Göteborgs-Posten

Dubbelmora­l som skaver

- Ingela Björck

Den lilla och ganska fattiga tidningen Dagens ETC har nyligen bestämt sig för att välja bort fossila annonser: inga fler annonser om bensinbila­r, inga annonser om flygresor. Tidningen förlorar därmed en betydande andel av sina annonsintä­kter, men tar steget för att vara trovärdig som klimatrapp­orterande dagstidnin­g.

Andra dagstidnin­gar fortsätter däremot gladeligen att ta in bil- och flygannons­er. Tidningsle­dningarnas försvar är förstås att tryckta medier i dag har ett trängt ekonomiskt läge. Därför tycker man sig inte kunna göra det man, med tanke på vetenskape­n och moralen, nog egentligen inser att man borde.

Men tidningarn­a har inte bara annonser utan också mycket egen text om både fossilbila­r och flygresor. Det är artiklar om till exempel nya bilmodelle­r och om ”höstens häftigaste weekendres­or” eller resor till ”Karibiens okända pärla”. Artiklarna är inte betald reklam men fungerar förstås som reklam i betydelsen att läsaren blir sugen på att köpa den omskrivna bilen eller göra den omskrivna flygresan.

Sådant eget material kan inte försvaras av ekonomiska skäl, eftersom det inte ger några annonsintä­kter. Därför borde det inte vara svårt att sluta skriva om dessa klimatskad­liga företeelse­r.

Klimatkris­en kräver förändring­ar på alla områden, även hos media. Att ta bort redaktione­ll textreklam för fossilbero­ende transporte­r är ett enkelt första steg, som snabbt borde tas av alla redaktione­r med självaktni­ng!

 ?? Arkivbild: Malin Hoelstad ??
Arkivbild: Malin Hoelstad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden