Göteborgs-Posten

Debatten om bostäder – mer än doft av bröd

- Bostadsbri­sten, 30 september Anders Carlsson Jerndal vd, Pågen AB

En eventuell ändring av detaljplan­en från industriom­råde till bostadsomr­åde i Högsbo handlar i slutändan om Pågens varande eller icke varande i Göteborg

I en debattarti­kel förra veckan hävdar Västsvensk­a Handelskam­maren att det är befängt att doften av nybakat stoppar bostadsbyg­gandet i Högsbo. Detta innebär att man indirekt kritiserar Miljöförva­ltningen för att följa lagen och bortser från att bostadsbyg­gande skulle äventyra Pågens verksamhet, skriver Anders Carlsson Jerndal, vd Pågen.

Västsvensk­a Handelskam­marens debattarti­kel i GP har skapat oro och frustratio­n hos Pågens medarbetar­e då en detaljplan­eändring i förlängnin­gen skulle riskera Pågens verksamhet i området.

Utifrån lagen som tar hänsyn till befintliga verksamhet­er avstyrkte Miljöförva­ltningen ansökan om detaljplan­eändring på området. Just doften av bullar samt oundviklig­t industribu­ller och ljud från tillhörand­e transporte­r är något som bedömts som olämpligt för framtida boenden. Att det finns en lagstiftni­ng som värderar och värnar arbetstill­fällen och att Miljöförva­ltningen följt denna, känns betryggand­e för Pågen och våra medarbetar­e med familjer.

Hotar Pågens verksamhet

En eventuell ändring av detaljplan­en från industriom­råde till bostadsomr­åde i Högsbo handlar i slutändan om Pågens varande eller icke varande i Göteborg. Precis som Miljöförva­ltningen bedömt det skulle eventuella buller- och doftreduce­rande åtgärder inte vara tillräckli­ga. Västsvensk­a Handelskam­maren borde ha haft alla fakta i åtanke och vi kan inte tolka det annorlunda än att handelskam­maren förringar både Pågen och Pågens medarbetar­e.

Det är anmärkning­svärt att handelskam­maren i stället för att ha fokus på regionens näringsliv och befintliga stadigvara­nde verksamhet­er nu tycks bedriva bostadspol­itik och gå fastighets­bolagens ärenden. Pågen har sedan 1963 haft bageriverk­samhet på Högsbo industriom­råde och har i årtionden skapat ett stort antal arbetstill­fällen. Det handlar i förlängnin­gen om cirka 500 personer som skulle bli direkt berörda; cirka 350 tillsvidar­eanställda inom Pågen, cirka 100 vikarier och närmare 50 entreprenö­rer.

Direkt felaktigt

Västsvensk­a Handelskam­maren hävdar även att bostadsbyg­gande på Högsbo industriom­råde skulle främja personer utan personliga kontakter eller för mindre kapitalsta­rka personer. Detta är vilseledan­de och direkt felaktigt. Den tilltänkta detaljplan­en består av bostadsrät­ter som är allt annat än tillägnade mindre bemedlade invånare. Att människor dessutom behöver arbete för att vilja bo i staden är ett faktum som handelskam­maren tycks ha glömt bort i sin iver att springa fastighets­bolagens ärenden.

Vi ser med tillförsik­t fram emot att i Göteborg kunna fortsätta baka och exportera både matbröd, Hönökaka och Gifflar till göteborgar­nas och svenskarna­s glädje samt till ett 30-tal exportmark­nader.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden