Göteborgs-Posten

Frederiksh­avns uthålligas­te män

- Kristian Wedel Redaktör vg@gp.se •

Jag har tillbringa­t ett dygn på ett badhotell i Frederiksh­avn, huvudsakli­gen i egenskap av serviceman. Tre Göteborgsf­amiljer lades i blöt klockan tio på förmiddage­n. Middag var beställd till klockan nitton. De barn som jag huvudsakli­gen betjänade tyckte att det var snålt med nio timmar, men tröstade sig med att det skulle gå att bada ytterligar­e två timmar på kvällen, om de åt fort. Det gjorde de.

Hotellet är en anläggning av piratskepp, vattenkano­ner, vågmaskine­r, stegar, rutschkano­r och vattenfall.

Medan jag satt i en alltmer vårdslös ställning i bubbelpool­en och tänkte på räkor och guldexport och emellanåt tittade ut i matsalens landskap av smörrebröd genom ett stort fönster från bassänglan­dskapet – ett underbart sadistiskt grepp av arkitekter­na – insåg jag långsamt att jag en gång framträtt på detta hotell som musikant. Det såg då helt annorlunda ut då. Det var hösten 1994. Det var en konstig kväll. Glädjelösa par föste glasartat och mekaniskt runt varandra i foxtrot.

Orsaken var att en svensk reklamradi­okanal hade utlovat ett års bensinförb­rukning till det par som höll ut längst.

Detta hade ingen berättat för oss.

Det kändes som att vara musikant i en zombiefilm: 24 människor betraktade oss med all tänkbar vämjelse. Mina försök att lätta upp stämningen med vitsar bemöttes med slapp fientlighe­t.

När badandet i lördags gick in på sjunde timmen kände jag retroaktiv­t en varm sympati för de göteborgar­e och norrmän som dansade hösten 1994.

Badhotelle­t i Frederiksh­avn förefaller vara en anläggning som tvingar fram uthållighe­t hos deltagarna.

Skillnaden var att jag inte kunde bada mig till ett års bensinförb­rukning.

På kvällen gjorde jag Frederiksh­avn. De andra fortsatte att bada, men jag förebar upplösning­stillstånd. Frederiksh­avn präglas av rappade tegelhus med sneda skyltar om böf och pilsner och anka. På torget stod kommendör Peder Tordenskio­ld i brons. Han skulle ha vunnit alla bad- och danstävlin­gar han ställde upp i. Han var född 1690 i Trondheim i en skara av 18 barn och gjorde en glänsande dansk karriär genom att huvudsakli­gen lura svenskar. Han tog Marstrand år 1719. Några gånger försökte han erövra Göteborg, med utpressnin­gsbrev och skottpråma­r vid Nya Älvsborg. Göteborgar­na pangade på från Rya skog. Tordenskio­ld hade ett bedrägligt lockigt kerubansik­te. Han var listig, hetlevrad och svår på damer. Han föll i en duell i Bremen år 1720. Det tog sedan 24 år att reda ut hans affärer och oäkta barn. Han står alltså i Frederiksh­avn i mitten av en vattenspeg­el, med en mynningsla­ddare. Jag stod och tittade på honom och gick sedan i mörkret till hamnen.

Det var kranar och stora asfaltvidd­er och blanka lampor och fartygskon­turer.

En man i hängslebyx­or klev ur en lastbil.

Frederiksh­avn var ett tyst tältläger där takspetsar­na petade på Kattegatth­imlen. Under min promenad från hotellet hade jag utöver Tordenskio­ld och lastbilsch­auffören med hängslen inte sett någon människa utomhus. Jag undrade vad Tordenskio­ld hade kunnat göra av en danstävlin­g och ett badhotell. Pustar av salt och diesel kom mellan brandgavla­rna. När jag gick tillbaka mot hotellet passerade jag Tordenskio­ld igen. Skulpturen verkade plötsligt större. Den var kompletter­ad av fyra män som stod stilla i mörkret. De var göteborgar­e. Cigarrettg­lödar lyste. När jag gick förbi hördes en av rörelse eller guldexport tjock stämma:

– Där står han som sköt sönder Färjenäs.

” Badhotelle­t i Frederiksh­avn förefaller vara en anläggning som tvingar fram uthållighe­t hos deltagarna

 ?? Arkivbild: Thore Leykauff ??
Arkivbild: Thore Leykauff
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden