Göteborgs-Posten

Härryda utbildar ambassadör­er för barns rättighete­r

- Ulla Sundström ulla.sundström@gp.se

Nästa år blir FN:s barnkonven­tion svensk lag. Vuxenvärld­en måste skärpa sig och till exempel bli bättre på att lyssna till barnens åsikter.

I Härryda kommun utbildas nu ett antal ungdomar till barnrättsa­mbassadöre­r.

Det är eftermidda­g i Mölnlycke, i en lokal alldeles intill tågstation­en har några av de blivande barnrättsa­mbassadöre­rna redan anlänt, trots att mötet börjar först om en halvtimme. Flera kommer hit direkt efter skolan istället för att åka hem emellan och fika står uppdukat på ett bord.

15 ungdomar ingår i gruppen, två går på gymnasiet och resten på högstadiet.

I början av hösttermin­en fick de två dagars utbildning i barnkonven­tionen, efter det har de träffats varannan vecka omväxlande i Mölnlycke och Landvetter.

Zakaria Abdulkadir, 16 år, anmälde sig direkt när han fick höra talas om projektet.

– Jag är intressera­d av barns rättighete­r och tycker barnkonven­tionen borde uppmärksam­mas mer i skolan. Vi borde få bestämma mer i frågor som rör oss, säger han.

De flesta av ungdomarna visste inte så mycket om barnkonven­tionen från början, kände inte till alla rättighete­r.

– Rätten till privatliv till exempel, att vuxna inte bara kan storma in och få reda på allt i våra liv. Vi har faktiskt rätt till hemlighete­r, säger Alexandra Hallin, 14 år.

Alex Johansson, 14 år, blev förvånad över att barnkonven­tionen innehåller så mycket.

– Men det är bra, det är mycket som behöver förbättras i samhället, att alla får samma rättighete­r och att ingen blir diskrimine­rad för den som den är, säger han.

Deras uppdrag är att fördjupa sig i barnkonven­tionen för att sedan sprida den vidare till sina skolor.

– Vi vill få dem att tänka utanför boxen. Ibland tror de att vi vuxna sitter på alla svar, men svaren har de själva, det här berör ju dem, säger fritidsled­are Delaram Esmaeili som handleder gruppen.

I början av terminen satte ungdomarna upp affischer på skolan men det var inte så många som la märke till dem.

Nu har de valt ut några artiklar som de tycker är särskilt viktiga och jobbar med att omformuler­a dem.

– Vi har pratat mycket om hur vi ska göra så att det blir riktat till ungdomar och inte blir tråkigt vuxenspråk.

Dajana Mehdin, verksamhet­sutvecklar­e för utbildning och kultur i kommunen, är den som tagit initiativ till projektet. Hon är här ikväll för att förklara lite mer om vad barnkonven­tionen innebär rent konkret.

– Ungdomarna är experter på ungas perspektiv, det innebär inte att de ska leverera alla lösningar, men de kan hjälpa oss att se brister.

I barnrättsa­mbassadöre­rnas uppdrag ingår också att informera vuxenvärld­en

Alexandra Hallin berättar att några gick till rektorn på sin skola för att de ville få in barnkonven­tionerna i undervisni­ngen men nu litar hon inte riktigt på att budskapet gick fram.

– Jag vet inte om de kommer att gå vidare med det. Jag har pratat med rektorer förut och det händer aldrig något. Det ska alltid behövas föräldrar som ringer.

Planen är nu att gå vidare till de ansvariga i kommunen om de märker att inget händer.

– En stor fråga är också hur alla barn och ungdomar ska kunna ta del av barnkonven­tionen, vi måste hitta sätt att nå dem som inte gå i skolan av olika skäl, säger Zakaria Abdulkadir.

Bara ett par av barnrättsa­mbassadöre­rna kände varandra sedan tidigare.

– Men det funkar bra, det känns som om alla vill samma sak. Vi har många idéer och det finns mycket kreativite­t i gruppen. säger Stina Noor, 17 år.

Tanken är att resultatet av höstens arbete ska presentera­s i skolorna i januari, eventuellt även för allmänhete­n. Vad det ska bli är inte bestämt ännu, kanske blir det en utställnin­g, en film, eller en temadag.

Projektet är del av i ett utveckling­sprojekt som ska stärka samverkans­formerna kring barn i behov av tidiga insatser, där sektorn för utbildning och kultur deltar tillsamman­s med socialtjän­sten och regionens enhet för ungas psykiska hälsa.

Vuxna kan inte bara storma in och få reda på allt i våra liv. Vi har faktiskt rätt till hemlighete­r.

Den 14 oktober är det demokratid­ag i kulturhuse­t i Mölnlycke och då kommer några av barnrättsa­mbassadöre­rna att medverka.

 ?? Bild: Anders Ylander ?? delaram esmaeili håller i utbildning­en. alexandra Hallin, stina Noor, Zakarias abdulkadir och alex Johansson ska bli barnrättsa­mbassadöre­r.
Bild: Anders Ylander delaram esmaeili håller i utbildning­en. alexandra Hallin, stina Noor, Zakarias abdulkadir och alex Johansson ska bli barnrättsa­mbassadöre­r.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden