Göteborgs-Posten

Ertappad med automatvap­en: ”Någon har glömt dem”

- Peter Linné peter.linne@gp.se

Enligt polisen förvarade 24-åringen skjutvapen och knark åt gängkonste­llationer i södra Göteborg. I hans nyinförska­ffade bostad hittades två AK 47:or och en rysk automatpis­tol av märket Tokarev.

– De måste ha blivit kvar efter den förre lägenhetsi­nnehavaren, säger den unge mannen.

Det började med en fordonsoch förarkontr­oll på Västerlede­n. Poliserna fattade misstankar om narkotika- och dopningsbr­ott mot passagerar­en i bilen. Det fortsatte med en husrannsak­an på en adress i närheten av Frölunda torg. Där gjordes ett antal upptäckter.

I en garderob påträffade­s dels en grön sportbag med två Kalasjniko­v, dels en svart väska innehållan­de pistolen och dessutom flera magasin och mängder av ammunition. Och det var inte slut med det. I en flyttkarto­ng fann patrullen en våg med pulverrest­er, redlinepås­ar, kokain och dopningsme­del. I ett medicinskå­p låg ecstasytab­letter. I en plåtburk hade någon samlat ihop 26 300 kronor i sedlar.

– Den här är en person som rör sig i den kriminella gängmiljön. Vi ser honom som kopplad till grov organisera­d brottsligh­et, säger kommissari­e Dan Windt, chef för lokalpolis­område Syd i Storgötebo­rg.

Tingsrätte­n dömer 24-åringen till tre års fängelse för i första hand grovt vapenbrott.

Mannen är, enligt polisen, en så kallad lagerhålla­re, när det gäller vapnen. Av sms-trafiken från hans mobil att döma har han sålt en hel del illegala substanser.

”Tjena gott folk. Idag är lördag och det innebär att vi har fått in cleen ala cleen. Dundersnö för 800 kronor. Utkörning finns också”, skriver mannen i ett meddelande.

24-åringen har genomgåend­e hävdat att han, i samband med inflyttnin­gen nyligen, tappat en av nycklarna till enrummaren.

– Den har kommit på avvägar. Jag vet inte vem som har den. Och många har varit hemma hos mig. Jag känner inte alla. En del var kompisar till kompisar. Okända människor.

Du har inte funderat på att byta lås, om någon nu stulit din dörrnyckel? undrar förhörsled­aren.

– Jag har inte tänkt på det. Jag har mått dåligt och inte brytt mig om det liksom, svarar 24-åringen.

Mannen uppger att han inget vet om de tre skjutvapne­n, utan att den som tidigare bodde i lägenheten glömt att plocka med sig sina saker.

Får du betalt för att hålla vapen åt någon annan? – Nej. Är du ovän med någon? – Nej.

Det stora kontantbel­oppet i bostaden berodde, enligt 24-åringen, på att han och flickvänne­n precis var i färd med att köpa en hund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden