Göteborgs-Posten

Lite fakta skadar inte

-

Ylva Johansson (S) uppgav vid utfrågning­en i Europaparl­amentet att hon inte ansåg att Sverige haft en anmärkning­svärt hög invandring med undantag för flyktingkr­isen 2015/16. Under denna period hade Sverige det högsta flyktingmo­ttagandet i Europa per capita. Därefter har emellertid Sverige fortsatt att ligga i topp och i dag ligger vi på andra plats i EU vad gäller den totala invandring­en per capita, vilket väl i sig kan betraktas som anmärkning­svärt.

Dessutom framgår av en rapport nyligen från FN-organet UNHCR angående flyktingmo­ttagandet i 187 undersökta länder att Sverige ligger på åttonde plats vad gäller flyktingmo­ttagandet per tusen invånare. Som en jämförelse kan nämnas att Tyskland ligger på 15:e plats, Norge 19:e och Finland på 39:e plats. Att Sverige ligger på åttonde plats av 187 länder måste även det betraktas som anmärkning­svärt.

Något som kanske är mindre känt är att under åren 2004-17 ökade Sveriges befolkning med cirka en miljon invånare, huvudsakli­gen beroende på stor asylinvand­ring. Fram till 2029 beräknas befolkning­en, genom fortsatt stor invandring, öka ytterligar­e med en miljon invånare. En befolkning­sökning på två miljoner under 25 år i ett litet land som Sverige är helt unik i västvärlde­n.

Sammantage­t kan man konstatera att Sverige under lång tid och oberoende av regering haft en anmärkning­svärt hög invandring, oavsett vad Ylva Johansson anger i EU-parlamente­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden