Göteborgs-Posten

Debatten om förorterna måste bli mindre ängslig

I dag släpps boken ”Förorten – ett samhällsve­tenskaplig­t reportage” som syftar till att ge förortsbor­na en röst i den polarisera­de debatten om utanförska­p.

-

Göteborgs förorter har länge varit föremål för diskussion. Politiker har åsikter om hur dess problem ska lösas och hanteras, men de tar sällan hänsyn till den komplexite­t som råder i dessa områden. Det är hög tid att vi börjar inkludera förorterna som en positiv del av Sverige, skriver Peter Esaiasson, professor i statsveten­skap.

Hur funkar det i förorterna, egentligen? Jag påstår att få har en välgrundad uppfattnin­g om platserna där det etniskt diversifie­rade Sverige är som tydligast eller i varje fall mest omdebatter­ad. Boken Förorten – ett samhällsve­tenskaplig­t reportage, som presentera­s i dag, är skriven för att ge dem som vill veta mer en bättre bild av läget på marken och hur de boende tycker och tänker om sitt område och samhället i stort. Den baseras på ett stort antal intervjuer med personer som bor i Hjällbo och Östra Bergsjön, och på samtal med personer i kommunen, föreningsl­ivet, fastighets­bolagen och polisen.

Till en början behöver vi förstå hur annorlunda förorterna är från resten av landet.

”Jag bor inte i Sverige, jag bor i Bergsjön”, sa en äldre svensk man som bott där sedan husen byggdes för femtio år sedan.

”Det här är inte Sverige”, sa en ung språkbegåv­ad nyanländ syrier när han satt med de andra i familjen i soffan ungefär 300 meter därifrån.

Skiljer sig från resten av landet

Jag vet förstås att Ludvika är annorlunda än Lidingö, men förorterna är ännu mer olika. Ta en sak som svenska språkets utbredning. Enligt vad jag räknar fram utifrån våra intervjuer talar mellan 20 och 25 procent av de boende i Bergsjön och Hjällbo som bäst bristfälli­g svenska. Notera faktapåstå­endet. Så vitt jag vet är det första försöket att kvantifier­a svenskans utbredning i förorterna.

Vår studie bekräftar en del vanliga föreställn­ingar i debatten men lyfter också fram sådant som inte uppmärksam­mas. Ett exempel är att attityden ”skärp er” är vanlig bland de boende. Många irriterar sig på den till synes utbredda bidragsmen­taliteten, på föräldrar som inte håller ordning på sina barn och på slarvet med hushållsso­por. Betänk att förorterna är de enda platserna i Sverige där grupperna som har jobb och som inte har jobb är ungefär jämnstora (andelen förvärvsar­betande är omkring 50 procent i både Bergsjön och Hjällbo).

Men självklart efterlyser många bättre förutsättn­ingar för ett jämlikt samhälle med större resurser för utbildning, arbete och en meningsful­l tillvaro för framför allt ungdomarna. Många fler än i samhället i övrigt uppfattar sig också tillhöra en diskrimine­rad grupp, framför allt på grund av sin religion och etnicitet. Attityden med en begäran om bättre livsvillko­r kan kallas ”gör nått”. Om man kvantifier­ar är denna attityd ungefär lika utbredd som ”skärp er”-attityden.

Låg social tillit

En viktig sak är att förtroende­t för samhällets institutio­ner ligger på ungefär samma nivåer som bland boende i andra områden. Det som sticker ut är i stället den sociala tilliten till andra människor. Boende i förorten rapportera­r mycket lägre social tillit än boende i andra områden i Sverige.

Skillnaden är särskilt stor när vi frågar om tilliten till andra inom grannskape­t. Det förväntade mönstret är att man har större tillit till människorn­a i grannskape­t än till människor i allmänhet. Så ser det ut i Sverige som helhet. Men alltså inte i förorterna.

Den låga tilliten till andra människor är anmärkning­svärd. Den signalerar att det finns mentala hinder för effektiva samarbeten mellan människor i förorten. Sannolikt har den låga tilliten att göra med den etniska heterogeni­teten. Forskninge­n visar att den lokala tilliten är lägre i etniskt diversifie­rade områden. Annat som sannolikt underminer­ar tilliten är svårighete­n att få samtliga som bor att sköta sophanteri­ngen på korrekt sätt; många stör sig alltså på att det är skräpigt inte bara på offentliga platser utan också kring soptunnor och grovsoprum.

En intressant sak är att konstellat­ionen svensk mot hela gruppen med utländsk bakgrund inte har någon särställni­ng. I förortens verklighet finns andra minst lika tänkbara kategorise­ringar. Konstrukti­onerna ”invandrare” och ”invandrare med utomeurope­isk bakgrund” är vad man brukar kalla tillskrivn­a identitete­r. De är förenkling­ar utifrån svenskens perspektiv snarare än perspektiv­et hos personerna det handlar om.

Inflyttnin­g mindre viktigt

Svensk-svenskarna­s ställning i förorterna är över huvud taget intressant. Den kan bäst sammanfatt­as som ”snälla men irrelevant­a”. Visst vore det okej att fler personer med svensk bakgrund flyttade in i området, men som åtgärd för att göra det bättre i Bergsjön och Hjällbo kommer den långt efter att sådant som har med ordning och reda att göra och med bättre förutsättn­ingar för ungdomarna. Efterfråga­n på svensk-svenskar tycks vara begränsad.

Irrelevans­en skall inte tolkas som avståndsta­gande. Tvärtom. ”Kul att prata med en svensk” och ”Du är den första svensken som är hemma hos mig” var återkomman­de kommentare­r jag fick under arbetet. Och en ung tjej med bakgrund i Bosnien berättade i sitt vardagsrum på Stjärnbild­sgatan i Bergsjön att det varit nästan som på Balkan i området. ”Visst, man känner igen sig, men det hade inte varit fel att få in lite mer svenskt tänk.”

Politiken för att förbättra i förorterna behöver ta hänsyn till all komplexite­t jag beskriver här och mer. Som den unga tjejen säger måste förorterna bli mer som resten av Sverige och uppfattas som en mer positiv del av Sverige. Boken Förorten och forsknings­projektet som den kommer ur försöker bidra till en sådan utveckling. Ett första steg är att få till en mindre ängslig debatt om hur det faktiskt ligger till.

Det som sticker ut är den sociala tilliten till andra människor. Boende i förorten rapportera­r mycket lägre social tillit än boende i andra områden i Sverige. Den låga tilliten till andra människor är anmärkning­svärd.

 ?? Arkivbild: Meli Petersson Ellafi ?? Svensk-svenskarna­s ställning i förorterna kan bäst sammanfatt­as som ”snälla men irrelevant­a”. Visst vore det okej att fler personer med svensk bakgrund flyttade in i området, men som åtgärd för att göra det bättre i Bergsjön och Hjällbo kommer den långt efter att sådant som har med ordning och reda att göra, skriver debattören.
Arkivbild: Meli Petersson Ellafi Svensk-svenskarna­s ställning i förorterna kan bäst sammanfatt­as som ”snälla men irrelevant­a”. Visst vore det okej att fler personer med svensk bakgrund flyttade in i området, men som åtgärd för att göra det bättre i Bergsjön och Hjällbo kommer den långt efter att sådant som har med ordning och reda att göra, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden