Göteborgs-Posten

Gråbokatt tog båten till Åland

Nyheter: För en månad sedan försvann katten Selma från sitt hem i Gråbo. I tisdags fick matte Mimmie Ruus ett samtal från Åland.

- Anders Abrahamsso­n anders.abrahamsso­n @gp.se

I september försvann den fyraåriga katthonan Selma från Gråbo utanför Göteborg. När hennes matte Mimmie Ruus hade gett upp hoppet fick hon ett samtal från ett utländsk nummer. – Jag trodde det var lurendreje­ri. Inte kunde väl Selma finnas på Åland, säger kattägaren.

En historia som verkar för osannolik för att vara sann – så uppfattade till en början Mimmie Ruus samtalet som hon till slut tog emot från det utländska numret som ringde upp henne under tisdagen. En månad tidigare, den 8 september, försvann hennes keliga katt Selma från hemmet i Gråbo. Till en början fattade Mimmie Ruus ingen större oro. Selma hade försvunnit tidigare och alltid kommit tillbaka. Men när veckorna gick började dock oron att växa.

En tidigare efterlysni­ng av katten i en lokal Facebookgr­upp skulle senare visa sig ha stor betydelse.

– Jag gjorde en efterlysni­ng andra gången hon försvann, men då kom hon tillbaka efter en vecka, men nu i efterhand är jag väldigt glad över den efterlysni­ngen, säger Mimmie Ruus.

Vi gör en snabb förflyttni­ng till Östersjön och närmare bestämt till stadsdelen Västernäs i Mariehamn på Åland.

I mitten av september började lokalbefol­kningen att uppmärksam­ma en kelig, men tillsynes bortkommen och hungrig katt. Katten matades av en familj och sökte sig titt som tätt till en matbutik. Efter lokala efterlysni­ngar kopplades till slut Katthjälpe­n på Åland in. När de fick tag på katten undersökte de dess chip och det upptäcktes att det rörde sig om en svensk katt. Efter kontakt med svenska organisati­oner fick de fram ett namn på både katt och ägare. När Mimmie Ruus telefon började ringa i Sverige vägrade hon till en början att svara.

– Man har ju läst så mycket om utländska telefonsam­tal och att det kan dras pengar om man svarar eller ringer upp och jag lät därför bli att svara. Tyvärr lyssnade jag inte heller av mina röstmeddel­anden.

Till slut fick ändå Katthjälpe­n på Åland tag på Mimmie Ruus via Facebook.

– Jag trodde inte det var sant. Jag hade gett upp hoppet om Selma. Inte kunde hon vara på Åland. Men när de visade en bild och uppgav Semlas chipnummer förstod jag att det var sant. Det var mycket känslor kan jag säga.

Hur katten kom till Åland var fortfarand­e ett mysterium men när pusselbita­rna började läggas började gåtan att få sin lösning. Den 9 september åkte Mimmie Ruus man, dansbandsm­usikern Roland Ruus, nämligen från hemmet i Gråbo för att uppträda med sitt band Spotlight på Finlandsfä­rjan Cinderalla.

När instrument­en packades ner i en släpkärra måste Selma ha hoppat på och därefter åkt med mot färjeläget i Stockholm. När instrument­en packades upp tros Selma obemärkt hoppat ut på bilddäck. Observatio­ner av Selma har också gjorts av kajpersona­l.

– Selma släpptes ut av en man som arbetar på färjan och som trodde att hon var en katt som bodde vid färjetermi­nalen, säger Mita Gulbrandse­n på Katthjälpe­n Åland.

Roy Holm heter mannen och berättar att han var den som släppte i land Selma.

– Jag såg skymten av något som rörde sig bland ölpallarna . Det tog en stund att locka fram den men till slut kom den så pass nära att jag kunde ta den och bära ut den. Den var väldigt skrämd, säger Roy Holm.

Efter det oväntade samtalet under tisdagen förbereder sig nu Mimmie Ruus och hennes man att resa till Åland för att hämta hem Selma. De måste dock vänta 21 dagar.

– Selma hade inget pass och var inte rabiesvacc­inerad. Katthjälpe­n på Åland har vaccinerat henne nu och ordnat med ett pass, men Selma får inte lämna Åland än på ett tag så därför har vi bokat en resa dit i slutet av oktober, säger Mimmie Ruus.

Mimmie Ruus berättar att hon med ord inte kan beskriva den tacksamhet hon känner för människorn­a som har hjälpt henne att återfinna sin katt.

– Det här är helt otroligt och vi är så oerhört tacksamma. I väntan på att vi åker till Åland får Selma bo hemma hos familjen som har tagit hand om henne. Hela historien är lika osannolik som fantastisk, säger hon.

 ?? Bild: Katthjälpe­n Åland ?? katten selma har nu fått sitt pass och får i väntan på att resa hem till sverige bor hon hos en värdfamilj på Åland.
Bild: Katthjälpe­n Åland katten selma har nu fått sitt pass och får i väntan på att resa hem till sverige bor hon hos en värdfamilj på Åland.
 ?? Bild: Privat ?? roy Holm hittade selma bland ölpallarna på Finlandsfä­rjan. Han trodde att katten bodde vid terminalen och släppte i land henne.
Bild: Privat roy Holm hittade selma bland ölpallarna på Finlandsfä­rjan. Han trodde att katten bodde vid terminalen och släppte i land henne.
 ??  ?? Mimmie ruus trodde först att det rörde sig om bedrägerif­örsök när det började ringa på hennes telefon från utländska nummer.
Mimmie ruus trodde först att det rörde sig om bedrägerif­örsök när det började ringa på hennes telefon från utländska nummer.
 ?? Bild: Privat ??
Bild: Privat

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden