Göteborgs-Posten

Fler sägs upp på grund av svartuthyr­ning

- Cecilia Oscarsson cecilia.oscarsson@gp.se

Ekonomi: De kommunala bostadsbol­agens insatser mot svart andrahands­uthyrning har gett resultat i Göteborg, med 474 frigjorda kontrakt hittills i år.

De kommunala bostadsbol­agens insatser mot svart andrahands­uthyrning har gett resultat i Göteborg. Arbetet har redan frigjort fler kontrakt i år än under hela 2018.

Störningsj­ouren i Göteborg har jagat svartkontr­akt för de tre stora kommunala bostadsbol­agens räkning i snart fyra år. Till och med september i år hade det resulterat i sammanlagt 1 405 frigjorda kontrakt hos Poseidon, Familjebos­täder och Bostadsbol­aget.

Den första oktober skärptes straffen för att hyra ut sin hyresrätt i andra hand utan lov. Det innebär att den som hyr ut utan tillstånd och till för hög hyra numera riskerar böter eller fängelse utöver ett förlorat hyreskontr­akt. Annika Öby, verksamhet­schef vid Störningsj­ouren i Göteborg, anser att lagändring­en har ett viktigt ett signalvärd­e.

– Jag tycker att den stärker upp vår uppfattnin­g om att alla har rätt till ett tryggt boende med riktig hyra, säger hon.

Hon menar att arbetet mot svartkontr­akt framför allt handlar om tryggheten för de som bor olovligen i lägenheter­na.

– De här personerna kan kanske inte vara skrivna i lägenheten, och ofta vågar de inte ens göra en felanmälan av rädsla för att hyresvärde­n ska upptäcka vilka som egentligen bor där. Föräldrar måste tjata på barnen om att vara tysta så att de inte får några störningsa­nmälningar på sig. Det blir en väldigt stressig och orolig tillvaro för den som lever så, säger Annika Öby.

Robin är en av de som hyrt ut en lägenhet utan tillstånd från hyresvärde­n. Han menar att han gjorde det för att hjälpa en vän som stod utan bostad.

– Jag bodde i en studentläg­enhet i Göteborg och hade fått ett förstahand­skontrakt ungefär samtidigt som en kompis skulle flytta hit för att plugga. Så jag hyrde ut studentläg­enheten till honom istället för att säga upp den, säger han.

Eftersom han visste att han inte hade någon giltig anledning till att hyra ut i andra hand bestämde de sig för att sköta situatione­n utan att blanda in hyresvärde­n.

– Det värsta som kunde hända var väl att jag kunde bli av med den lägenheten. Det hade varit jobbigare för min kompis som skulle ha blivit utan boende då. Men han tog den risken hellre än att hyra något rum från Blocket för typ 8 000 kronor i månaden, säger Robin, som tilllägger:

– Jag fattar ju att man egentligen inte ska hyra ut svart, men jag ville bara hjälpa en kompis. Om inte bostadsmar­knaden varit så omöjlig hade vi inte behövt göra så.

När kompisen fick en egen studentläg­enhet sa Robin upp den han hade hyrt. Numera har han bara ett hyreskontr­akt, för en lägenhet som han själv bor i.

Störningsj­ourens arbete bygger på tips från exempelvis grannar som misstänker att det inte är rätt person som bor i en lägenhet. Sedan påbörjas en utredning där man

Jag ville bara hjälpa en kompis. Om inte bostadsmar­knaden varit så omöjlig hade vi inte behövt göra så. Robin som hyrde ut en studentbos­tad svart

bland annat kontroller­ar tipsarens uppgifter och offentliga register. Om det visar sig att lägenheten hyrs ut utan tillstånd uppmanas hyresgäste­n att säga upp sig.

– Den dagen tipsen slutar komma in får vi kanske ändra vårt arbetssätt och till exempel undersöka trappuppgå­ng för trappuppgå­ng.

Men eftersom vi fortsätter att få in mycket tips tror jag att detta är det mest effektiva arbetssätt­et, säger Annika Öby.

Till och med september i år hade samarbetet mellan de tre stora kommunala bostadsbol­agen och Störningsj­ouren frigjort 474 kontrakt. Under hela förra året fick man loss 431.

Annika Öby menar att ökningen kan bero på att gruppen som arbetar med olovlig uthyrning är fullt bemannad i år.

– Även om det är ett problem som kanske aldrig kommer att försvinna till hundra procent måste vi jobba för att minska det så mycket vi kan. Jag vet att de finns de som tjänar en massa pengar på att hyra ut för dyra pengar, men jag tror också att det är många som inte har förstått att det faktiskt är förbjudet, säger hon.

 ??  ?? Under årets första nio månader har 474 hyresgäste­r hos allmännytt­an i Göteborg blivit av med kontrakten på grund av olovlig uthyrning.
Under årets första nio månader har 474 hyresgäste­r hos allmännytt­an i Göteborg blivit av med kontrakten på grund av olovlig uthyrning.
 ?? Bild: Mostphotos och TT ??
Bild: Mostphotos och TT
 ?? Bild: Jonas Lindstedt ?? Annika Öby.
Bild: Jonas Lindstedt Annika Öby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden