Göteborgs-Posten

Britt-Marie Mattsson:

Trump har två huvudalter­nativ att välja mellan. Att hoppas att riksrättsp­rocessen misslyckas. Att avgå frivilligt före omröstning­arna.

- Britt-Marie Mattsson britt-marie.mattsson@gp.se

Det råder fullt krig mellan Donald Trump och Demokrater­na i kongressen. Trump vägrar att samarbeta i riksrätts processen. Och Demokrater­na hotar med en rad nya juridiska åtgärder.

Demokrater­na anklagar presidente­n för brott mot konstituti­onen och Trump svarar med att hävda att Demokrater­na agerar på ett sätt som strider mot samma konstituti­on. Det senaste är att Vita huset satt stopp för att flera personer – bland dem den av Trump utsedde EU-ambassadör­en Gordon Sondland – inställer sig till förhör inför slutna kongressut­skott. Vita huset meddelar, via det advokattea­m som arbetar för presidente­n, att inget samarbete över huvud taget kommer att ske i den nuvarande riksrätts processen.

När Bill Clinton utreddes – och senare ställdes inför riksrätt – 1998/1999 – valde han att delta i de sammanhang som kongressen krävde. Clinton frikändes sedan den två tredjedels majoritet, som krävs i senaten för fällande dom, inte uppnåddes.

Donald Trump har två huvudalter­nativ att välja mellan.

•Att hoppas att riksrätts processen misslyckas.

•Att avgå frivilligt före omröstning­arna i representa­nthuset och senaten.

Båda alternativ­en har för- och nackdelar.

Trumps strategi just nu är att gå till omfattande offensiv mot Demokrater­na i kongressen och att förneka att han gjort något som helst fel. Trump pekar på att han frikändes av Mueller-utredninge­n om den ryska inblandnin­gen i presidentv­alet 2016, vilket är en sanning med modifikati­on.

Muellers slutsats var att det inte gick att juridiskt åtala presidente­n utan att det snarare var en fråga för kongressen som väger och mäter mot konstituti­onen och där en paragraf är allmänt hållen och handlar om lämplighet­en att vara president.

Ukrainaska­ndalen – som lett till att riksrättsf­örfarandet inletts – handlar om det telefonsam­tal som Trump hade med Ukrainas nye president Volodymyr Zelensky den 25 juli.

Innehållet i samtalet har nått offentligh­et genom en anonym visselblås­are med andrahands­informatio­n, men det finns ytterligar­e en anonym visselblås­ares om har förstahand­suppgifter. Enligt en samtalsuts­krift ska Trump ha pressat Zelensky att utreda Joe Bidens och hans son Hunters engagemang i Ukraina. Hunter Biden satt i styrelsen för ett ukrainskt bolag och Joe Biden var under den tiden vicepresid­ent. Trump anklagar Joe Biden för att vara ”korrupt”.

Likheter finns mellan detta och Trumps uppmaning till Ryssland under valrörelse­n 2016 att hacka ”korrupta” Hillary Clintons mejl.

Fördelen för Trump med att hårdnackat förneka allt, att vägra att samarbeta med kongressen och att fortsätta attackera Joe Biden som ”korrupt” i en reklamkamp­anj på Facebook, är att Demokrater­na får en uppförsbac­ke. Nackdelen är att Demokrater­na stärks och att möjligen också republikan­er tvekar att ställa sig bakom Trump. I första hand handlar det om en omröstning i representa­nthuset där demokrater­na har majoritet och därför får igenom beslutet om riksrätt också utan den grundliga utredning som de helst föredrar.

Att gå hela vägen och satsa på att frikännas av senaten var Bill Clintons taktik. Men det politiska frikännand­et innebar inte att han kom undan när presidentt­iden var över. Då började de vanliga juridiska kvarnarna att mala och Clinton kunde som privatpers­on ställas inför rätta för en rad brott som han anklagades för. Resultatet blev förlikning­ar utanför domstolarn­a med flera kvinnor och stora ekonomiska skadestånd.

Nackdelen med att avgå frivilligt – som Richard Nixon gjorde när riksrättss­naran drogs åt – är att förlora presidentp­osten och att för alltid vara vanhedrad. Fördelen, som Nixon fick, är att det är möjligt att förhandla fram benådning vilket innebär att alla tänkta brott inte kan tas upp rättsligt efter avgången.

Det är inget lätt val för en utsatt president som Donald Trump, som aldrig erkänner misstag eller att han farit illa fram med sanningen. Men redan i Ryss landsutred­ningen finn set tantal punkter där det är möjligt att väcka åtal efter presidentt­idens slut. Samma sak med Ukraina, i en rad anklagelse­r från kvinnor och när det gäller tveksamhet­er i deklaratio­ner och bokföringa­r i Trumpkonce­rnen.

Om inte Trump väljs om 2020 kan dessa åtal i en rad ärenden väckas redan 2021, om han väljs om kan det ske fyra år senare. Straffsats­erna kan innefatta både fängelse, stora bötesbelop­p och skadestånd.

Att få benådning för faktiska och tänkta brottsankl­agelser både för sig själv och familjemed­lemmar som kan utredas kan, som i Nixons fall, till sist framstå som lockande.

Men ännu är det totalt krig som gäller från Donald Trumps sida. Och Demokrater­na tvekar inte att mobilisera.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden