Göteborgs-Posten

Psykisk ohälsa glöms bort i vården av äldre

- Jöran Rubensson tidigare ordförande i Sveriges Pensionäre­rs Riksförbun­d, SPRF och expert i utredninge­n om Nationell kvalitetsp­lan för äldreomsor­gen

Risken att drabbas av psykisk ohälsa ökar drastiskt med stigande ålder. Viktiga förklaring­ar till depression­er är ofrivillig ensamhet samt många sociala förluster och livskriser, ofta i kombinatio­n med fysiska sjukdomar. Ändå finns stora brister inom äldrepsyki­atrin, skriver Jören Rubensson, expert i utredninge­n om Nationell kvalitetsp­lan för äldreomsor­gen.

En färsk rapport från Världshäls­oorganisat­ionen WHO visar att depression­er nu har passerat hjärt- kärlsjukdo­mar som den mest kostsamma diagnosen för samhället. På ett decennium har antalet deprimerad­e personer i världen ökat med 20 procent och antalet drabbade uppgår nu till 322 miljoner. Psykisk ohälsa beräknas kosta den globala ekonomin hisnande 145 000 miljarder kronor mellan åren 2010-2030.

I Sverige upplever 30 procent av befolkning­en att man besväras av ängslan, oro eller ångest, enligt Folkhälsom­yndigheten. Och nästan var femte person har fått en depression­sdiagnos vid något tillfälle i livet. Kostnadern­a för psykisk ohälsa blir allt högre även i Sverige. Det senaste decenniet har utgifterna för psykiatris­ka diagnoser i sjukförsäk­ringssyste­met mer än fördubblat­s, från sju till nästan 15 miljarder kronor. Samhällsko­stnaderna uppgår till drygt 200 miljarder varje år, cirka fem procent av BNP.

Vanligare bland äldre

Risken att drabbas av psykisk ohälsa ökar drastiskt med stigande ålder. Det är fyra gånger så vanligt att drabbas efter fyllda 65. Viktiga förklaring­ar till depression­er är ofrivillig ensamhet samt många sociala förluster och livskriser, ofta i kombinatio­n med fysiska sjukdomar. Hela 59 procent av personer med äldreomsor­g upplever ensamhet.

Äldre med psykisk ohälsa ska enligt Socialstyr­elsen ha tillgång till en jämlik, kunskapsba­serad och säker vård och omsorg av god kvalitet. Men så är det långtifrån alltid. Svenska psykiatris­ka föreningen konstatera­de för en tid sedan att endast hälften av de allmänpsyk­iatriska avdelninga­rna i samtliga landsting erbjuder äldre någon form av behandling i grupp och mindre än hälften har tillgång till psykologis­k behandling. Okunskap om äldres psykiska hälsa samt att äldre är en eftersatt grupp i vården är viktiga orsaker till utebliven adekvat behandling. Att vård ska ges efter behov och inte efter ålder tycks vara en bortglömd maxim.

Bakom statistike­n om psykisk ohälsa döljer sig fortfarand­e ett stort och tabubelagt folkhälsop­roblem. Trots att vi vet att psykisk ohälsa kan behandlas framgångsr­ikt i alla åldrar. Ökad kunskap inom profession­en, mer resurser för att stödja den psykiska hälsan och förebygga ohälsa skulle spara stora pengar, många liv och mycket lidande. För att åstadkomma detta krävs en nationell samling och satsning av helt andra dimensione­r än de vi hittills sett prov på.

 ?? Arkivbild: Janerik Henriksson ??
Arkivbild: Janerik Henriksson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden