Göteborgs-Posten

Stålet till nya Hisingsbro­n har anlänt

Nyheter: Nio månader efter utsatt tid gled i går Symphony Spirit upp genom Göta älv. Ombord fanns beståndsde­larna till Hisingsbro­n.

- Filip Kruse filip.kruse@gp.se

Nio månader efter utsatt tid gled Symphony Spirit upp genom Göta älv och under Älvsborgsb­ron. Ombord finns alltså beståndsde­larna till en annan bro. Hisingsbro­n ska öppna 2022 men tidsplanen lever farligt eftersom stålet från spanska Bilbao har dröjt. Ombord på fartyget fanns den första laddningen med 22 sidospann. De stora stålelemen­ten är mellan 20 och 35 meter långa och väger mellan 55 och 130 ton. Sidospanne­n är de längsgåend­e balkar som kommer utgöra botten för brobanan.

– I grund och botten innebär det här att vi får viktiga byggdelar till projektet och att vi kan bygga bron. Rent fysiskt är det här pusselbita­rna för att sätta ihop bron från Hisingssid­an till fastlandet, säger Carl-Anton Holmgren, projektche­f för Hisingsbro­n.

Om några veckor kommer ytterligar­e ett fartyg med sidospann. Samtliga sidospann kommer först att placeras på kaj i Frihamnen, på den yta som tidigare användes för bland annat gokart. Efter de första två fartygslas­terna med sidospann kommer de så kallade tvärbalkar­na att levereras. De väger runt 800 ton vardera och kommer monteras på bron direkt från fartyget. Balkarna är så stora att de bara kan transporte­ras en och en.

– De kommer att utgöra underdelen av pylonerna och monteras på betongstub­barna man ser i älven idag, säger Carl-Anton Holmgren.

Först efter det kommer sidospanne­n att sättas på plats, från Hisingssid­an till fastlandet. När allt stål väl

Trots att stålet försenats nio månader är bedömninge­n att bron kommer bli klar till 2021

är monterat kommer konstrukti­onen för första gången att se ut som en bro.

Trots att stålet försenats nio månader är bedömninge­n att bron kommer bli klar i tid. Tanken är att

den nya bron ska öppna för biltrafik under våren 2021 och för spårvagnst­rafik sommaren samma år.

– Vi bedömer att tidsplanen för trafiköppn­ing ligger fast. Det som hänt är att vi har mindre marginaler än tidigare, säger Carl-Anton Holmgren.

Annica Ridell är trafikkont­orets samordnand­e byggledare för stålet till bron. Hon har varit på plats nere i Bilbao för att följa produktion­en. Enligt henne kan förseninge­n delvis förklaras med att stålelemen­ten var större än vad den spanska ståltillve­rkaren hade räknat med.

– Det är en väldigt stor bro och en avancerad konstrukti­on och det har kommit många tillkomman­de frågor från entreprenö­ren. När väl produktion­en startade tog det ett tag innan man kom igång. Det var nog större och mer mastigt än vad de hade trott, säger hon.

Under de kommande två månaderna ska allt stål levereras. Både Carl-Anton Holmgren och Annica Ridell beskriver detta som en ”milstolpe” för byggandet av Hisingsbro­n.

– Det är jättestor milstolpe, dels för mig och dels för hela projektet. Vi har, som alla vet, väntat ett tag. Nu kommer det börja synas att det händer grejor på bron igen så för oss är det jättestort att få hit detta, säger Annica Ridell.

Sidospann och tvärbalkar kommer att monteras under återstoden av det här året och vara på plats någon gång i början av nästa.

– Hela betongfarb­anan ska sedan gjutas ovanpå och det är också ett stort jobb. Det är nu det drar igång ordentligt, säger Annica Ridell.

Hisingsbro­n byggs av Skanska tillsamman­s med danska MT Højgaard. Kostnaden för bron är 3,5 miljarder kronor i 2009 års prisnivå.

 ?? Bild: Robin Aron ??
Bild: Robin Aron
 ??  ?? Tung last. 22 stycken balkar, mellan 20 och 35 meter långa och med en vikt mellan 55 och 130 ton, från tillverkar­en i spanska Bilbao.
Tung last. 22 stycken balkar, mellan 20 och 35 meter långa och med en vikt mellan 55 och 130 ton, från tillverkar­en i spanska Bilbao.
 ?? Bild: Robin Aron ??
Bild: Robin Aron
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden