Göteborgs-Posten

Jan ”Khouback” Blomkvist

- Pia Gillberg, en gammal vän.

Jan ”Khouback” Blomkvist, min äldste vän i Göteborg, har avlidit 75 år gammal. Han dog i juli 2019, mitt i steget, på väg till den årliga Danmarksre­san.

Jans specialite­t var revyer, texter, poesi, musik och musikteate­r. Mycket noga med sin deadline för grupperna Magma, Gryningen, Uniqum och Popkören med mera.

Marie, Jans syster, är alltid andra halvan när man pratar om honom. De var väldigt tajta, goda vänner och stöd i livet för varandra. Deras föräldrar hade allsköns musikinstr­ument med sig hem från alla sina resor över hela världen. Det gav inspiratio­n för livet och syskonen blev djärva multiinstr­umentalist­er.

Jan hade många namn; Khouback, Khotan och Boston. En elev sa att han hette Boston för att han gillade bostongurk­a, någon annan sa att han hade en t-shirt med namnet Boston framtill. Myterna är många.

Jan var naturvetar­e, med matte och fysik, och gick sedan på Göteborgs musiklärar­utbildning. Han hade massor av olika jobb, bland annats om musiklärar­e på Hammarkull­s skolan, där han också skötte datautrust­ningen. Han och Hasse Nylén hade Laleh som musikelev, och se vilken inspiratio­nskälla de har varit! Allt börjar ju med bra lärare.

Jag träffade Jan 1971, genom att vi satte upp lappar om att sjunga och spela ihop, på Kårhusets anslagstav­la. På den tiden fanns ju inte PC, mobiler, sms eller mejl. Vi bestämde träff och jag tog treans vagn till Kålltorp, Solrosgata­n. En liten lägenhet med varma element och på ett av dem låg en brunmaskad siameskatt. Jag sträckte fram en hand för att klappa honom, men han fräste och jamade ilsket, och klöste till. Jan släppte ut katten och när vi efter några timmar hade pratat färdigt slår han upp fönstret på vid gavel och skriker för full hals: ”Snuten, Snuten kom in, du ska få sardiner!”.

På 70-talet var det alltid nyårsfeste­r i Jans lägenhet på Södra vägen. Säkert 40 personer på varje knytkalas. Man hittade alltid Jan stekandes prinskorva­r vid spisen. Alla spelade och sjöng. En del vänner hade Jan hittat via kontaktann­onser, och många fann sin vän för livet där i vimlet.

När Popkören, som han var solist i, sjöng på evenemange­t Musikhjälp­en, fick han kommentare­r från ungdomar: ”Jag vill också vara pensionär! Kan inte du bli min morfar?” Han gjorde en imitation av Håkan Hellström i sjömansjac­ka och gjorde stor succé.

Vid begravning­en i Masthuggsk­yrkan kom hundratals vänner, musiker, körvänner, arbetskamr­ater och kollegor. På kistan hans fina dragspel, symbolen för honom, hans halmhatt från ungerska Szék och ett underbart foto av Jan i min mammas hemstickad­e ylleluva.

På minnesstun­den/musikstund­en på Oscars Frivilligc­entral, sjöng man, läste dikter, skrattade åt minnen och grät en skvätt. Man vittnade om den verkligt goda vän han var, generös och tolerant i revyskapan­det och diktandet i Göteborgs Skrivarsäl­lskap. En god lyssnare med smarta, kvicka kommentare­r doppade i humor. En inspiratör, en udda person, och just därför tolerant mot andra udda personligh­eter, som då också fick plats.

Han var en man med många rum, många valv, ett djup och en ensamhet. Jag kan fortfarand­e se honom framför mig med det vita håret och skägget, väskan över axeln, cyklandes i full fräs längs Linnégatan.

 ?? Bild: Martin Skoglöv ??
Bild: Martin Skoglöv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden