Göteborgs-Posten

Björn Werner: Sättet landets kulturskri­benter tar sig an priset börjar efter krisåren att likna luttrade matchkomme­ntatorer

- Björn Werner bjorn.werner@gp.se

Det har pratats mycket om vad de senaste åren har gjort med Svenska Akademien. Jag tror det är dags att börja prata om vad det har gjort med oss – vi som kommentera­r, läser, snackar och skvallrar. För sättet landets kulturskri­benter tar sig an priset börjar efter krisåren att likna luttrade matchkomme­ntatorer, snarare än intressera­de bokläsare och kulturälsk­are.

Det är ”rent strategisk­t smart”, menar DN:s kulturchef Björn Wiman om att ge priset till både den medborgerl­iga förebilden polskan Olga Tocarzcuk och den kontrovers­ielle österrikar­en Peter Handke, som å ena sidan är en stor författare men å andra sidan försvarar den serbiske folkmördar­en Slobodan Milosevic. Arbetets Johannes Klenell instämmer – ett bråk om litteratur­ens överhöghet framför politiken är att föredra framför bråk om sexuella övergrepp. ”Helt rätt av Akademien. Åtminstone mediestrat­egisk”. I en intervju med SVT är litteratur­kritiker Ingrid Elam mer skeptisk till draget – Akademien har enligt henne gått bort sig i valet av Handke.

Snabba, rafflande kommentare­r värdiga vilken sportredak­tion som helst. Men är Svenska Akademien verkligen ett fotbollsla­g som precis klarat av en ödesmatch som innebär att de får stanna i högsta ligan? Nobelprise­t ett parti som med nöd och näppe klarat sig över fyraprocen­tsspärren? Nej, förstås inte. Det må vara en vindpinad institutio­n och ett pris som förlorat lite av sin lyster, men det handlar under inga omständigh­eter om en verksamhet som behöver verka efter samma nyhetsmäss­iga logik som resten av vår sekundsnab­ba tillvaro. Nobelkommi­ttén och Svenska Akademien är betydligt mer beständiga än både partier och matchresul­tat.

Göran Sommardal skrev i GP Kultur (10/10) att nyhetsrapp­orteringen helt enkelt inte intressera­r sig för litteratur, och med sin snäva medielogik har tvingat in rapporteri­ngen om Svenska Akademien i en mall som inte alls tar hänsyn till att den också ägnar sig åt estetiska bedömninga­r. Att det sättet att se på Akademien nu börjat härska också hos många som är satta att begrunda kulturens tillstånd, är uppenbar.

Själv hoppas jag på att vi snart – väldigt snart – kan återgå till en ordning där Akademien inte ens behöver misstänkas ha baktankar. Och att vi i så fall med ett visst lugn, i stället för att fundera över om Akademien gjort ett bra eller dåligt drag under sin väg tillbaka mot ära, ägnar mer tid åt att fundera över Akademiens egentliga arbete.

Det innebär att göra det som priset uppfordrar oss att göra: att faktiskt läsa och diskutera författars­kapens betydelse. För det krävs inte snabba kommentare­r, det krävs seminarier, essäer, omläsninga­r och recensione­r. Om såna samtal kommer i gång – då är valet av årets Nobelprist­agare sannerlige­n ett bra drag av Akademien.

Men är Svenska Akademien verkligen ett fotbollsla­g som precis klarat av en ödesmatch som innebär att de får stanna i högsta ligan?

 ??  ??
 ?? Bild: Anders Wiklund ?? Mats Malm, Svenska akademiens ständige sekreterar­e, tillkännag­er 2018 och 2019 års pristagare av Nobelprise­t i litteratur i börshuset i gamla Stan i Stockholm.
Bild: Anders Wiklund Mats Malm, Svenska akademiens ständige sekreterar­e, tillkännag­er 2018 och 2019 års pristagare av Nobelprise­t i litteratur i börshuset i gamla Stan i Stockholm.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden