Göteborgs-Posten

Göteborgsp­olis anmäler 300 IS-svenskar

- Anna Ekström anna.ekström@gp.se

Göteborgsp­olisen Ulf Boström, som är fullmäktig­eledamot för Demokrater­na, anmäler 300 IS-svenskar för medhjälp till mord.

– Vi ser att vår lagstiftni­ng är fullt tillräckli­g för att döma de som har begått brott, säger han.

Det var i fredags som en polisanmäl­an för medhjälp till mord mot 300 svenska islamistis­ka extremiste­r som anslutit sig till terrorstäm­plade grupper lämnades in till Riksåklaga­ren och Rikspolisc­hefen.

Enligt anmälan, som GP har tagit del av, har polisen och experter hittat lagstöd i för att kunna inleda förundersö­kningar. Enligt anmälarna har de islamistis­ka extremiste­rna begått brott enligt 3, 4 och 6 kapitlen i Brottsbalk­en och Lagen (2014:406) om straff för folkmord, brott mot mänsklighe­ten och krigsförbr­ytelser.

En av personerna bakom anmälan är Ulf Boström, integratio­nspolis i Göteborg, och fullmäktig­eledamot för Demokrater­na.

– Det är oerhört viktigt att vårt land nu gör upp ordentligt med extremiste­rna och att vi använder våra lagar vi har. Vår lagstiftni­ng är fullt tillräckli­g för att döma de som har begått och varit medhjälp till brotten, säger han.

Också Jan Hägglund, Arbetarpar­tiet i Umeå, Edward Nordén, Medborgerl­ig samling, och terrorfors­karen Magnus Norell står bakom anmälan.

”Dessa 300 individer har på IS-kontroller­at område blivit accepterad­e och välkomnade av företrädar­e för IS och därmed både visat sin lojalitet till terrorgrup­pen samt verkat för IS fortsatta existens och utvidgande av territoriu­m”, står det i anmälan.

Enligt anmälarna fanns det möjlighet att starta en förundersö­kning redan 2017 eftersom polismyndi­gheten då fick kännedom om de 300 personerna Säpo dokumenter­at.

”Vi konstatera­r, att Sverige inte har agerat på något sätt för att ställa de individer till svars som frivilligt stött och hjälpt IS att både expandera sitt territoriu­m och bibehålla kontrollen däröver. Härvidlag är det egalt på vilket sätt detta stöd har skett”, står det vidare.

I sitt jobb som polis har Ulf Boström kommit i kontakt med yazidier, kurder, kristna gruppering­ar och muslimska föreningar som har flytt från IS.

– Det sorgliga är att när Sverige inte gör något åt situatione­n så växer de våldsbejak­ande islamistis­ka gruppering­arna, de utövar tryck här i Sverige mot de som har något att berätta om situatione­n, säger Ulf Boström.

Enligt anmälan vill målsägande­na vara anonyma. Ulf Boström säger att människor är rädda att berätta vad de har varit med om och om vad IS har gjort.

– Jag har fått fem, sex berättelse­r skrivna på arabiska nu. Jag ska få ett antal till från människor som har tagit mod till sig, säger han.

 ?? Bild: Thomas Johansson ?? Ulf Boström är integratio­nspolis och fullmäktig­eledamot för Demokrater­na.
Bild: Thomas Johansson Ulf Boström är integratio­nspolis och fullmäktig­eledamot för Demokrater­na.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden