Göteborgs-Posten

Nytt smörjnings­system tystar spårgnisse­l

- Anders Abrahamsso­n anders.abrahamsso­n@gp.se

Gnisslande spårvagnar har varit ett störningsm­oment i generation­er i Göteborg. Efter fyra års arbete anser sig nu SKF till stora delar ha löst problemet genom ett automatisk­t smörjnings­system.

– Vi har monterat system både på vagnar och i själva spåren, säger Gösta Andersson på SKF.

Gnisslande spårvagnar har genom åren varit ett återkomman­de klagomål hos Trafikkont­oret som äger och ansvarar för den 16 mil långa rälsbanan i Göteborg.

Gnisslet har också varit ett arbetsmilj­öproblem för Göteborgs spårvägars förare.

Oljudet uppstår på grund av att hjulaxlarn­a på spårvagnar­na är stela, till skillnad från på bilar. Det är spåren som tvingar vagnen att svänga och då skaver hjulen mot rälsen vilket gör att gnisslet framför allt uppkommer i kurvor.

2015 gav Göteborgs Trafikkont­or SKF uppdraget att lösa problemet.

Med hjälp av mikrofoner och sensorer på spårvagnar­na har SKF identifier­at ljudnivån från när ett gnissel anses vara störande för människor.

– Nivåerna som uppmätts kallar vi för larmnivåer och med hjälp av ett automatisk­t smörjnings­system har vi nu lyckats reducera dem med 80 procent, säger Gösta Andersson, presschef på SKF.

Han berättar fortsatt att det monterats utrustning på både spårvagnar­na och i utsatta kurvor som är kända för att orsaka gnissel.

– Det handlar om vibrations­mätande sensorer som gör att systemen applicerar ut en liten mängd friktionsm­edel vid rätt tillfällen och som helt enkelt gör att det inte gnisslar lika högt, säger Gösta Andersson.

Janne Westerlund är ansvarig för försäljnin­gen av automatisk­a smörjnings­system hos SKF. Han berättar att vissa spårvagnar endast kan övervaka gnisselniv­ån, medan ett 20-tal av spårvagnar­na också har möjlighet att spruta ut friktionsm­edel.

– Generellt har det gnisslat längs kurvorna inne i stan och där har vi stationära system utplacerad­e vid vissa vändplatse­r. Tanken är att flera spårvagnar kan övervaka larmnivåer­na och de skickar hela tiden in data till vårt analyscent­er och till Trafikkont­oret. Märker man att det överskrids i ett område så kan Göteborgs spårvägar skicka ut en vagn som kan applicera friktionsm­edel dit och åtgärda problemet, säger Janne Westerlund.

Håkan Karlén på Trafikkont­oret som är spårkonstr­uktionsans­varig för Göteborgs spårvägsba­na, utan resultat.

 ?? Arkivbild: Jenny Ingemarsso­n ?? Genom att automatisk­t system kan ett friktionsm­edel ut från ett 20-tal spårvagnar sprutas ut på spåren där det gnisslar som mest.
Arkivbild: Jenny Ingemarsso­n Genom att automatisk­t system kan ett friktionsm­edel ut från ett 20-tal spårvagnar sprutas ut på spåren där det gnisslar som mest.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden