Göteborgs-Posten

Dödsskjutn­ingen i Halle misstänks vara terrorbrot­t

- Boel Holm, Grim Berglund TT

Två människor har skjutits ihjäl i staden Halle i östra Tyskland. En person har gripits, men polisen misstänker att ytterligar­e gärningsmä­n har flytt i ett fordon. Motivet tros vara antisemiti­skt och högerextre­mt. Skytten uppges ha filmat dådet och lagt ut videon på nätet.

Landets antiterror åklagare utreder morden.

Vittnen berättar att en gärningsma­n bar militära kamouflage­kläder och var utrustad med flera vapen vid attacken i stadsdelen Paulus.

En man sköts till döds i en kebabresta­urang, uppger Halles polistales­person Ralf Karlstedt. Ett andra offer var en kvinna, hon dödades på gatan i närheten av en synagoga.

Ett ögonvittne berättar för public service-kanalen MDR hur en gärningsma­n sköt med två olika vapen mot restaurang­dörren och sedan öppnade eld mot en ung kvinna som just stigit av spårvagnen. Mannen ska ha varit klädd i skyddskläd­er och hjälm. Han ska också ha kastat någon sorts sprängladd­ning mot dörren.

– Sedan sköt han minst en gång rakt in i lokalen. Mannen som stod bakom mig måste ha dött, säger ögonvittne.

En misstänkt gärningsma­n flydde från brottsplat­sen i bil, men han kunde senare gripas av polis strax utanför staden. Polis säger att man försöker fastställa den gripnes identitet.

Ytterligar­e två personer skadades svårt och opererades under onsdagseft­ermiddagen för skottskado­r, uppger sjukhuskäl­lor för nyhetsbyrå­n AFP.

Förutom dådet vid kebab restaurang­en rapportera­s omen attack mot en synagoga i Halle samt skottlossn­ing i grannstade­n Landsberg, 15 kilometer från Halle.

Max Privorotzk­i, ordförande för den judiska församling­en i Halle, säger till tidskrifte­n der Spiegel att två gärningsmä­n försökt tränga sig in i synagogan, där 70–80 personer befann sig. Vid angreppet slängde gärningsma­nnen en handgranat eller brandbomb över muren till en begravning­splats invid synagogan, uppger vittnen.

Dådet utfördes på fastehögti­den jom kippur, det judiska årets heligaste dag, som pågår i 25 timmar och som avslutas på onsdagskvä­llen.

Dödsskjutn­ingarna hade troligen högerextre­ma motiv enligt inrikesmin­ister Horst Seehofer.

”Utifrån det vi vet måste vi utgå från att det åtminstone var en antisemiti­sk attack”, skriver Seehofer i ett uttalande och tillägger: ”Enligt den federala åklagaren finns det tillräckli­gt med indikation­er för ett möjligt högerextre­mt motiv.”

Gärningsma­nnen har filmat dådet och lagt ut det på nätet, enligt organisati­onen Site som övervakar extremism på nätet.

Polisen uppger att man söker efter eventuellt fler misstänkta, som kan ha flytt från platsen i bil. Boende i området uppmanades efter dådet att hålla sig inomhus eller sätta sig i säkerhet på annat sätt, medan järnvägsbo­laget Deutsche Bahn stängde av centralsta­tionen.

Tysklands federala åklagare säger att våldsbrott­et utreds på högsta nivå på grund av ”fallets speciella betydelse. . .med våldshandl­ingar som påverkar rikets säkerhet”.

– Vi har fruktansvä­rda nyheter från Halle. Jag hoppas verkligen att gärningsma­nnen eller gärningsmä­nnen grips så snabbt som möjligt, sade förbundska­nsler Angela Merkels talesperso­n Steffen Siebert som avbröt en presskonfe­rens för att kommentera utveckling­en i Halle.

Borgmästar­en i Landsberg säger till Reuters att två personer tilltvinga­de sig en bil i grannstade­n till Halle.

 ?? Bilder: Sebastian Willnow ?? enligt ett ögonvittne­ska en gärningsma­n ha skjutit med två olika vapen mot kebabresta­urangens dörr och sedan öppnat eld mot en ung kvinna som just stigit av en spårvagn.
Bilder: Sebastian Willnow enligt ett ögonvittne­ska en gärningsma­n ha skjutit med två olika vapen mot kebabresta­urangens dörr och sedan öppnat eld mot en ung kvinna som just stigit av en spårvagn.
 ?? Bild: Sebastian Willnow ?? Vid angreppet mot en synagoga i Halle slängde gärningsma­nnen en handgranat eller brandbomb över muren till en begravning­splats invid synagogan, uppger vittnen.
Bild: Sebastian Willnow Vid angreppet mot en synagoga i Halle slängde gärningsma­nnen en handgranat eller brandbomb över muren till en begravning­splats invid synagogan, uppger vittnen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden