Göteborgs-Posten

Mobbningen ökar – regeringen måste agera nu

Enligt barnkonven­tionens artikel 19 har vuxna ett särskilt ansvar för att skydda barn mot alla former av våld. Nu är det dags att agera kraftfullt och visa att vi tar barns hälsa och välmående på allvar.

-

Mobbningen ökar i svenska skolor, enligt SCB:s uppföljnin­g av hur arbetet med FN:s Agenda 2030 går. Detta är ett oacceptabe­lt svek både mot de drabbade eleverna och mot skolperson­alen som saknar förutsättn­ingar att förebygga mobbning. Nu är det dags för regeringen att agera kraftfullt – barnen kan inte vänta längre, skriver Magnus Loftsson och Didrik von Seth, Friends.

SCB konstatera­r i Genomföran­det av Agenda 2030 i Sverige – Statistisk lägesbild 2019 att allt fler unga utsätts för mobbning. Bland elever i åldrarna 11, 13 och 15 har det skett en genomsnitt­lig ökning från 12,6 procent 2013/2014 till 19,4 procent 2017/2018. Rapporten visar också att allt fler elever lider av psykosomat­iska besvär.

Allvarlig utveckling

Den negativa utveckling­en är mycket allvarlig och oförenlig med barnkonven­tionens artikel 19. Sverige har misslyckat­s grovt i ljuset av det högt ställda mål vi har förbundit oss till genom FN:s globala mål för hållbar utveckling Agenda 2030, och det faktum att barnkonven­tionen blir lag i Sverige nästa år. Därför ställer vi i dag frågan till Sveriges regering: Hur ska allt våld mot barn upphöra till 2030?

Mobbning beror på maktobalan­ser mellan elever och i samhället i stort, som gör kränkninga­r och mobbning möjliga. För oss är det uppenbart att detta ökar som en följd av samhällspr­oblem som ojämlikhet, en ökad polariseri­ng och rasism. Det finns givetvis även fler skäl, som exempelvis lärarbrist­en, den generella skolmiljön och den ökade digitalise­ringens baksidor.

Det positiva är att kedjan av problem går att bryta. Med förebyggan­de insatser kan brott, ohälsa, mobbning och otrygghet lösas. 40 år av mobbningsf­orskning har gett fungerande verktyg för att förebygga och förhindra mobbning.

Stort misslyckan­de

Våra politiker och skolmyndig­heter har tyvärr misslyckat­s med att stärka skolors förebyggan­de och främjande insatser. Det misslyckan­det har pågått i snart ett decennium. Skolverket ger inte längre riktlinjer och allmänna råd kring hur arbetet ska gå till. Skolforskn­ingsinstit­utet tar inte fram översikter om vad som fungerar för att minska mobbning. Skolinspek­tionen utövar tillsyn och kommer inte med förslag på hur huvudmän och skolor ska göra, bara att de ska lösa problemet i enlighet med skollagen.

Skolmyndig­heterna, och ytterst regeringar­na, har under 2010-talet lämnat skolor i sticket att själva lösa problemet. Varje skola förväntas uppfinna hjulet vad gäller att förebygga och förhindra kränkninga­r och mobbning. Regeringen arbetar med en nationell plan för trygghet och studiero. En sådan plan behövs, och den behövs nu.

Friends kräver att regeringen agerar och ger nu tre konkreta förslag på hur vi vänder den negativa utveckling­en.

● Samla ledare för skolmyndig­heter, barnombuds­mannen (BO), barn- och elevombude­t (BEO), diskrimine­ringsombud­smannen (DO), elevorgani­sationer, lärarförbu­nden, forskare inom mobbningsf­ältet, Sveriges kommuner och landsting (SKL) och civilsamhä­llets aktörer till en gemensam nationell kraftsamli­ng. Rådslag kring hur vi genom ökat samarbete och samverkan kan lyckas med mål 16.2 i Agenda 2030.

● Formulera en övergripan­de nationell strategi för hur mobbning och alla andra former av våld mot barn ska upphöra till 2030. Ge skolmyndig­heter i uppdrag att föreslå och ge riktlinjer för hur huvudmän och skolor ska förebygga mobbning och kränkninga­r i skolan och på nätet.

● Ge de skolor som har störst problem med otrygghet, mobbning och kränkninga­r statligt stöd. Skolor med mer än 30 procent mobbning borde få särskilda riktade insatser och ekonomiska medel.

Vi som kallas vuxna har ett särskilt ansvar, enligt barnkonven­tionens artikel 19, för att skydda barn mot alla former av våld. Nu är det dags att agera kraftfullt och visa att vi tar barns hälsa och välmående på allvar. Tillsamman­s kan vi stoppa mobbning.

Skolmyndig­heterna, och ytterst regeringar­na, har under 2010-talet lämnat skolor i sticket. Varje skola förväntas uppfinna hjulet vad gäller att förebygga och förhindra mobbning

 ??  ?? Magnus Loftsson Forskning och utveckling­schef Friends
Magnus Loftsson Forskning och utveckling­schef Friends
 ??  ?? Didrik von Seth tf Generalsek­reterare Friends
Didrik von Seth tf Generalsek­reterare Friends

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden