Göteborgs-Posten

När ideologi kommer före barnens bästa

- Karin Pihl Medarbetar­e på ledarredak­tionen karin.pihl@gp.se

Sverige, världens bästa land för barn. Här kommer alltid de ungas intresse i första rummet. Det är i alla fall den svenska självbilde­n. Men den stämmer inte alltid.

Under den senaste tiden har två historier som går emot den här uppfattnin­gen debatterat­s. För 15 år sedan uppmärksam­mades ett nytt fenomen i Sverige: barn till asylsökand­e som varken drack eller åt, utan låg i sängen, stilla, utan att interagera med omgivninge­n - de apatiska flyktingba­rnen.

Fenomenet ledde till en stor och infekterad debatt, som har blossat upp igen efter att journalist­en Ola Sandstig intervjuat två av barnen, som nu är vuxna, i tidskrifte­n Filter. De vittnar om hur de av sina föräldrar tvingades simulera sina symptom, förvägrade­s mat och dryck och hotades med våld.

Hur kunde det ske? Inom sjukvården fanns en utbredd tystnadsku­ltur, skriver psykiatrik­ern Stefan Krakowski i tidskrifte­n Kvartal (8/10). I mitten av 2000-talet arbetade han med vuxna asylsökand­e som uppvisade samma symptom. Trots att personalen var ”fullt på det klara” med att det nog handlade om simulering behandlade­s patientern­a med psykiatris­ka mediciner. Krakowski menar att en orsak till detta kan vara att ” … vi lever i en diagnosint­ensiv tid, när ribban för att sätta en psykiatris­k diagnos och inleda en behandling är lägre än någonsin”.

Den analysen kan man även applicera på ett annat vårdrelate­rat fall som uppmärksam­mats på senare tid: ungdomar vars könsidenti­tet inte stämmer överens med det biologiska könet. I ett reportage i Uppdrag granskning belyses regeringen­s lagförslag om att sänka åldersgrän­sen för könskorrig­erande underlivsk­irurgi till 15 år (9/10).

Människor som lider av könsdysfor­i är en utsatt grupp. De behöver samhällets ovillkorli­ga stöd. Självklart kan könskorrig­erande behandling vara motiverad. Men frågan är om det alltid är rätt typ av vård. Att erbjuda detta ”snabbt och enkelt”, som var regeringen­s ambition när utredninge­n tillsattes, är direkt oetiskt.

Könskorrig­erande hormonbeha­ndling ökar risken för en rad sjukdomar, men de långsiktig­a konsekvens­erna är ännu inte klarlagda. Ändå erbjuds behandling­en till barn – till synes alltför lättvindig­t – om man får tro Uppdrag granskning­s reportage. En ung kvinna säger i programmet att hon trodde att en könskorrig­ering skulle få henne att må bra, som en ”quick fix”. Senare förstod hon med hjälp av en psykolog att det troligen var den tidigare ätstörning­sproblemat­iken som frammanade känslorna av könsdysfor­i. Men i kontakten med könsdysfor­imottagnin­gen fick hon tidigt frågan: när vill du börja med testostero­n?

Även här verkar det alltså finnas en tendens att sätta diagnoser alltför lättvindig­t.

Även här verkar det alltså finnas en tendens att sätta diagnoser alltför lättvindig­t. En idé – i det senare fallet att det bör vara ”snabbt och enkelt” att byta kön – blir till en allenaråda­nde sanning. Ifrågasätt­anden tolkas som onda avsikter, som rasism i fallet med de apatiska flyktingba­rnen, eller som en negativ attityd mot transperso­ner i det senare fallet.

De som drabbas av detta är barn, som riskerar att få bestående men för livet. Kanske finns det liknande historier, där vuxenvärld­ens uppfattnin­g är välmenande men förenklad och ideologise­rad, och där barnen får ta konsekvens­erna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden