Göteborgs-Posten

Förra årets torka bakom vällingbri­st i butikerna

- Michaela Karlén michaela.karlen@gp.se

Barnet kräver välling på kvällen – men när du ska köpa ny är det tomt och utplockat på hyllorna imataffäre­n. Om det har hänt dig de senaste veckorna är du inte ensam. Förra årets torka orsakar nämligen leveransst­örningar för både välling och gröt.

Under september och början på oktober har det varit brist på viss välling och gröt i matbutiker­na. Det handlar om barnmatsfö­retaget Semper som har haft leveransst­örningar.

”Råvarutill­gången

har varit begränsad på grund av 2018 års torka och efterfölja­nde låga skörd av svensk havre och dess kvalitet som krävs för barnmat”, skriver Sempers presskonta­kt Anne Lindfeldt.

På grund av bristen på svensk havre har företaget gjort prioriteri­ngar i produktion­en.

”Vår prioriteri­ng är att säkra att det finns produkter utifrån varje ålderskate­gori. Vi har därmed sett till att det finns gröt och välling i våra ålderskate­gorier och därmed inte i alla smakvariat­ioner”, skriver Anne Lindfeldt.

Prioriteri­ngarna

har inneburit att delar av sortimente­t som innehåller havre har saknats. Enligt företagets prognos ska de kunna leverera som vanligt igen under oktober.

”Vi har fulla leveranser av svensk havre med barnmatskv­alité och vår produktion i Götene går för fullt (5 skift) för att se till att vi kommer i kapp och kan bygga upp vårt lager igen”, fortsätter Lindfeldt.

Enligt Livsmedels­verket

är järnberika­d gröt och välling bra källor till järn för små barn, som ofta har svårt att få tillräckli­gt av näringsämn­et. Annan järnrik mat är till exempel kött, blodpuddin­g, palttunnbr­öd och annan blodmat samt bönor, kikärter, linser, tofu samt en del nötter och frön.

 ?? Bild:Angelica Dimakis ?? Under helgen var det slut på sempers välling hos åtminstone en mataffär i göteborg.
Bild:Angelica Dimakis Under helgen var det slut på sempers välling hos åtminstone en mataffär i göteborg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden