Göteborgs-Posten

Ostron – på toppen av havets läckerhete­r

-

Ska man vara säker på att undvika dåliga ostron bör man hålla sig till den gamla tumregeln att endast äta dem i månader som innehåller bokstaven r.

Ostronsäso­ngen är i full gång. Det tackar vi havet för. Livets goda – med eller utan tillbehör. Människan är snillrik när det gäller att hitta sätt att ta tillvara på naturens gåvor. Redan de gamla stenålders­borna kalasade på ostron i mängder. På 1600-talet ansågs det som en uppskattad delikatess bland adeln. Och än i dag förknippas det med en form av extra lyxig känsla, att beställa in ett halvdussin ostron på restaurang.

Vissa hävdar att det smakar som att få en kallsup, medan andra lyriskt beskriver det som en kyss av havet. Salt, mineralisk­t och med en friskhet som inte liknar något annat. Somliga föredrar att njuta dem naturella, på sin höjd med ett stänk citron över, medan andra gillar att kombinera havssmaken med olika former av toppings.

Vilken skola man än tillhör så gäller det att se till att ostronen lever när man köper hem dem. De ska vara stängda. Frakta helst hem dem med is eller i kylväska, och med den kupiga sidan neråt där saften samlas. Knackar du dem mot ett hårt underlag och det låter ihåligt är de förmodlige­n döda. Då är det bara att kasta dem.

Ska man vara säker på att undvika dåliga ostron bör man hålla sig till den gamla tumregeln att endast äta dem i månader som innehåller bokstaven r. Det vill säga inte under sommarmåna­derna när havet är för varmt.

Att öppna ostron är något av en konst, men har man väl fått in det rätta knycket är det faktiskt inte så svårt. Öppna dem helst precis innan de ska serveras. Handskar kan vara bra så att man inte slinter. Det handlar snarare om att bända upp dem än om att ta i med kraft. Lägg ostronet med den flata sidan uppåt i en handduk i handen och stick in en liten vass kniv (eller en ostronkniv) vid själva ”gångjärnet” och vicka fram och tillbaka tills det släpper. Därefter skär du av själva muskeln inuti ostronet och lossar försiktigt på köttet.

Sedan är det bara att välja – Tabasco, neutralt, gratinerat eller med vinägrett. Inga sätt är fel så länge ostronet är rätt.

 ?? Bilder: Fredrik Sandberg ?? Är man lite skraj för att våga prova råa ostron går det bra att gratinera dem, som till exempel här med spenat- och bacontoppi­ng, så kallade Rockefelle­r-ostron.
Bilder: Fredrik Sandberg Är man lite skraj för att våga prova råa ostron går det bra att gratinera dem, som till exempel här med spenat- och bacontoppi­ng, så kallade Rockefelle­r-ostron.
 ??  ?? Asiatiska smaker gör sig förvånansv­ärt väl till just ostron. Testa till exempel den här sötsalta dressingen med smak av lime, ingefära, chili och koriander.
Asiatiska smaker gör sig förvånansv­ärt väl till just ostron. Testa till exempel den här sötsalta dressingen med smak av lime, ingefära, chili och koriander.
 ??  ?? Grön gurksoppa med mynta får extra lyxkänsla med ett ostron på toppen.
Grön gurksoppa med mynta får extra lyxkänsla med ett ostron på toppen.
 ?? Mia Gahne bjuder på härliga recept varje vecka. ??
Mia Gahne bjuder på härliga recept varje vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden