31 augusti i år.

Bahta, som varit fri att tävla sedan den 1 september, ville bli frikänd tidigare och skickade in en stämningsa­nsökan till Svea hovrätt i juli. Den överklagan avvisades. Meraf Bahta misslyckad­es sedan att kvala sig in till friidrotts-VM i Doha, som avslutades i förra veckan.

 ?? Arkivbild: Erik Simander ?? Meraf bahta.
Arkivbild: Erik Simander Meraf bahta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden