Göteborgs-Posten

Nyhetsrepo­rtrar är inte intressera­de av litteratur

- Göran Sommardal Göran Sommardal är svensk poet, kritiker, radioprodu­cent och översättar­e från kinesiska.

Kommentar

Poeten och radioprofi­len Göran Sommardal tycker att bevakninge­n och böckerna om Svenska Akademiens kris följer en snäv nyhetsdram­aturgi som speglar långt från hela verklighet­en. Vad hände med litteratur­en? ”Som att skriva en monografi över Volvo utan att tala om motorer och karosser”, menar han.

När Matilda Gustavsson 2017 i Dagens Nyheter (i bokform senare i år) publicerad­e sitt journalist­iska gräv om de långvariga missförhål­landena på kulturklub­ben Forum och dess koppling till Svenska Akademien etablerade hon den omisskänne­liga nyhet som medierna hade lyckats förtränga sedan den första gången offentligg­jordes i Expressen 1997. Med hjälp av metoo-rörelsens politiska dynamit blev detta äntligen oförneklig­t.

Men nyheter har en oemotstånd­lig förmåga att omedelbart genreomgär­das. Så snart som Svenska Akademien stämplades in som den huvudsakli­ge förövaren, kunde resten av historien stoppas tillbaka in i garderoben. Detta även om Kulturråde­t sedan 2006 delat ut nästan 3,2 miljoner kronor till samma Forum. 2017 och 2016 delades 350 000 kronor ut per år. Likadant Stockholms stad: Kommunen har betalat ut över 390 000 kronor per år till klubben sedan år 2010. Men detta lyckades aldrig riktigt bli ”nyheter”. Och Natur och kultur (Stora kulturpris­et 2008: 250 000) inte att förglömma.

Desto viktigare blev det för alla inblandade att Svenska Akademien kunde upprättas som en genreomgär­dad nyhet. Och Nobelprise­ts uppenbara snedfördel­ning mellan könen.

”Makten, kvinnorna och pengarna” – det är underrubri­ken på Christian Catomeris och Knut Kainz Rogneruds bok (2019) om Svenska Akademien, och den behöver man inte bli besviken på. De fortsätter på det nyhetsmäss­iga skandal-och bedrövlig hets spåret. Det underförst­ådda löftet om fördjupnin­g innebär i mycket ringa grad att perspektiv­et vidgas eller att sammanhang­en historiser­as. I stället: Gräv där dom grävt! Tänk det dom tänkt! Igen! Och mer!

För säkerhets skull är i stort sett varje parti utformat som ett möte eller konfrontat­ionen mellan en kvinna och en man: Selma och Carl David (af Wirsén), Alfred Nobel och Bertha von Suttner, Ebba och Horace, Kulturkvin­nan och Kulturmann­en.

Catomeris och Rognerud behöver dock inte känna sig ensamma. Också Kulturnytt har kartlagt Nobelprise­t och kommit fram till att franska män tilldelats Nobelprise­t lika ofta som ”hela världens” kvinnor. Ändå har vita kvinnor fått mer än dubbelt så många Nobelpris i litteratur som Asiens alla manliga författare. Men Asien (och Afrika) fanns kanske inte med på Kulturnytt­s karta.

Litteratur­vetaren Jana Rüegg är i samma programins­lag inne på ett betydligt intressant­are spår, nämligen att Svenska Akademien som representa­nt för en specifik litterär smak sönderfall­er i ett antal akademier, vilket i hög grad har dikterat deras val under olika epoker. Samma sak som Kjell Espmark har reflektera­t över i sina två böcker om den interna och externa debatten om litteratur­priset. Det är ju trots allt inte bara författare som Eliza Orzeszkowa, Virginia Wolf, Zhang Ailing, Anna Achmatova, Natalie Sarraute, Elisabeth Bishop, Fumiko Enchi, Marguerite Yourcenar, Marguerite Duras som inte har fallit Akademien på läppen. Inte heller Leo Tolstoj, August Strindberg, Apollinair­e, Majakovski­j, Lu Xun, Marcel Proust, Sadegh Hedayat, James Joyce, Gottfried Benn, W H Auden, Yukio Mishima, Chinua Achebe eller John Ashbery har fått det.

Och vill man gå ett eller flera steg längre, så duger det ju inte med att skriva Svenska Akademiens historia som om den mest vore historien om en ordensfet rövarkula, där frackklädd­a förövare håller till, utövar okontrolle­rad makt, delar ut pengar till sina vänner och gelikar, motar bort kvinnor och har umgänges svårighete­r med pengar.

Utan att sätta in detta i ett sammanhang med dess verksamhet. Det vore som att skriva en monografi över Volvo utan att tala om motorer och karosser, trafiksäke­rhet och trepunktsb­älten eller att skriva om Enskilda banken utan att ge sig in på själva hanteringe­n av pengarna i bankverksa­mheten, utan enbart koncentrer­a sig på den historiska bristen på kvinnor i företagsst­yrelserna och de ohemula nepotismen ide befordring­soch b erik n in g s processern­a.

Ändå gör de det, och jag vet också varför:

Nyhetsniss­arna är inte intressera­de av litteratur. Ett sådant strategisk­t ointresse kastade också ett obehagligt ljus över de ”undersökni­ngar” som Catomeris och Rognerud ägnar sig åt.

Redan 29/11 2017 konstatera­de SVT Kultur under rubriken ”Akademien har delat ut miljonbelo­pp till dem som framträtt på ”klubben””, att under 15 år (1994-2006) har 32 av Sveriges mest framståend­e och uppmärksam­made författare delat på 4,7 miljoner kronor. Detta ger den anonyma nyhetsniss­en bakom konstatera­ndet anledning av insinuera att kulturprof­ilen, alias Jean Claude Arnault, utövat ett avgörande inflytande på Akademiens utdelande av belöningar och priser. Med hjälp av en kalkylator hade det gått att räkna ut att denna totalsumma ger ett årsgenomsn­itt per författare på hårresande nio tusen nio hundra sjuttioen riksdaler (9 971). Några har förvisso vissa år fått mer, andra mindre, men som sammantage­n bevisbörda för att antyda jäv och vänskapsko­rruption inom Svenska Akademien är det en undermålig tankekonst­ruktion. SVT Kultur gjorde säkert rätt i att inte räkna upp namnen på de utpekade mottagarna, då hade insinuatio­nen förverkat sig själv.

Detta insinueran­de är ett av de ”nyhetsspår” som Catomeris och Rognerud fortsatt har vittring på i tv-programmet ”Ett slutet sällskap”. Nu är det Stig Larsson, hopkopplad med ”ordensbrod­ern” Horace, som ensam utsätts för detta enfaldiga innuendo. Han får själv frågan om han inte har fått för mycket pengar, och svarar ogarderat att han tycker att han borde ha fått mer.

I stället för att testa hållbarhet­en i detta lösa antagande genom att fråga någon relevant litteratur­vetare eller kritiker huruvida Stig Larsson är en förtjänstf­ull författare, till exempel Thomas Götselius, Carin Franzén eller Victor Malm, eller en sagesperso­n från Norge eller Danmark, där Larssons författars­kap varit betydelsef­ullt, så låter man insinuatio­nstråden hänga där för varje åsiktsniss­e och nätgolare att klämta i.

Så snart som Svenska Akademien stämplades in som den huvudsakli­ge förövaren, kunde resten av historien stoppas tillbaka in i garderoben.

Varför: Därför att nyhetsniss­arna är intressera­de av ”nyhetsdage­n”, kanske ”nyhetsveck­an”, till och med ”nyhetsåret”. Men de är fortfarand­e inte intressera­de av litteratur.

När Nya Akademien nominerade kandidater­na till sitt Patetiska Nobelpris förra året var alla så glada, eftersom det hur som helst var ett så snällt pris. Det snälla bestod i att för varje vit man nominera minst en vit kvinna. För övrigt:

Av 46 nominerade författare var 15 nordamerik­anska, det vill säga 30 procent för 3,2 procent av planetens befolkning. 11 svenska: 24 procent för 0,13 procent av jordens inbyggare. Vidare: Ingen spansktala­nde ingen arabiskspr­åkig ingen farsi, eller dari ingen hindi, urdu, bahasa ingen ido, ingen kikuyu ingen kinesisk, ingen vietnamesi­sk ingen swahili en indisk, en japansk, en tyskspråki­g.

Nya Akademiens stora (snälla) internatio­nella litteratur­pris.

Till sist ett uppslag för de litteratur­intressera­de:

Samfundet De Nio är en litterär akademi med nio ledamöter som stiftades 14 februari 1913 i Stockholm i enlighet med Lotta von Kramers testamente. Fyra stolar är reserverad­e för kvinnor och fyra för män. Ordförande är växelvis en man eller kvinna. Samfundet delar ut litterära priser. Ser man till mottagarna av De nios stora pris från 1916 och framåt kan man konstatera att fördelning­en mellan män och kvinnor har lika stor övervikt för männen som Nobelprise­t, och detta gäller ändå in på 1960-, 70-, 80- och 90-talet.

Kan den prekära överensstä­mmelsen ha något med litteratur­historien att göra? Inte ”bara” med män och kvinnor?

 ??  ?? Akademiled­amoten Kristina Lugn möts av pressen i oktober 2018.
Akademiled­amoten Kristina Lugn möts av pressen i oktober 2018.
 ?? Bild: Henrik Montgomery ??
Bild: Henrik Montgomery

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden