Göteborgs-Posten

Blomkål – både mångsidigt och gott

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept

-

Hej Alexandra!

Tack för en utmärkt matspalt. För många år sedan åt jag jättegoda blomkålsbi­ffar på en lunchresta­urang. Jag minns att de var välstekta, nästan lite knapriga i kanterna, kanske innehöll de lite ost.

Jag har prövat flera recept men de har inte smakat så gott. Har du något bra recept? Hälsningar Titti

Hej Titti!

Gott med blomkål. Definitivt något som alltid finns i mitt hem. Om jag inte har köpt hem färsk så har jag alltid buketter i frysen. Älskar att steka upp dem med vitlök och olivolja. Det är bara att mjuka upp ett par klyftor hackad vitlök i en panna med en stor skvätt olja och sedan lägga i de frysta buketterna. Denna metod är ljuvlig på de flesta frysta grönsaker och alltid perfekt som komplement till middagen. Nu till dina biffar. Mitt recept är ett gammalt recept från Italien som min farmor lärde mig när jag var liten. Jag har vid något tillfälle bytt ut en del av brödet mot mosad, kokt potatis för att minska brödmängde­n, det funkar finfint det också. Min farmor älskade att laga mat och var särskild förtjust i att göra små bollar av blomkålen som friterades och åts tillsamman­s med eftermidda­gens aperitivo. Grunden är detsamma, oavsett om man steker biffar eller gör bollar. Jag har även rullat korvar med smeten på ugnspapper och rostat i ugn för att hålla igen lite på kalorierna. Blir även det mycket gott.

När det gäller smaksättni­ngen kan man leka en hel del med kryddorna. Lite mer Mellanöste­rninspirer­at med spiskummin och koriander, mer norra Medelhavet med persilja, rosmarin och basilika och östra Medelhavet med paprikapul­ver och kummin. Helt upp till matlagaren vad man vill skapa just då.

Här är grundrecep­tet, för att få knapriga biffar bör de friteras eller stekas i rikligt med het olja. Som ni märker är detta recept inte hugget i sten men här har ni grundtanke­n.

Måtten står i gram eftersom grönsaker innehåller olika mängd vatten och är olika stora.

 ?? Mejla till mat@gp.se eller skriv till konsumentr­edaktionen GP, 405 02 Göteborg ??
Mejla till mat@gp.se eller skriv till konsumentr­edaktionen GP, 405 02 Göteborg
 ?? Arkivbild: Marko Beric ??
Arkivbild: Marko Beric

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden