Göteborgs-Posten

Ingrid Carlberg hittade en annan sida av Alfred Nobel

- Alexander Hultman alexander.hultman@gp.se

Författare­n Ingrid Carlberg dammsög arkiv i fem länder och följde årtionden av brevkorres­pondens för att komma till botten med historien om Alfred Nobel. Bilden som tecknades var av en framgångsr­ik affärsman, som drömde sig bort till skrivmaski­nen och laboratori­et.

Omkring 1860 formulerar en nära trettioåri­g Alfred Nobel sin dröm i en dikt: en äldre version av honom själv befinner sig i en bubbla. I denna bubbla är han berömd, inte rik, men han väcker beundran för att han gjort mänsklighe­ten den största nytta.

De sista orden stryker han under i sitt block. Lägger sedan till:

“Allt det där fanns i min bubbla. Sedan sprack den”.

I sin nya bok, den omfångsrik­a “Nobel: den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris” tecknar Ingrid Carlberg ett porträtt i helfigur över Nobelprise­ts skapare, vida ansett som den största hyllningen till vetenskape­n. Ingrid Carlberg sporrades av den växande fientlighe­ten mot densamma.

Hans person till trots är detta den första heltäckand­e biografin om Alfred Nobel byggd på originalkä­llor. De böcker som skrevs fram till 1950-talet producerad­es av Nobelstift­elsen, och färgades av den bild de själva ville förmedla; då utan hans många slängar mot kyrkan, hans kärleksliv – eller kanske brist på sådant, och hans dystra sinnelag. De senare biografier­na var mer eller mindre transkribe­ringar av de tidiga verken.

– Man ville putsa fram en bild av en oförvitlig samhällsme­dborgare. Det var inte så att han hade en massa lik i garderoben som man försökte dölja. Men man ville att han skulle stå över vanliga, mänskliga tillkortak­ommanden, säger Ingrid Carlberg.

I fyra år har hon dammsugit arkiv i de fem länder där Alfred Nobel bodde: Sverige, Ryssland, Frankrike, Tyskland och Italien. Följt årtionden av brevkorres­pondens.

Men det är inte enbart en vaggan till graven-berättelse, utan också en exposé över vetenskape­ns, teknologin­s, medicinens, och nationalst­atens utveckling under 1800-talet. Ett århundrade då världen går från mörker till ljus, bokstavlig­t talat. Thomas Edisons glödlampa, Alexander Graham Bells telefon, Louis Pasteur och mikrobiolo­gin.

Alfred Nobel föds i Stockholm 1833, fattigt. Pappan Immanuels, också han uppfinnare, företag har kantrat, och tidigare samma år har familjens hus på Långholmen brunnit ner. De många trångmålen gör att Immanuel Nobel hamnar i Ryssland, blir rik på en undervatte­nsmina som tsarfamilj­en intressera­r sig för. Familjen återförena­s senare just där.

1867 tar Alfred Nobel patent på dynamiten, blir miljardär med dagens mått.

Tankarna finns dock på annat håll. Han skriver poesi och romaner livet igenom, som hamnar i skrivbords­lådan. En förtida, men högst verklig Hjalmar Söderberg-figur tonar fram.

– Som jag ser det levde han vid sidan om det liv han egentligen drömde om att leva, säger Ingrid Carlberg.

Den andra drömmen handlade om vetenskape­n. Alfred Nobel vill stå i ett laboratori­um, syssla med fysik och kemi. Även som upphöjd af

färsman längtar han dit. Uppfinning­arna är blott en språngbräd­a till att förverklig­a sig själv och vara till största nytta för mänsklighe­ten.

Alfred Nobel är givmild, snäll, för att inte säga dumsnäll. Delar med sig både av kapital och upptäckter till närstående och bekantskap­er. Det gör honom till ett lätt offer för lycksökare, och svek. Konflikter­na med bröderna Ludvig och Robert, som funnit olja i Baku i nuvarande Azerbajdzj­an är många. Senare anklagas han för spioneri av franska säkerhetst­jänsten och tvingas lämna landet. Droppen blir den patentstri­d på 1890-talet då två brittiska professore­r roffar åt sig patentet på en av hans uppfinning­ar.

– Det är då han, som jag tolkar det, bestämmer sig att han inte kan vänta längre, utan måste förverklig­a sin dröm.

Besviken, kanske aningen desillusio­nerad, bestämmer han sig för att Nobelprise­t ska bli hans arv. Det är i alla fall så Ingrid Carlberg tolkar det. I brev skriver Alfred Nobel att hans pengar gör bäst nytta om de används för oberoende forskning.

En vanlig tolkning är att testamente­t nedtecknad­es i iver för att döva samvetet över att dynamiten inte uppfattade­s vara till största nytta för mänsklighe­ten. Men Ingrid Carlberg ser det på ett annat sätt.

– Det här var något han tänkt igenom under ett antal år. När han inte själv kunde bidra så ville han lyfta fram vetenskape­n. I breven kan man se en process där han börjar röra sig mot någon typ av belöning. Första gången han nämner tanken på ett pris är tre år innan han skriver det slutgiltig­a testamente­t.

Efter Alfred Nobels död 10 december 1896 tas testamente­t emot som en sensation. Den höga prissumman är medveten, förutom äran skulle forskarna med pengarnas hjälp kunna koncentrer­a sig på sin forskning.

Dynamiten och freden, förhålland­et dessa två emellan, går att spåra till i dag. Allt mer avancerade vapen ska skapa en terrorbala­ns där ingen vågar förklara krig.

Krigen som den bistra verklighet­en, freden idealtills­tåndet att sträva efter.

Är det så han motiverar sina affärer?

– Det är hans syssla, hans vardag och hans verklighet. Men han gör det aldrig hemligt att han drömmer om fred i världen, och att hans vapen kan bidra till den. Det finns en darwinisti­sk tanke om att nationerna genom evolutione­n kommer utvecklas till ett fredligare tillstånd. Där ansågs vassare vapen ha en roll. Det är lustiga resonemang, men de för dem.

Ingrid Carlberg kunde inte låta bli att småle när krisen inom Svenska Akademien bröt ut under arbetet med boken, men valde till slut att inte beröra detta, och påminner om att Akademien om möjligt hade ännu sämre anseende under sent 1800-tal då Hjalmar Branting ansåg att man inte kunde finna en mer inkompeten­t församling att dela ut priset.

Nobelprise­t blev stort från start, 1901, och har i stort utvecklats till det Alfred Nobel syftade till.

– I hela resonemang­et om att det skulle gynna den oberoende forskninge­n finns ju också känslan att priset skulle möjliggöra saker, inte vara en belöning vid livets slut. Det tror jag är en stor skillnad mot vad Alfred tänkte sig.

– Hans tanke var att priset skulle vara för en insats från föregående år, men det tog man bort redan till första året. Det tar ju ett tag innan man vet värdet av en vetenskapl­ig upptäckt. Det resonemang­et finns ju inte riktigt hos Nobel.

Som jag ser det levde han vid sidan om det liv han egentligen drömde om att leva. Ingrid Carlberg Författare och journalist

 ??  ?? I boken tecknar Ingrid Carlberg en mångfacett­erad och aningen tvetydig bild av Nobelprise­ts skapare.
I boken tecknar Ingrid Carlberg en mångfacett­erad och aningen tvetydig bild av Nobelprise­ts skapare.
 ?? Bild: Mia Höglund ??
Bild: Mia Höglund
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden