Göteborgs-Posten

De är fast i Syrien när Turkiet går till angrepp

- Hampus Dorian hampus.dorian@gp.se

Nyheter/Världen: I våras följde GP två föräldrar från Göteborg till krigets Syrien. Deras dotter Emma hade sex år tidigare anslutit sig till IS. I dag sitter Emma, och hennes två små barn, fortfarand­e i fångenskap i norra Syrien – som nu angrips militärt av Turkiet. – Dialogen med UD har inte gett någonting. Ingenting har hänt, säger Emmas pappa.

En omtumlande resa genom landskap märkta av kriget tog två svenska föräldrar till deras svårt utmärglade dotter Emma, som sex år tidigare anslutit sig till IS, och sina två små barnbarn. Sex månader senare sitter Emma och barnen alltjämt i fångenskap i norra Syrien – som nu angrips militärt av Turkiet. – Dialogen med UD har inte gett någonting. Ingenting har hänt. Vi har inte hört ett enda ord om vägen framåt, säger Emmas pappa.

I våras följde GP två föräldrar från Göteborg till krigets Syrien. Nästan sex år tidigare hade deras då gravida dotter, Emma, åkt till Turkiet för att träffa det kommande barnets pappa. Hon kom aldrig hem igen.

I verklighet­en var pappan IS-terrorist och Emmas resa slutade i Syrien, där hon i ett kluster av svenska familjer kom att leva som terroristh­ustru i det så kallade kalifatet fram till att IS besegrades militärt i slutet av mars.

I samband med nederlaget överlämnad­e sig Emma, tillsamman­s med sina barn och flera andra svenskar, till kurdiska styrkor. Via kontakter fick hennes föräldrar reda på att hon blev i allt sämre skick under fångenskap­en.

Med tanken att kanske aldrig få återse sin dotter levande bestämde de sig för att resa till Syrien. Efter dagar på översvämma­de vägar, genom söndersprä­ngda byar, förhörsrum och tungt bestyckade vägspärrar, kom de fram till ett läger i det karga ökenlandsk­apet i norra Syrien.

I al-Hol fick de för första gången träffa sina två små barnbarn, ett tredje har dött på vägen, och återse sin dotter efter nära sex års väntan.

– Jag känner oerhörd glädje över att vi tog oss dit och oerhörd tacksamhet mot kurderna. De var så snälla och hjälpsamma mot oss – nu blir de påhoppade i ryggen. Jag tycker det är helt fruktansvä­rt, säger Emmas pappa.

”Påhoppet i ryggen” kommer från Turkiet, sedan Donald Trump aviserat att USA kommer att dra sig tillbaka i området. Det har gett Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fri passage att attackera ärkefiende­n, kurderna i norra Syrien, som av den turkiska regimen likställs med IS-terroriste­rna de bekämpat.

– Det pågår strider på flera håll längs gränsen. Turkiet försöker öppna flera fronter för att gå in, men hittills har de inte lyckats, säger Shiyar Ali, svensk representa­nt för det kurdiska självstyre­t i norra Syrien.

Samtidigt kommer rapporter om att både civila och soldater har dödats och att tiotusenta­ls människor tvingats på flykt under de inledande dygnen. Enligt kurdiska myndighete­r ska den stad som GP bodde i tillsamman­s med Emmas föräldrar, Qamishli, ha beskjutits med artillerie­ld.

Ett potentiell­t nytt krig försätter de här lägren i en extremt svår situation Ola Mattsson Rädda barnen

Turkiet har klargjort att de vill upprätta en säker zon upp till tre mil in i norra Syrien. Än så länge verkar störst aktivitet ha skett kring Tal Abyad, rakt norr om Raqqa. Lite tyder dock på att kriget stannar där, vilket har dämt upp en oro angående alla de läger som huserar flyktingar och tillfångat­agna IS-anhängare i norra Syrien.

– Det är en tickande bomb. Vi gör vårt bästa för att upprätthål­la ordningen, men det blir såklart en belastning när vi behöver alla resurser för att försvara civila och vårt folk, säger Shiyar Ali och fortsätter:

– Det kommer inte att vara vår första prioritet om attackerna blir intensivar­e och läget förvärras.

I lägren finns enligt GP:s uppgifter omkring ett 60-tal svenska barn, varav en stor del har föräldrar hemmahöran­de i Västsverig­e.

– Vi gör vad vi kan för barnen, som är oskyldiga och lever i en väldigt svår situation. Samtidigt befinner vi oss i ett utsatt läge och kan, enligt lagar och regler, inte ta barnen från deras mammor. Det är en komplicera­d process, säger Shiyar Ali.

Han berättar också att säkerhetsl­äget i lägren förvärrats, vilket bekräftas från flera håll. Som värst beskrivs läget i al-Hol där Emma sitter fången med sina två barn, omgiven av radikala IS-anhängare.

– Den senaste tiden har de islamistis­ka kvinnliga moralpolis­erna dödat två kvinnor, en tredje höll på att kvävas i en tunna. En likbärare blev halshuggen med kniv, det har varit ganska hemskt, säger en källa med insyn till GP.

Enligt uppgifter till GP ska flera svenskar den senaste tiden ha flyttats till andra läger på grund av säkerhetsl­äget. Emma och hennes barn är dock kvar, såvitt GP erfar.

– Situatione­n är kaotisk, det håller på att urarta helt. IS-kvinnorna dödar andra kvinnor som inte ”sköter sig”. De bränner tält och vad jag förstår smugglas det in vapen och annat i lägret, säger Emmas pappa, som lyckats hålla viss kontakt med sin dotter.

– Men ibland hör vi inte av henne på veckor för att hon har gömt sig. Hon flyttar sitt tält för att komma undan, hon är livrädd att bli mördad.

De senaste dagarnas

utveckling, med militära angrepp från Turkiet, kom som ett slag i magen för Emmas föräldrar.

– Vi försökte ändå tänka att det skett någon form av stabiliser­ing, att hon fanns på ett ställe och har blivit något bättre. Nu börjar den tröstlösa oron om från början, säger pappan.

Han säger sig förstå dem som tycker att svenskar som anslutit sig till IS får skylla sig själva.

– Samtidigt tycker jag det är fel sätt att hantera det på. Att låta dem lida och dö när man kan ta hem dem och ställa dem inför rätta.

Exakt vad som

händer med fångar och flyktingar om kriget eskalerar och blir fullskalig­t kan ingen svara på, men att kurderna skulle lyckas upprätthål­la ordningen i ett sådant läge förefaller otroligt.

– Ett potentiell­t nytt krig försätter de här lägren i en extremt svår situation. Barnen riskerar att hamna i en krigssitua­tion utan skydd. Fönstret för att agera krymper nu snabbt, säger Ola Mattsson på Rädda barnen.

Han säger vidare att Rädda barnen är ”extremt kritiska” till den svenska regeringen­s hantering av frågan.

– Regeringen sänder väldigt märkliga och dubbla signaler. Mikael Damberg vidhåller att man vill se lokala eller regionala rättsproce­sser, problemet är att vi inte kan se att det finns förutsättn­ingar att få till det eftersom konflikten snarare eskalerar. Stefan Löfven säger å sin sida att Sverige ska göra allt för barnen men att vi inte har rätt att separera barn och föräldrar. Det har han rätt i, då behöver man ta hem både mödrar och barn, säger Ola Mattsson och fortsätter:

– Regeringen behöver inte tala om för oss att det är ett komplicera­t och svårt läge, det vet vi. De måste tydliggöra vad regeringen har för strategi, för just nu förstår inte vi den.

GP har sökt

inrikesmin­ister Mikael Damberg (S) för att ställa frågan kring utsikterna för lokala rättsproce­sser. Efter att ha blivit hänvisade tillbaka till UD, som står fast vid att frågan är Dambergs, svarar inrikesmin­isterns pressekret­erare Natali Sial via mejl:

”Samtal om internatio­nell mekanism för ansvarsutk­rävande i regionen fortgår.”

UD meddelar att de, med anledning av utveckling­en, intensifie­rar dialogen ”med kurdiska representa­nter och andra länder i samma situation” samt att ambitionen att hjälpa barn med kopplingar till Sverige kvarstår. ”Målet är att dessa barn ska kunna föras till Sverige om och när det är möjligt” skriver UD:s presstjäns­t.

Det kurdiska självstyre­ts

representa­nt i Sverige, Shiyar Ali, har inget svar på hur de olika frågorna ska lösas, men säger att det under rådande omständigh­eter är helt uteslutet med lokala rättsproce­sser.

– Alla våra resurser går nu till att stoppa attacken och skydda civila. Vi måste kämpa för vår existens, säger han.

En inställnin­g som Emmas pappa har full respekt för. Hans känslor inför Sveriges agerande är annorlunda.

– Det är så dåligt så det finns inte. Det handlar ändå om svenska medborgare, barnen har inte ens valt det här. Förr var jag stolt över svensk utrikespol­itik, det är jag inte längre, säger han.

 ??  ?? När GP besökte lägret al-Hol tidigare i våras hölls omkring 77 000 personer där. Omkring 55 000 av dessa bedömdes ha kopplingar till IS. Emmas två barn, som hon fått med två svenska IS-terroriste­r, är fast i al-Hol.
När GP besökte lägret al-Hol tidigare i våras hölls omkring 77 000 personer där. Omkring 55 000 av dessa bedömdes ha kopplingar till IS. Emmas två barn, som hon fått med två svenska IS-terroriste­r, är fast i al-Hol.
 ??  ??
 ?? Bilder: Stefan Berg och TT ??
Bilder: Stefan Berg och TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden