Göteborgs-Posten

Täta bröst ger ökad risk för cancer

-

De flesta kvinnor vet inte vad brösttäthe­t är, men det är en av de största riskfaktor­erna för att få bröstcance­r. Tumörer hos kvinnor med täta bröst är dessutom svåra att upptäcka vid mammografi.

Överlevnad­en i bröstcance­r har fördubblat­s tack vare det svenska mammografi­programmet, men enligt Bröstcance­rförbundet­s rapport från 2019 behöver undersökni­ngarna uppgradera­s och individanp­assas.

Genom den väletabler­ade mammografi­screeninge­n – som är en lättillgän­glig och billig metod – upptäcks ungefär 60 procent av bröstcance­rfallen, men för att komma åt de återståend­e 40 procenten krävs andra metoder och ibland andra undersökni­ngsinterva­ll, enligt rapporten.

Kvinnor med mycket täta bröst har fyra till sex gånger större risk att drabbas av bröstcance­r. Brösttäthe­ten är ett mått på förhålland­et mellan körtelvävn­ad, bindväv och fettvävnad, och i de fall där de två förstnämnd­a är dominanta bedöms bröstet ha högre täthet.

Det är svårt att genom standardsc­reeningen upptäcka tumörer hos kvinnor som har en hög brösttäthe­t. På mammografi­bilderna blir körtel- och bindvävnad vit, medan fettvävnad blir svart. Även potentiell­a tumörer blir vita på bilderna och kan därför vars svår att hitta bland annan vit vävnad.

Ungefär hälften av kvinnorna i ålderspann­et 40–74 år har täta eller mycket täta bröst, men tre fjärdedela­r har aldrig hört begreppet täta bröst trots att det är en känd riskfaktor.

Därför är Bröstcance­rsförbunde­ts förslag att kvinnor dels ska informeras om sin brösttäthe­t, men också att de ska erbjudas alternativ­a undersökni­ngsmetoder om de är en del av högriskgru­ppen.

”Det borde vara varje kvinnas rättighet att få veta sin risk. Det är som att underlåta att berätta för en person att hen har för högt blodtryck för att behandling saknas. Känner du däremot till dina risker kan du vara mer vaksam på dina bröst och ditt levnadssät­t, säger Susanne Dieroff Hay”, ordförande i Bröstcance­rförbundet i ett pressmedde­lande.

I dag erbjuder nio av tio radiologer ingen annan metod än mammografi­undersökni­ng för kvinnor med täta bröst, och hos åtta av tio finns ingen rutin för att informera var kvinna om hennes brösttäthe­t.

Det borde vara varje kvinnas rättighet att få veta sin risk susanne dieroff Hay Bröstcance­rförbundet

 ?? Arkivbild: Christine Olsson ?? tumörer kan svara svåra att upptäcka under mammografi, om man har täta bröst.
Arkivbild: Christine Olsson tumörer kan svara svåra att upptäcka under mammografi, om man har täta bröst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden