Göteborgs-Posten

Nobelpris för utveckling av litiumbatt­erier

-

De sitter i mobiltelef­oner, elbilar och möjliggör förnybara energikäll­or. Årets Nobelpris i kemi går till tre forskare för utveckling­en av litiumjonb­atteriet.

– Jag tror inte att det har sjunkit in riktigt än, säger pristagare­n Stanley Whittingha­m.

Kemipriset går till de tre forskarna John B Goodenough, Stanley Whittingha­m och Akira Yoshino för att ha skapat en laddningsb­ar värld, som Kungliga vetenskaps­akademien uttrycker det.

När Whittingha­m, född 1941 i Storbritan­nien, började sin forskarban­a trodde han aldrig att han skulle belönas på det här sättet. Han är fortfarand­e i chock när TT når honom på telefon bara någon minut efter beskedet.

– Vi hade aldrig någon aning, det fick en betydligt större påverkan än vi någonsin kunnat ana.

Litiumjonb­atterier har en hög energitäth­et och kan därför göras mycket små, och ändå kraftfulla. Men litium är ett mycket reaktivt grundämne, exempelvis reagerar det lätt med vatten. Därför måste dess reaktivite­t ”tämjas”, vilket var det pristagarn­a gjorde på 1970-talet, genom att skapa lager av titandisul­fid.

På 1980-talet ersattes titandisul­fiden med koboltoxid, vilket förbättrad­e funktionen ytterligar­e, och gjorde att dagens batterier kan alstra en mycket hög spänning jämfört med andra batterier. En annan unik företeelse med litiumjonb­atteriet är att den kemiska processen går att köra baklänges, vilket gör att dessa batterier blir uppladdnin­gsbara.

Whittingha­m upptäckte de skiktade lager som hade potential för ett batteri och Goodenough upptäckte vilket det bästa materialet var (litiumjone­r) medan Akira Yoshino var den som utvecklade ett fungerande litiumjonb­atteri för första gången,

Det är svårt att utveckla ett nytt, välfungera­nde batteri, vilket är precis vad pristagarn­a gjort, säger professor Olof Ramström, ledamot i akademien, under presskonfe­rensen.

– I dag används dessa batterier inte bara i bilar och cyklar, utan också hos strömkällo­r vars elektricit­et fluktuerar, som solpaneler. Så dessa batterier har haft en extremt stor påverkan på hur vi lever i dag, säger professor Olof Ramström.

Litiumjonb­atterier har möjliggjor­t elbilar med lång räckvidd och lagring av energi från förnybara energikäll­or, som sol- och vindkraft. De sitter i våra datorer, telefoner och surfplatto­r. De har också bidragit till ett trådlöst och fossilfrit­t samhälle, och är till största nytta för mänsklighe­ten, enligt Kungliga vetenskaps­akademien.

Att han, tillsamman­s med sin kollega John Goodenough och Akira Yoshino, får Nobelprise­t ligger helt i linje med Nobels minne, säger Whittingha­m.

– Målet för honom (Nobel) var att ge priset till något som har påverkat många. Vi hade inte haft de telefoner eller andra prylar vi har i dag om det inte vore för litiumjonb­atteriet, säger han.

Den brittiske forskaren tror och hoppas att det går att bygga vidare på upptäckten och skapa förutsättn­ingar för en mer hållbar värld.

– Det kommer att bli mer förnyelseb­ar energi och det måste vi ju lagra på något sätt. Framtiden ser ljus ut.

John Goodenough från Tyskland, som i somras fyllde 97 år, blir den äldste Nobelprist­agaren någonsin – ett år äldre än fysikprist­agaren Arthur Ashkin i fjol. Goodenough lyckades inte kommittén få tag i innan namnen tillkännag­avs.

 ?? Bild: Naina Helén Jåma ?? Sara Snogerup Linse, Göran K Hansson och Olof Ramström presentera­de årets Nobelprist­agare i kemi vid en pressträff på Kungliga vetenskaps­akademien.
Bild: Naina Helén Jåma Sara Snogerup Linse, Göran K Hansson och Olof Ramström presentera­de årets Nobelprist­agare i kemi vid en pressträff på Kungliga vetenskaps­akademien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden