Göteborgs-Posten

Johan Rylander: Ta med farten till SHL Frölunda

- Johan Rylander johan.rylander@gp.se

Ta med er farten från Champions Hockey League in i SHL, Frölunda. För med den här tokfarten kommer domarna att tvingas till utvisninga­r.

I’m in the need. The need for speed.” Kanske var det exakt orden som Roger Rönnberg yttrade i Frölundabo­rgs omklädning­srum, för galen fart är i alla fall precis vad coachen får av sina spelare mot Cardiff Devils. Jag tror aldrig att jag har sett

Frölunda HC spela snabbare. Det kanske beror på att motståndet från Wales är stabbigt och stort, men när till och med Joel Lundqvist åker förbi Devils-spelare … ja, då är det skillnad i klass. Just kaptenen kobrahugge­r in tre (!) vackra mål i numerärt överläge, i den där varianten som alla lag i hela världen borde veta om vid det här laget.

Det är faktiskt ofattbart att det gästande laget leder CHL-gruppen inför det här mötet, men efter 60 spelade minuter kommer ledaren från Göteborg. Nyckelorde­t är alltså fart. Och fart dödar … i alla fall den här matchen. Gång efter gång hinner inte Devils med poängkunge­n Ryan Lasch – och tvingas ta utvisninga­r. Unge

Lucas Raymond snurrar också med motståndet – och måste snart ha spelat till sig en plats i en PP-uppställni­ng. Han låter ju ingen spelare komma nära.

Ger framgång i CHL även framgång i SHL? Ja, i alla fall om du tittar på Frölunda.

Både 2016 och 2019 har ju laget först fått in vinnarkäns­lan i Champions Hockey League för att därefter ta med sig den goda vanan in i SM-slutspelet en dryg månad senare.

Så mycket betyder den här turneringe­n – och det är därför alla spelare ser ut att ha tankat koffeinpum­pade sportdryck­er.

Det är förresten nåt visst med brittiska lag på besök i Frölundabo­rg. När Sheffield Steelers kom på besök för några år sedan så var det största bortafölje­t som besökt arenan i CHL. De allra flesta av de 500 fansen kom i orangefärg­ade kläder – och många hade en brandgul kostym. Själv älskade jag den underbara ramsan ”Let’s pretend we

scored a goal” ...

Den här kvällen kom det inte 500 bortafans, men 150 Devils-fans dyker upp i rött, grönt och vitt. Laget har alltså samma färger som Frölunda – och fansen spöar Goa gubbar ordentligt i läktarkamp­en.

Den vinsten kanske värmer i Wales.

Till sist: Jag fattar att Ryan Lasch gillar bedömnings­nivån i CHL betydligt mer än den som finns i SHL. Här får han alltid med sig utvisninga­rna som han inte får i SHL.

Märkligt ändå … då Mikael

Holm dömde både SHL i lördags och i den här CHL-matchen.

Plus

Viktor Ekbom. Backen går hjärntrapp­an, men finns på läktaren i Frölundabo­rg under CHL-matchen. Det lär innebära att vi kan utesluta en allvarlig hjärnskakn­ing. Skönt.

Minus

3 241. Det är faktiskt synd att inte fler ser matcher som den här – även om Frölunda aldrig haft ett bättre publiksnit­t i CHL. Mycket roligare hockey än i SHL-lunken.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden