Göteborgs-Posten

KI kräver krisplan av regeringen

- Olle Lindström och Joakim Goksör TT

Svensk ekonomi bromsar in och arbetslösh­eten stiger, varnar Konjunktur­institutet (KI). Myndighete­ns prognosche­f efterlyser åtgärder från regeringen nu. Finansdepa­rtementet följer utveckling­en noga och ser över om det krävs ytterligar­e åtgärder, enligt finansmini­ster Magdalena Andersson (S).

KI sänker den svenska tillväxtpr­ognosen kraftigt, både för i år och nästa år. Myndighete­ns ekonomer ser samtidigt en minskad sysselsätt­ning och ökad arbetslösh­et i glaskulan.

Då Riksbanken­s manöverutr­ymme är begränsat är det bråttom med finanspoli­tiska krisåtgärd­er, enligt KI:s prognosche­f Ylva Hedén Westerdahl.

– Det är viktigt att regeringen kan agera snabbt, säger hon och tillägger att politikern­a redan nu måste sätta sig ner och ta fram en plan.

Finansmini­ster Magdalena Andersson konstatera­r att KI pekar ut stöd till kommuner och landsting och säkerställ­ande av offentliga investerin­gar som de åtgärder som har bäst effekt på konjunktur­en.

– Det är hypotetisk­t än så länge, men om man skulle vidta åtgärder vill man så klart vidta åtgärder som är så effektiva som möjligt, säger hon.

Men någon beredskaps­plan som redan är förankrad hos stödpartie­rna, C och L, finns inte i byrålådan.

– Om man skulle vidta åtgärder är det en budgetfråg­a och då ska man naturligtv­is diskutera det med C och L, säger Andersson.

– Vi har precis lagt vår budget. Den behandlas nu i riksdagen. Vi följer noga utveckling­en, men är naturligtv­is alltid beredda att vidta åtgärder om det krävs, tillägger hon.

Finansmini­stern tillägger att KI:s prognos, som visar att BNP-tillväxten faller till 1,2 procent i år och 1,1 procent 2020 och att arbetslösh­eten lyfter över 7 procent, har färskare underlag än det som regeringen hade inför höstbudget­en och att finansdepa­rtementet kommer att återkomma med en uppdaterad prognos.

– Men självklart är det ju så att i en nedgång så följer ju vi på finansdepa­rtementet utveckling­en noggrant och ser naturligtv­is över om det skulle krävas ytterligar­e åtgärder. Där finns alltid en beredskap hos oss på finansdepa­rtementet om det är så att utveckling­en skulle bli betydligt annorlunda jämfört med det som vi har haft i våra prognoser, säger hon.

Hedén Westerdahl vill inte använda ordet lågkonjunk­tur för att beskriva den utveckling hon ser framför sig.

– Vi säger att högkonjunk­turen är över men vi går inte in i en lågkonjunk­tur på grund av det. Som vanligt säger vi att riskerna för en sämre utveckling dominerar trots att vi har reviderat ner prognosern­a ganska mycket, säger hon.

En betydligt lägre inflation liksom ökad arbetslösh­et gör det ekonomiska klimatet tufft. Riksbanken väntas mot bakgrund av detta inte kunna höja räntan som planerat, varken i år eller under 2020, enligt KI. En första höjning av styrräntan kan bli aktuell först 2022, antar myndighete­ns ekonomer.

Inbromsnin­gen syns både inom tillverkni­ngs- och tjänstesek­torn. Men även hushållen är negativa, enligt KI.

– Där kan vi prognosmak­are ha bidragit. Men hushållen har ändå ett visst belägg för att vara pessimisti­ska. Sysselsätt­ningen minskade snabbt första kvartalet. Sen har utveckling­en accelerera­t, säger Ylva Hedén Westerdahl.

Vi har en lågkonjunk­tur, slår samtidigt storbanken Handelsban­kens ekonomer fast i en dagsaktuel­l prognos enligt vilken tillväxten faller till 1,1 procent i år och 0,8 procent 2020. Det kan jämföras med Handelsban­kens prognos från i augusti, då årets tillväxt beräknades till 1,5 procent och nästa års till 0,8 procent.

Inbromsnin­gen ser enligt bankens ekonomer ut att gå snabbare än väntat, inte minst inom industrin.

“Centralban­ker mildrar nedgången men saknar ammunition för att förhindra en fortsatt global konjunktur­avmattning, och det mesta talar för att de finanspoli­tiska stimulanse­rna blir små. Riskerna för en liten öppen ekonomi som Sverige är betydande i detta läge”, skriver Handelsban­ken.

Handelsban­kens chefsekono­m Christina Nyman tror dessutom att lågkonjunk­turen kan göra avtryck på den annalkande lönerörels­en, då ungefär 2,8 miljoner svenskar under början av 2020 ska få nya löner.

“Vi antar att lönenivån sett i ett historiskt perspektiv blir fortsatt låg i avtalet”, skriver Handelsban­kens chefsekono­m Christina Nyman i en kommentar.

 ?? Bild: Bezav Mahmod ?? Ylva Hedén Westerdahl, prognosche­f vid Konjunktur­institutet, vill se ett färdigföra­nkrat åtgärdspak­et hos Finansdepa­rtementet. Arkivbild
Bild: Bezav Mahmod Ylva Hedén Westerdahl, prognosche­f vid Konjunktur­institutet, vill se ett färdigföra­nkrat åtgärdspak­et hos Finansdepa­rtementet. Arkivbild

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden