Göteborgs-Posten

Socialdemo­krater på väg mot Danmark?

Allt fler socialdemo­kratiska röster hörs för att S ska förespråka en stramare migrations­politik, ordning och ökat fokus på arbetarkla­ssens intressen. Hindren för en trovärdig omsvängnin­g är dock stora.

- Håkan Boström

Det är onekligen lite pikant för de svenska Socialdemo­kraterna att det danska systerpart­iet beslutat införa gränskontr­oller mot Sverige. Beskedet som meddelades under torsdagen innebär att de som reser från Sverige till Danmark kan utsättas för stickprovs­kontroller. ”Vi vill inte att utveckling­en i Sverige ska spridas till Danmark” sa den socialdemo­kratiske danske justitiemi­nistern Nick Haekkerup på en pressträff. Bakgrunden är att skjutninga­r och bombdåd i Köpenhamn kan kopplas till gärningsmä­n som rest in från Sverige.

De danska Socialdemo­kraterna, med partiledar­en Mette Fredriksen i spetsen, har helt lämnat den mjuka linjen i synen på brottsbekä­mpning och migration. De danska Socialdemo­kraterna vill stoppa asylansökn­ingar vid gränsen och sätta ett tak för ”icke-västlig” invandring. Gränskontr­ollerna mot Sverige är en del i ett större danskt säkerhetsp­aket med straffskär­pningar, utökad kameraöver­vakning och kontroller.

Det är egentligen inte de danska socialdemo­kraterna som avviker här. S-partier i andra länder rör sig i samma riktning. Svensk socialdemo­krati har däremot gjort en dikeskörni­ng som är svår att ta sig ur. Länge stod även svenska S för en restriktiv migrations­politik. S-ledare som Ingvar Carlsson och Göran Persson (och även deras företrädar­e) visste mycket väl att en alltför omfattande invandring skulle skapa sociala problem, ojämlikhet och påfrestnin­gar på välfärden, negativa konsekvens­er som i första hand skulle drabba deras egen väljarbas. Gärna internatio­nell solidarite­t, men under förutsättn­ing att det går att hantera.

Tillsamman­s med Moderatern­a (som höll vakt på högerkante­n mot nya konkurrent­er) lyckades S länge också hålla migratione­n på en någorlunda hanterlig nivå. Men svårighete­rna att hålla kursen började märkas redan under Göran Perssons regeringst­id, då Miljöparti­et fick ett allt starkare inflytande över regeringsp­olitiken. Med stora delar av Stockholms­pressen och kulturelit­en i ryggen tryckte MP på för en mer idealistis­k politik. Persson tvingades gradvis retirera, acceptera flyktingam­nestier och ökad makt till domstolarn­a. Politiken avhände sig sina verktyg.

När regeringsa­lternative­n sedan stod mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin hade all historisk insikt lämpats över bord – en process som paradoxalt nog accelerera­de med Sverigedem­okraternas inträde i riksdagen. Insikten att migration leder till påfrestnin­gar blandades samman med rasism.

Moderatern­a har lagt om sin politik efter Reinfeldt. Socialdemo­kraterna vacklar. Redan inför valet 2018 försökte partiledni­ngen lansera ett program för en stramare migrations­politik, tiggeriför­bud och hårdare tag. Det stöp dock på internt motstånd. Partiet tonade ned sin retorik i själva valrörelse­n och inriktade sig på välfärdsfr­ågor och en hård kampanj mot SD.

Sedan den danska S-segern i somras har dock ett flertal ledande socialdemo­krater på olika nivåer varit och ute och talat om behovet av skärpninga­r. En händelse som ser ut som en tanke, men som troligen mest har att göra med SD:s stigande opinionssi­ffror, den grasserand­e gängkrimin­aliteten och att flyktingvå­gens efterverkn­ingar börjar bli kännbara ute i kommunerna.

Socialdemo­kraternas dilemma är inte bara att partiet tvingas regera med några av riksdagens mest idealistis­ka partier i invandring­sfrågan: C, MP och V. Partiet är också splittrat internt. Väldigt tydligt blev det häromvecka­n när Eskilstuna­s S-märkta kommunalrå­d, Jimmy Jansson, gick i stark polemik med Aftonblade­ts politiska redaktör Anders Lindberg på den senares Facebooksi­da (3/10).

”Vi bygger just nu effektivt ett helt annat samhälle än det jag gick med i S för att slåss för”, konstatera­de Jansson och räknade i detalj upp alla de utmaningar som hans kommun står inför med integratio­n av nyanlända och vad det innebär för den kommunala ekonomin.

Det är knappast en stor överdrift att påstå att Jansson represente­rar de traditione­lla gräsrötter­na inom S: LO-medlemmarn­a. Lindberg ger å andra sidan röst åt den urbana medelklass­vänstern – de som klimatdemo­nstrerar när andra storhandla­r – en grupp S gjort inbrytning­ar inom i takt med att man tappat LO-väljare till SD (även om det långt ifrån kompensera­r tappet). Materialis­ter står mot moralister.

Socialdemo­kraternas vägval kan knappast beskrivas i traditione­lla vänster-högerterme­r. Det handlar mer om vilka väljargrup­per man vill represente­ra. Anders Lindbergs ”vänsterlin­je” har ironiskt nog inneburit att S satt sig att verkställa en reformagen­da signerad riksdagens mest nyliberala parti – Centern. Tydligare kan det knappast illustrera­s att ”vänster” sedan länge betyder något annat än att försvara arbetarkla­ssens intressen.

Socialdemo­kraternas enda chans att förbli en relevant politisk kraft är troligen att vandra den danska vägen. Men över ett decennium av missgrepp, intern splittring, trilskande samarbetsp­artier – och inte minst de enorma integratio­nsutmaning­arna i sig – talar för att sannolikhe­ten är lika stor att man byter väljare som politik.

Materialis­ter står mot moralister

 ?? Bild: Janerik Henriksson ?? allt fler S-företrädar­e vill till danmark. Men det är långt ifrån säkert att de når fram.
Bild: Janerik Henriksson allt fler S-företrädar­e vill till danmark. Men det är långt ifrån säkert att de når fram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden