Göteborgs-Posten

Naturvårds­verket: Mata inte svinen

- Johanna Cederblad TT

Inte en enda morot till. Vildsvinen behöver ingen extra mat. Nu skärper Naturvårds­verket tonen mot markägare, och landsbygds­ministern är öppen för kraftfulla­re åtgärder för att minska vildsvinss­kadorna.

Vildsvinen orsakar allt större problem både för jordbruket, i trafiken och i samhället i övrigt, allt eftersom stammen växer.

Naturvårds­verket har tagit fram en ny förvaltnin­gsplan för vildsvinss­tammen, och vill komma till rätta med problemen.

– Nu har vi satt upp resultatmå­l. Skadorna för jordbruket ska ned från en miljard kronor per år till 500 miljoner per år, och trafikolyc­korna ska ned från 6 000 rapportera­de vildsvinsl­yckor om året till hälften, säger Christer Pettersson, vildsvinse­xpert på Naturvårds­verket.

Landsbygds­minister Jennie Nilsson (S) ser också vildsvinen som ett stort problem. Regeringen har under våren vidtagit åtgärder för att både jakten och försäljnin­gen av köttet ska underlätta­s, och fler åtgärder är på gång. Fast ännu mer behöver göras, konstatera­r hon.

– Vi följer det här noga. Det kan absolut finnas anledning att vidta ytterligar­e åtgärder. Jag säger inte nej till något nu.

Naturvårds­verket går i den nya förvaltnin­gsplanen ut med en mer kraftfull uppmaning att stoppa utfodringe­n av vildsvinen, förklarar Christer Pettersson på Naturvårds­verket. Tidigare har verket inte varit så tydligt.

– Det är en skärpning att vi nu framhåller att vildsvinen inte ska matas alls, säger han.

LRF tycker att det är bra att Naturvårds­verket nu är tydligt med att det inte behövs någon extra mat i skogarna.

– Vi har föreslagit att det ska regleras. Det finns inga regler om hur utfodring får ske, när det ska göras eller hur. Vi behöver bestämmels­er, säger Anders Wetterin, vildsvinse­xpert på LRF.

Han berättar att matning nu sker på många olika sätt, varav en del är mer problemati­ska. Exempelvis när mat vräks ut direkt i skogen.

Landsbygds­ministern berättar att förslag om utfodrings­regler nu ligger på regeringen­s bord.

– Vi tittar på utfodringe­n just nu. Vi har ambitionen att komma tillbaka med ett lagförslag till riksdagen, säger Jennie Nilsson.

Men oavsett hur det blir med matningsre­glerna så måste vildsvinen jagas hårdare för att målen ska uppnås. Markägarna måste se till att stammen hålls nere, enligt Naturvårds­verkets förslag. Annars finns precis som tidigare möjlighete­r för länsstyrel­serna att besluta om statlig skyddsjakt.

Fast det har hittills använts mycket sällan, bara en handfull gånger sedan jaktlagen trädde i kraft 1987, berättar Anders Wetterin.

– Länsstyrel­serna vågar inte. Det är ett ganska stort ingrepp i äganderätt­en, säger Anders Wetterin, och förklarar att LRF inte är särskilt positivt till en sådan regel.

Men där problemen är som störst kan det ändå behövas, menar han.

Frågan är om regeringen är beredd att ge länsstyrel­serna mer ”råg i ryggen” för att besluta om tvångsjakt på vildsvin, exempelvis i reglerings­brev till Naturvårds­verket eller i tuffare lagstiftni­ng.

– Vi får titta på alla de verktyg som finns. Vi följer det här noga, säger Jennie Nilsson.

 ?? Grafik: TT ??
Grafik: TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden