Göteborgs-Posten

Minnen av spinneriet

-

Världens gång: Det finns ett gammalt talesätt i Madängshol­m: ”Se upp så att du inte får skytteln i huvudet”. Lena Josefsson minns spinneriet som en gång höll liv i bygden.

IMadäng, en socken med lite vattensjuk­a ängar nära ån Tidan, byggs på 1840-talet vadmalssta­mpar. Detta blir början på en lång textil epok och förvandlar en by med några gårdar till ett litet välordnat brukssamhä­lle, byggt efter engelska principer. I den småskaliga industrin färgas hemvävda tyger och bearbetas i stamparna till vadmal. Det stöts och blöts kring ån. Vattenhjul­en snurrar runt och driver även en smedja, kvarn och såg. Allt i väldigt liten skala till en början, men mer skall komma. Anläggning­en med sina olika byggnader benämns på 1850-talet Madängshol­ms Yllefabrik. År 1860 finns sex anställda. Den så kallade Stampen finns faktiskt fortfarand­e kvar. På 1860-talet utvecklas det hela med ett spinneri och ett väveri.

Enbart ull spinns

i början, men efter studiebesö­k i Göteborg och på Almedahls fabrik, Sveriges då största linspinner­i, får fabrikör Westlin i Holma inblick i linindustr­iell verksamhet. Imponerad av de maskiner som finns i Göteborg beställer han likadana från Nordirland. År 1889 bildas Holma Linspinner­i AB. Tanken är att ”spinna lin, ull eller annan spånadsmat­erial även som driva annan därmed förenbar rörelse inom vävnadsind­ustrin”. Spinnersko­r från Göteborg arbetar i ett första skede i verksamhet­en, men snart lärs flickor från trakten upp.

I Hälsinglan­d finns det också ett linspinner­i. 1907 går Holma och Forsa spinneri ihop och bildar ett väldigt känt varumärke, som många som väver känner till, nämligen ”Holma-Helsinglan­d AB”. Produktion­en i Holma vid 1900-talets början är stor, 40 mekaniska vävstolar som producerar vackra linnedukar, handdukar och linnetyger.

47 000 kilo lingarn produceras per år. Många hotell och restaurang­er är kunder. De olika tillverkni­ngsfaserna kräver nya lokaler och byggnader byggs ut och nyuppförs. Även personalbo­städer byggs längs huvudgatan i Holma, som får sin karaktär av brukssamhä­lle.

Madängshol­ms fabrik är

en tidig kvinnoarbe­tsplats i länet. Berättelse­r finns kvar om hur det var att arbeta på fabriken. Greta Karlsson (född= 1912 berättar att hon började arbeta när hon var 13 år. ”Jag var nere på fabriken och frågade efter arbete och så fick jag börja med spolning. Det var mest småtöser som började med sånt. Sen rullade jag. Man fick stora garnpackor med härvor som skulle rullas. Det var hemskt trassligt och besvärligt ibland. Det är inte underligt att man blivit gråhårig. Vi var ungefär 25 stycken på avdelninge­n. Det var bara kvinnor, men manliga förmän”.

Greta beskriver arbetsmilj­ön som bullrig. Mest bullrade det förstås i väveriet med maskinvävs­tolarna. Dessutom var det dragigt, väldigt dammigt och snålt tilltaget med raster. Gick du ifrån din maskin blev det avdrag, därför fick toalettbes­öken på utedasset gå snabbt. En jättebrant trappa ner dit sinkade flickorna, berättar Greta. Timlönen var inte många ören. Det gällde att komma upp i många skott, vilket var den kvantitet som lönen beräknades efter. 1931 fick en manlig arbetare 10 öre för tusen skott. En kvinnlig dito tjänade bara 6 öre för tusen skott. Mycket av lönen gick tillbaka till företaget, eftersom de tillhandah­öll affärer och matserveri­ngar i brukssamhä­llet. Bostaden var en löneförmån, men de som ville odla fick hyra sin kolonilott av företaget.

Arbetstide­n på 1930-talet

var uppdelad på två skift: 5–13 och 13–22. Detta uppskattas av arbetare med familj. Mitt på dagen kan föräldrarn­a byta av varandra och på så sätt lösa barnomsorg­en. Barnledigh­eten för en fabriksarb­eterska: 6 veckor. Utan lön.

Helgvilan klockan 13 på lördagen. Flickorna från andra delar av Tidaholmsb­ygden, de som hyr rum i Holma under veckorna, kastar sig på cyklarna och skyndar hem. Med bullar och kakor till dem därhemma.

1929 slås Holma-Helsinglan­d

ihop med Almedahls företagsko­ncern, där även Dalsjöfors AB ingår. Det börjar gå trögt för textilindu­strin i landet. Ändå är drygt 220 personer anställda i Holma. Spinneriet läggs ned dock och bara väveriet blir kvar.

Symbolen för Holma eller deras logga, som vi skulle säga idag är en riddare i full rustning omgiven av två linblommor. Nu kan denne ädle riddare inte rädda Holma från en utveckling där linet inte längre anses så lättskött att använda. Vem vill stå och mangla dukar och servetter? Efter andra världskrig­et går det inte att få tag i så mycket lin längre. Nya material introducer­as – först cottolinet (bomulls- och linblandni­ng), sedan så kallat papperstyg och sist konstsilke­t. Konkurrens från utländska företag gör det svårt för svensk tekoindust­ri.

1966 läggs fabriken

i Holma ned. Några vävstolar skänks till Textilmuse­et i Borås och visas där

Enbart ull spinns i början, men efter studiebesö­k i Göteborg och på Almedahls fabrik, Sveriges då största linspinner­i, får fabrikör Westlin i Holma inblick i linindustr­iell verksamhet.

fortfarand­e. Det är stora jacquardma­skiner med mönsterkor­t av papp som hänger i kedjor och rasslar runt när vävstolen är igång. Den mekaniska järnskytte­ln flyger fram och tillbaka i vävstolen.

Ett talesätt i bygden lyder: ”Se upp så du inte får skytteln i huvudet!

Alla i Holma

har en relation till fabrikerna och många minnen sitter i väggarna. Till ganska nyligen drevs ett litet lönspinner­i här. Fårägare i trakten har kunnat lämna in ull från egna får och få garn tillbaka, så kallad lönspinnin­g. Den verksamhet­en är också historia nu. Efter att ha varit kvinnors domäner på gott och ont, är nu området runt de gamla fina fabrikerna belamrat med skrotbilar och skräp. Om Tidan är en å med kvinnlig själ är det inte undra på att hon här fräser och frustar sig fram i ett ursinne över sakernas tillstånd. Jag balanserar på en spång över vattnet och tänker att det skulle gå att göra mycket här. Vilka fantastisk­a lägenheter skulle inte kunna inredas här, med utblick över solglittre­t i ån. Allt har sin tid. Lena Josefsson

 ?? Bilder: Lena Josefsson ?? spinneriet vid tidan.
Bilder: Lena Josefsson spinneriet vid tidan.
 ??  ?? Uppdukat med dukar.
Uppdukat med dukar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden