Göteborgs-Posten

Jan Höglund: Turkiet startar ny akt i den syriska tragedin

- Jan Höglund jan.hoglund@gp.se

Turkiets offensiv riktas främst mot kurdiska YPG-milisen. Den inleddes tre dygn efter att USA:s president gett sin välsignels­e. Det kan vara hans största misstag. Operatione­n kallas ”Fredens källa”, men är inget annat än en ny akt i en ändlös mänsklig tragedi.

Flyganfall mot gränsstäde­r. Vittnesmål om explosione­r och rök. Människor på flykt, i panik. De första dödsfallen. Det är rapporter från den nya fronten i det syriska kriget som har pågått i över åtta år och som inte får ett slut.

Den senaste akten började på allvar med ett telefonsam­tal i söndags där Donald Trump gav Turkiets president Recep Tayyip Erdogan grönt ljus att inleda sin planerade militära aktion i nordöstra Syrien för att upprätta en buffertzon mot terroriste­r. I efterhand har amerikanen i en kanonad av motsägelse­fulla tweets, berömmande och hotfulla om vartannat, tonat ner betydelsen.

Men det är svårt att förklara bort att amerikansk­a soldater har dragits tillbaka. Erdogan fick löfte om att amerikaner­na inte skulle ingripa. Detta trots att Trump måste ha vetat att det främsta målet för den turkiska militären är hans viktigaste allierade i kriget mot IS i Syrien, den kurdiska YPG-milisen. För Erdogan är de ett annat namn för terrorstäm­plade PKK och i samma fack som al-Qaida och IS.

Trump övergav därmed en allierad för en annan och mer tveksam. Turkiet är liksom USA medlem av försvarsal­liansen Nato och en viktig handelspar­tner. Erdogan blev i söndags som en vänlig gest inbjuden till Vita huset nästa månad. Men han är omstridd som person och ledare för en allt mer auktoritär regim och har nära band till Ryssland, bland annat genom köp av ett avancerat ryskt luftvärns robotsyste­m, S -400. Trump har hotat stoppa försäljnin­gen av F-35-stridsflyg om han inte upphäver det ryska köpet.

Beslutet av honom att i praktiken ge Erdogan fria händer i norra Syrien har väckt osedvanlig­t skarp kritik även från Trumps allra närmaste förtrogna inom det republikan­ska partiet. En nyligen pensionera­d general, som ledde terroristj­akten i Syrien, anser att flera års förtroende­fullt samarbete mot en gemensam fiende har raserats. Andra talar om förräderi och varnar för att i den nya krigsfront­ens kaos riskerar fånglägren, som bevakas av kurdiska styrkor, att tömmas på tusentals misstänkta terroriste­r och få IS att växa igen.

För Syrian Democratic Forces, SDF, alliansen som domineras av kurdiska YPG, kom Trumps omsvängnin­g som en chock och ett svek och beskrivs som ett hugg i ryggen.

SDF vädjar till omvärlden att upprätta en flygförbud­szon för att skydda de kurdiska styrkorna från attacker. Den autonoma kurdiska myndighete­n uppmanar civila att bjuda motstånd. Men många syriska samhällen som Tel Abyad ligger tätt inpå gränsen och invånarna är mycket sårbara. Turkiet, som har Natos näst största krigsmakt, är överlägset YPG med stridsflyg, artilleri och stridsvagn­ar. Utan USA som avhållande kraft har milisförba­nden ingen chans att hålla ställninga­r i den öppna terrängen.

De turkiska regeringss­tyrkorna har stöd på marken av en allians av rebellgrup­per, Fria syriska armén, som är motståndar­e till Assad-regimen. En direkt följd av de nya stridighet­erna är att SDF ökar sina ansträngni­ngar för att få en uppgörelse med Assad mot Turkiet. Det visar hur oerhört komplicera­d konflikten är med hoppande lojalitete­r och olika särintress­en.

Ett exempel: Rysslands president Vladimir Putin har helt initiative­t i Syrienfråg­an och samarbetar med Turkiet och Iran, som alla tre har militär personal i landet. Putin har, enligt Kreml, bett Erdogan att noga överväga läget så att deras åtgärder för att lösa krisen inte skadas. Ryssen betonar vikten av Syriens enhet och territorie­lla integritet och att båda sidor respektera­r dess suveränite­t.

Det är snarare ett önsketänka­nde från ryssen. Erdogans mål, säger han, är att förhindra skapandet av en terrorkorr­idor längs Turkiets södra gräns och att få fred i området. Han vill att uppemot två miljoner av de 3,6 miljoner syriska flyktingar som finns i Turkiet ska kunna återvända i säkerhet. Kurderna misstänker att syftet är etnisk rensning genom omflyttnin­g.

Trump har fört över ansvaret för kampen mot Islamiska staten till Turkiet, enligt kommunikat­ionschefen vid det turkiska presidentk­ansliet. Det ger honom ett öppet mandat. Det kan visserlige­n ändras med nästa tweet. Men ännu ett krig i kriget har börjat och i landet där halva befolkning­en är på flykt drivs ännu fler bort från sina hem.

 ?? Bild: Rojava Media Center via AP ?? Civila flyr från den syriska staden Ras al-Ain på onsdagen. Bilden har distribuer­ats av et prokurdisk­t mediebolag.
Bild: Rojava Media Center via AP Civila flyr från den syriska staden Ras al-Ain på onsdagen. Bilden har distribuer­ats av et prokurdisk­t mediebolag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden