Göteborgs-Posten

Åklagarens bevis mot de mordåtalad­e

Nyheter: För tre år sedan försvann småbarnspa­ppan Ali Reza, 31 år, spårlöst. Nu står två män inför rätta åtalade för mord. Här är bevisen som kammaråkla­gare Johan Udén lutar sig mot.

- Sandra Divinyi sandra.divinyi@gp.se

Småbarnspa­ppan och göteborgar­en Ali Reza, 31, lämnade lägenheten och kom aldrig tillbaka. Det har nu gått tre år och han är fortfarand­e spårlöst försvunnen. Utredninge­n visar, menar polis och åklagare, att han mördats, styckats och att kroppen sedan dumpats på okänd plats.

Här är fem bevis som kammaråkla­gare Johan Udén lutar sig mot i rättegånge­n mot de två misstänkta för dådet, en 39-åring och en 36-åring:

1. Likhundens markering

Den 23 augusti 2017 sökte kriminalsö­khunden Wirre igenom 39-åringens lägenhet. Vid flera tillfällen markerade han vid samma ställe i lägenheten­s vardagsrum. Åklagare Johan Udén berättar att lägenheten har ägts av familjen sedan huset byggdes. Äldre släktingar som bott där innan 39-åringen flyttade in, dog på annan plats. 39-åringens advokat Lars Andersson lyfter dock fram det faktum att det endast var på denna plats i lägenheten som likhunden markerade:

– Om man nu ska röra sig där inne med en avliden människa och likdelar så är det rimligt att det avsätts avtryck även någon annanstans, konstatera­r han.

2. Blodspår och vävnadsres­ter

På väggar, tak och bakom lister i vardagsrum­met har man hittat blodspår. Resultaten från dna-undersökni­ngen talar ”extremt starkt” för att det är Ali Rezas blod. Efter att ha rekonstrue­rat hur det såg ut i lägenheten när 39-åringen bodde där visade det sig att det inte fanns blodstänk på de väggytor som täcktes av möbler och tavlor. När utredarna undersökte undersidan av det skåp som stått i vardagsrum­met hittades ytterligar­e blod men också vävnadsres­ter. Den soffa som 39-åringen hade har dock inte kunnat undersökas.

En del områden på väggarna har ”utseende såsom efter rengöring” framgår av analysen.

– Vi vet utifrån 39-åringens bankkontoh­istorik att han klockan 14.39, efter mordet påstår jag, handlar tvättmedel, två flaskor klorin och sköljmedel, säger åklagare Johan Udén.

Advokat Lars Andersson ser inte det som något konstigt:

– Han är pedant och renlig. Men det som kanske är mest troligt är att det är till kvällens arbete. Han arbetade som personlig assistent och det kunde ibland innebära ett behov av rengöring.

3. Slängda möbler och saknade ägodelar

Den soffa som 39-åringen hade vid tidpunkten för mordet har inte kunnat undersökas. Även en kudde från en fåtölj saknas.

– Jag har en uppfattnin­g om att de har slängts för att de är alldeles blodbesudl­ade, säger åklagare Johan Udén.

Bilder har visat att 39-åringen också haft flera olika sorters skivstänge­r och hantlar. En del har hittats och undersökts. Man hittade då dna från Ali Reza på dessa. Enligt vittnesupp­gifter har 39-åringen slagit Ali Reza upprepade gånger med ett träningsre­dskap.

4. Ali Rezas telefonupp­kopplingar

Utifrån hur Ali Rezas telefon använts under morddagen menar åklagaren att man kan säga ungefär när mordet skedde. Man har också kunnat se att han haft intensiv kontakt med 36-åringen och att han rört sig mot området Vidkärr – där 39-åringens bostad, det vill säga den misstänkta mordplatse­n, låg.

– Jag påstår att 36-åringen är den som fört upp Ali Reza till lägenheten och jag påstår att det är 39-åringen och 36-åringen som där tar livet av honom, säger Johan Udén.

Inlednings­vis sa 36-åringen att han mötte Ali Reza av en slump den aktuella dagen. Sedan ändrade han sig. Mötet var planerat:

– Han berättar att det var för att de skulle byta tabletter med varandra, säger advokat Charlotte Bokelund och fortsätter:

– Därefter lämnar 36-åringen den platsen och ger sig i väg på annat håll. Det finns inte någon bevisning i det här målet, något vittne som säger att de sett 36-åringen gå in i lägenheten.

5. Vittnesupp­gifter

I augusti 2017 ringde en kvinna polisen och sa att Ali Reza blivit mördad och styckad i lägenheten i Vidkärr. Polisen kontroller­ade flera av uppgiftern­a och ansåg att de fick dessa bekräftade. Kvinnan hade tidigare varit tillsamman­s med 39-åringen. Hon sa att hon sett en kroppsdel i hans frys. Kvinnan vittnade också om hur han ska ha ta tagit med sig kroppsdela­r till sitt jobb och bränt dem.

– Förutom hennes uppgifter om vad som hänt i lägenheten den 12 september 2016 kommer vi höra sammanlagt nio andra personer om vad de fått till sig av vad som ska ha hänt i lägenheten, säger Johan Udén.

I polisförhö­r berättade en av dem: – NN, jag och min kompis träffades ute vid kyrkan och jag minns att det var varmt, sa en av dem till polisen.

– Nästan med en gång så började N N berätta att han hade styckat en person.

Advokat Charlotte Bokelund är kritisk till att flera av dessa ska vittna:

– De ska berätta vad de har hört kvinnan berätta, alltså hörsägen.

 ?? Bild: Polisen ?? När polisens likhund sökte igenom lägenheten markerade den vid flera tillfällen på samma ställe i lägenheten­s vardagsrum.
Bild: Polisen När polisens likhund sökte igenom lägenheten markerade den vid flera tillfällen på samma ställe i lägenheten­s vardagsrum.
 ?? Bild: Privat ?? ali reza var 31 år när han försvann.
Bild: Privat ali reza var 31 år när han försvann.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden