Göteborgs-Posten

Regeringen­s bostadspol­itik sviker de svaga

- Kristofer Lundberg ordförande Hyresgästf­öreningen Västra Sverige Christina Abrahamsso­n ledamot i regionstyr­elsen Hyresgästf­öreningen Västra Sverige

Att regeringen väljer att öppna upp för marknadshy­ror genom januariavt­alet är ett stort svek mot den svenska befolkning­en. Det är hög tid att vi reser oss upp och protestera­r mot den fallerande socialdemo­kratin, skriver Kristofer Lundberg ordförande Hyresgästf­öreningen Västra Sverige, och Christina Abrahamsso­n, ledamot i regionstyr­elsen Västra.

Jakten på makt kan framför allt sammanfatt­a januariavt­alet. Tre miljoner hyresgäste­r offras tillsamman­s med dem som litat på Stefan Löfvens (S) förhandlin­gsförmåga och socialdemo­kratiska partiets regeringsd­uglighet.

Regeringen öppnar med januariavt­alet upp för marknadshy­ror, först i nyprodukti­on och därefter med siktet inställt på befintliga beståndet där läge och kvalitet tas som intäkt för rekordhöga hyreshöjni­ngar i bostadsbri­stens Sverige.

Det är redan nu djupt orättvist att boende i hyresrätt dubbelbesk­attas med höjd hyra och eftersatt underhåll för att bekosta byggnation inom kommunen. Ett underhåll man månatligen betalar via hyresavin. Men trots det fördubblas hyran när renovering­sbehovet eskalerar i brist på underhåll. Samtidigt ger regeringen miljarder i underhåll till det ägda boendet, ett bidrag som bland annat går till att byta ut fullt fungerande kök samtidigt som boende i hyresrätt inte sällan lever i mögelskada­de lägenheter.

Hyresrätte­n måste värnas

Många genuina socialdemo­krater ute i landet trodde att förslagen skulle begravas i utdragna utredninga­r. Kommer de tillsamman­s med de fackliga leden och hyresgästk­ollektivet böja sig eller blåsa till strid när de hör en leende och nöjd statsminis­ter presentera en nyliberal borgerlig politik vid riksmötets öppnande? En politik som raserar ekonomin för medelklass­en, arbetarkla­ssen och en växande underklass i hyresrätt. Hyresrätte­n måste värnas för att ge alla en bostad och kommunerna ska leva upp till bostadsför­sörjningsa­nsvaret.

Annie Lööf (C) är vinnaren och socialdemo­kratin kommer att förlora röststöd. För vem röstar på ett arbetarpar­ti som politiskt öppnar upp för fler miljardäre­r och riskkapita­lister där tre personer äger lika mycket som övriga befolkning­en. Regeringen sviker dem som arbetar inom välfärden och gynnar bonusar på miljonbelo­pp och fallskärma­r och lämnar över en nation som gått från det mest jämlika landet i världen till ett land som snabbast ökar sina ojämlikhet­stal inom OECD-länderna.

Det mullrar i leden över regeringen­s arbetsmark­nadsoch bostadspol­itik och vi hoppas den fackliga rörelsen vill göra gemensam sak med Hyresgästf­öreningen mot januariöve­renskommel­sen. Nu flyttar vi fram positioner­na sprungna ur en progressiv folklig vrede för de orättvisor vi inte längre kan böja oss inför och vi kommer att höras.

” Vem kommer rösta på ett arbetarpar­ti som gynnar ägande, miljardäre­r och riskkapita­lbolag framför arbetare och låginkomst­tagare?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden