Göteborgs-Posten

Vänsterpar­tiet gör sällskap med staliniste­r

Varför bjuder Vänsterpar­tiet i Göteborg in en stalinist för att saluföra en historiere­visionisti­sk syn på Sovjetunio­nen och Stalin?

- Adam Cwejman adam.cwejman@gp.se

Den första januari 1933 skickar Josef Stalin ett telegram till det ukrainska kommunistp­artiet. Han kräver att böndernas skördar ska konfiskera­s. Allt som inte lämnas till staten betraktas som stöld från staten. Beslutet innebar att partifunkt­ionärer med hjälp av hot, våld och tortyr försatte stora delar av Ukraina i ett svälttills­tånd.

Något år senare proklamera­de Stalin att kriget mot kulakerna, de jordägande bönderna, var vunnet. Att Stalin var medveten om vad partiets konfiskeri­ng av spannmål betydde för befolkning­en är ställt bortom tvivel. Massvält och död var inga hinder för makten.

Detta är blott ett av många brott som Stalin och hans regim hade på samvetet. Inte för att samvete var något revolution­ärerna tillät sig besitta deras handlingar ansågs historiskt nödvändiga.

En som tycks dela denna slutsats är den före detta partiledar­en för Kommunisti­ska partiet, tidigare KPML(r), Anders Carlsson som har skrivit en bok om Oktober revolution­en och Sovjetunio­nen. Huvudtesen i boken är inte oväntat att Sovjetunio­nen är skamfilat och Stalin missförstå­dd.

Att kommuniste­r skriver böcker om kommunisti­sk historia är inget konstigt. Det historiere­visionisti­ska arbetet som behöver göras är omfattande. Kommunisti­ska partiets själva ”selling point” är att de finns till för dem som inte önskar någon reformerin­g av 1900-talets katastrofa­la marxism-leninism.

Vad som däremot är väldigt konstigt är att Vänsterpar­tiet överhuvudt­aget vill ha något att göra med en person som Carlsson och hans idéer. Under rubriken ”Resa in i det okända – vill vi ha det som i Sovjet eller vadå?” bjuder Vänsterpar­tiet Göteborg den 30 oktober in till föreläsnin­g med författare­n.

Föreläsnin­gen hör till studier ”Inför kongressen 2020”. Är andemening­en med föreläsnin­gen att vänsterpar­tisterna ska skola sig i lite stalinisti­sk organisati­onsteori inför mötet med det övriga partikamra­terna i landet?

I Inbjudan skriver partiet att: ”Sedan 1991 är det ett faktum att socialism eller de realsocial­istiska staterna inte existerar längre i en större omfattning”. Det gick åt skogen! Men värt ett försök till, resonerar kanske den som skrev inbjudan. Syftet med att bjuda in Carlsson är: ”Vad kan vi som kämpar för socialism idag lära oss av de som försökt före oss”. Ja, vad kan Carlsson med sin överslätan­de attityd lära Vänsterpar­tiet, att det inte var så jädra illa under Stalins styre?

Om Carlsson skriver Vänsterpar­tiet att han med sin bok försöker belysa den ”sovjetiska historien, utveckling­en och skeendena ur ett perspektiv underifrån”. Vad betyder det ens?

Carlssons ärende är att rentvå en diktatoris­k regim som Vänsterpar­tiet bör göra sitt yttersta för att skapa avstånd till. Han skriver inte med ett ”perspektiv underifrån”. Hans perspektiv är stövelns som under mer än ett halvsekel trampade Östeuropa i ansiktet.

Vänsterpar­tiet har en rätt tung historisk skuld att beta av. Lojalitet med Sovjetunio­nen. Kompakt tystnad när Norge och Danmark invaderade­s av Nazityskla­nd (även kommuniste­rna i Sverige upplevde sig bundna av Molotov-Ribbentrop­pakten). Gratulatio­ner till Nordkorea. Varje gång det var möjligt valde dåvarande VPK att ställa sig på fel sida om historien.

På Jonas Sjöstedt låter det alltid som att partiet gjort och gör sitt yttersta för att markera avstånd mot sovjetkomm­unismen och 1900-talets demokratif­ientliga socialism. Han har en del arbete kvar att göra i Göteborg verkar det som.

 ?? Bild: Pavel Golovkin ?? Stalins födelsedag firas fortfarand­e av vissa.
Bild: Pavel Golovkin Stalins födelsedag firas fortfarand­e av vissa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden