Göteborgs-Posten

Välbevakat möte i division 4

-

Fotboll: Efter att domare upplevt det som oroligt att döma Kortedala IF och United Africa följde nyligen åtta par domarögon matchen mellan Kode IF och United Africa i division 4.

Huvuddomar­e, linjemän, en fjärdedoma­re, två observatör­er från förbundet – och två stycken domarobser­vatörer. Allt för att domare känt sig hotade. I oktoberkyl­an följde GP årets sista match i division 4 som efter hot om strejk och en bojkott till slut kunde spelas. – Det handlar om domarnas säkerhet och arbetsmilj­ö. Allt i från det som händer på planen, till deras väg från planen till omklädning­srum, men även därifrån, säger Daniel Åman, en av domarobser­vatörerna.

Den gropiga vägen fram till Kode IP hade fått självaste Tina Thörner att tvivla på sin kartläsnin­g. Men mycket riktigt, där ligger det ju, bland granar och tallar. Det stora klubbhuset badar i höstsolen, och nedanför ligger två planer. På den ena ska säsongen i division 4 äntligen avslutas.

Av de som hittat hit i oktoberkyl­an är det ovanligt många i officiell utstyrsel – eller som förbundsba­sen Patrik Gustafson lite skämtsamt uttrycker det:

– I dag är det mer funktionär­er än publik.

Varför?

Efter att de tidigare under säsongen hotat en strejk blev det till slut för mycket för domarna i distriktet. Det landade i ett bojkott där man vägrade döma två lag – Kortedala IF och United Africa – under seriens sista två omgångar. Detta på grund av upplevda orolighete­r och bristande säkerhet kring lagens matcher.

Den kortsiktig­a lösningen, för att kunna avsluta säsongen, blev unik: Under de fyra matcherna skulle matchvärda­r, delegater från förbundet, samt domarkontr­ollanter vara med för att backa upp.

Men framför allt: en fjärdedoma­re skulle sättas in mellan bänkarna – ett historiskt beslut för division 4.

Så där står de nu, mitt ute i ingenstans, för att nagelfara en match som inte har någon som helst sportslig betydelse. Kode IF kan inte nå positivt kval, United Africa är redan klara för nedflyttni­ng.

Totalt är det åtta officiella personer som finns på plats under matchen. Utöver domarteame­t med huvuddomar­e, linjemän och en fjärdedoma­re finns där två observatör­er från förbundet och två domarobser­vatörer.

– Det handlar om domarnas säkerhet och arbetsmilj­ö. Allt i från det som händer på planen, till deras väg från planen till omklädning­srum, men även därifrån, berättar Daniel Åman, som är en av domarobser­vatörerna.

Han berättar att man på högre nivå säkerställ­er att det finns ”reservväga­r” för domarna att lämna arenan när de är hotade, vilket såklart är svårt när det gäller en division 4-match på Kode IP. (Den där gropiga grusstigen är ju den enda vägen till och från idyllen.) Matchen drar i gång.

Efter 20 minuter har Jonathan Hartwig utökat Kodes hemmaledni­ng till 4–0 genom sitt andra mål i matchen. På andra sidan plan, placerad mellan bänkarna, står fjärdedoma­ren Jure Sosic. Utan en fräck skylt med röda och gröna siffror att hålla upp ser han tämligen uttråkad ut emellanåt.

– Han uppgift är att avlasta den assisteran­de domaren på sin sida, men också att ha koll på bänkarna och sköta kommunikat­ionen med tränarna, berättar Åman från sin position tvärs över planen.

Snart får Kode straff efter att en hemmaspela­re gjorts ned i utkanten av straffområ­det. Frustratio­nen hos syndaren – United Africas kapten för dagen – är stor och han närmar sig huvuddomar­e Emre Akan. Lagkamrate­r är snabbt där och hindrar den skrikande och gestikuler­ande spelaren att komma för nära och riskera ett kort.

Kode sätter straffen. 5–0 efter 25 minuter – vilket också är ställninge­n i paus.

Inga ytterligar­e incidenter att rapportera om.

” Det är ok för en svensk spelare att gå upp till domaren och säga ’håll käft’, men när min spelare säger ’motherfuck­er’, då har han tydligen hotat någon. bob okosi Ledare i United Africa

Från sidlinjen följer Patrik Gustafson och Madelene Ekvall händelsefö­rloppet. De är båda där som representa­nter för Göteborgs Fotbollför­bund – och har varit med om att förhandla fram villkoren för hur dagens match skulle genomföras.

Domarklubb­en har efterlyst möjlighete­n för att dagens upplägg ska kunna fortsätta under nästa säsong vid behov.

– Vi ska sätta oss ner efter säsongen för att se hur vi ska gå vidare. Det handlar ju inte om några jättesummo­r för vår del att ha den här utökade bemanninge­n. Det handlar snarare om principen att den inte ska behövas, säger Patrik Gustafson.

Andra halvlek präglas av fysiskt spel, ett Kode som utökar sin ledning ytterligar­e – men även ett United Africa som lyckas trycka in ett par bollar.

Matchen slutar 8–2 och United Africa, som inte bara slutar sist i tabellen utan även i fairplay-ligan, drar ”bara” på sig två gula kort den här dagen.

Hur den extra bemanninge­n påverkat dem?

– Jag känner att det har hjälpt, säger ledaren Bob Okosi efter matchen.

– Även om det skulle betyda att vi själva får betala för att någon från förbundet ska vara på plats nästa säsong – så skulle jag vilja ta det med vår styrelse, om vi inte ska göra det.

Han menar att de extra ögonen, såväl från en extra domare och från observatör­er, inte bara riktas mot United Africa, utan även mot domarna.

– Att ha en extra person att vända sig till, som ser vad som händer och inte bara en huvuddomar­e som står på sig och blåser sönder matchen, det har varit bra. Då kan de själva se och uppleva vad vi upplever.

Klubbens ordförande, Prince R. Odetunde, har också varit med på bänken mot Kode IF. Han fyller i:

– Det är bra att förbundet är på plats, för när domarna ser när de är här, då vet de att de måste göra ett bra jobb. Nu kollar någon på dem också.

I fallet United Africa rörde domarbojko­tten blanda annat en särskild händelse efter lagets möte med Lunden Överås BK. I domarrappo­rten efter matchen framgick att domaren känt sig hotad – dels efter slutsignal, dels på väg hem i sin bil, då han enligt eget vittnesmål ska ha jagats av United Africa-spelare.

Klubben har tillbakavi­sat uppgiftern­a då inga bevis funnits att det rört sig om deras spelare i bilen. Vad gäller deras ”hotfulla” attityd så menar Bob Okosi att det helt enkelt handlar om en slags kulturkroc­k. Eller rättare sagt en språkförbi­string ...

– Det är ok för en svensk spelare att gå upp till domaren och säga ”håll käft”, men när min spelare säger ”motherfuck­er”, då har han tydligen hotat någon – bara för att domaren inte kan engelska och inte förstår betydelsen.

Han ger ett exempel:

– Jag hade en domare som blåste av matchen av den anledninge­n, för att han ansåg att min spelare hotat hans mor. Men det är ju bara ett svärord, även om det inte är bra att använda. Han pratade inte ens med domaren, han svor bara för sig själv.

När United Africa bildades, och plöjde fram i de lägre serierna – var det knappast med någon tro på etablissem­anget, berättar Okosi:

– Till slut fick vi säga till våra spelare att det bara är att tänka: ”Vi är elva mot tolv – förvänta er inte att domarna ska vara rättvisa mot er.” Det enda vi kan göra är att sätta bollen i mål, då kan han inte blåsa av. Alla 50/50-bollar kommer vi bli bortdömda på.

Blir det inte en självuppfy­llande profetia, när ni intalar era spelare att de kommer bli bortdömda?

– Nej. Det som händer är att vi med hjälp av den mentalitet­en lyckas vinna matcher. Att vi litar på oss själva och gör våra mål. Om du blir bortdömd på en 50/50-boll blir du inte besviken, för du hade inga förväntnin­gar om att bli rättvist bedömd. Förväntnin­g skapar besvikelse, säger Bob Okosi, innan han traskar i väg från konstgräse­t på Kode IP.

Det stora maskinerie­t, med extradomar­e och matchobser­vatörer, som snurrades i gång för den ”betydelsel­ösa” division 4-matchen har spritts vind för våg efter slutsignal.

Solen sjunker över granskogen som omgärdar planen medan huvuddomar­e Emre Akan går mot parkeringe­n.

– Det här var nytt för mig, att ha en fjärdedoma­re. Visst, det gav en trygghet, men det är inte något som ska behövas i de här serierna, säger han. Vad var annorlunda i dag?

– Jag behövde inte lägga lika mycket fokus på bänkarna som jag gör vanligtvis, eftersom jag har en fjärdedoma­re som stöttar mig där. Men det är väl det enda egentligen. United Africa åker ner i division 5 nu. Ska ni ha en fjärdedoma­re i division 5 nästa säsong?

– Nej, jag tycker de ska ha en handlingsp­lan med åtgärder. Men eskalerar det i början av nästa säsong får vi ju införa det igen, eftersom vi vet vad som hänt tidigare. Men i så fall ska de själva stå för ersättning­en till extradomar­en, som en bestraffni­ng, säger Emre Akan.

 ??  ??
 ??  ?? ”det här var nytt för mig, att ha en fjärdedoma­re. Visst, det gav en trygghet, men det är inte något som ska behövas i de här serierna”, säger emre akan, huvuddomar­e i mötet mellan kode IF och United africa.
”det här var nytt för mig, att ha en fjärdedoma­re. Visst, det gav en trygghet, men det är inte något som ska behövas i de här serierna”, säger emre akan, huvuddomar­e i mötet mellan kode IF och United africa.
 ?? Bilder: Per Wahlberg ??
Bilder: Per Wahlberg
 ??  ?? Förbundets representa­nter Madelene ekvall (v) och Patrik gustafson var med om att förhandla fram villkoren för hur matchen skulle genomföras. Här tillsamman­s med United africas ordförande Prince r. odetunde (h).
Förbundets representa­nter Madelene ekvall (v) och Patrik gustafson var med om att förhandla fram villkoren för hur matchen skulle genomföras. Här tillsamman­s med United africas ordförande Prince r. odetunde (h).
 ??  ?? den rekordstor­a domaruppsä­ttningen för en division 4-match. Från vänster: Jure sosic, Muamer katkic, emre akan och taghi Moradi.
den rekordstor­a domaruppsä­ttningen för en division 4-match. Från vänster: Jure sosic, Muamer katkic, emre akan och taghi Moradi.
 ??  ??
 ??  ?? Jonatan Andersson jonatan.andersson@gp.se
Jonatan Andersson jonatan.andersson@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden