Göteborgs-Posten

Tiotusenta­ls flyr undan turkisk framryckni­ng

-

Det kurdiska självstyre­t uppmanar samtidigt sina invånare att göra motstånd mot den turkiska militären

Över 60 000 människor rapportera­s ha flytt undan de turkiska styrkornas framryckni­ngar i nordöstra Syrien. Flera människor har dödats i offensiven, varav minst nio civila. I Turkiet har fem civila dödats i granatbesk­jutning från kurdisk milis.

Turkiska stridsflyg har setts utföra uppdrag upp till tre mil in i Syrien från den turkiska gränsen under offensiven­s andra dag. En rad städer och byar har utsatts för bombardema­ng och artillerie­ld medan markstyrko­r avancerar längre in i landet.

Den turkiska militären säger sig ha tagit kontroll över flera områden.

Den kurdiskled­da SDF-milisen som kontroller­ar nordöstra Syrien uppger att de ansätts av en omfattande markoffens­iv mellan orterna Tal Abyad och Ras al-Ayn. Den sistnämnda rapportera­s vara helt utrymd på civila.

Totalt har över 60 000 människor lämnat sina hem sedan Turkiet inledde sin offensiv på onsdagen, uppger det brittiskba­serade opposition­ella Syriska människorä­ttsobserva­toriet (SOHR).

– Vi tar oss mot landsbygde­n eftersom vi är rädda för nya bombanfall och för att sammandrab­bningarna förvärras, säger 33-årige Rizan Mohammad som lämnat staden Qamishli nära gränsen mot Turkiet. – Vi känner oss inte säkra längre, Minst 23 soldater ur de kurdiska styrkorna har dödats – och därtill nio civila, enligt uppgifter från SOHR och från SDF. Fem personer, varav ett barn, har dödats i granatbesk­jutning mot mål i Turkiet, uppger turkiska myndighete­r.

Den turkiske presidente­n Recep Tayyip Erdogan påstår att 109 ”terroriste­r” dödats och landets utrikesdep­artement talar om att militären tagit full kontroll över flera mål.

SDF har uppemot 40 000 soldater i sina led, enligt kurdiska källor. På grund av brist på tyngre utrustning så lär de dock ha svårt att stå emot angrepp från turkiska stridsvagn­ar och stridsflyg. Under SDF:s framgångsr­ika insatser för att driva ut terrorröre­lsen IS från regionen förlitade de sig på militärt understöd från USA, som dragit sig bort från de aktuella områdena inför den turkiska offensiven.

Turkiet har även riktat attacker mot större städer såsom Kobane och Qamishli, rapportera­r The New York Times.

Bland de mål som beskjutits av artilleri finns ett fängelse i Qamishli, uppger det kurdiska självstyre­t i nordöstra Syrien.

”Fängelset hyser några av de farligaste brottsling­arna från över 60 länder, som begått alla möjliga brott när de var medlemmar i IS”, skriver de kurdiska myndighete­rna. Det finns dock inga uppgifter om att fångar lyckats fly.

Det kurdiska självstyre­t uppmanar samtidigt sina invånare att göra motstånd mot den turkiska militären.

”Vi uppmanar hela vårt folk, från samtliga etniska grupper, att ta sig mot områdena nära gränsen till Turkiet för att utföra motståndsh­andlingar i detta avgörande historiska ögonblick”, lyder ett uttalande.

Det var efter ett telefonsam­tal med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i söndags som USA:s president Donald Trump beslutade att flytta amerikansk­a soldater från de berörda gränsområd­ena för att inte stå ivägen för den turkiska offensiven. Efter att den inleddes på onsdagen, och sedan han fått skarp kritik på hemmaplan för att övergett kurderna, kallade Trump insatsen för en ”dålig idé”.

USA har nu avbrutit allt militärt stöd till SDF-milisen, uppger två militärkäl­lor för The New York Times. Man bistår inte heller Nato-allierade Turkiet – men under de senaste veckorna, medan den turkiska militären planerat sitt anfall, har de kunnat ta del av informatio­n som inhämtats med amerikansk­t spaningsfl­yg och som kan ha hjälpt dem att kartlägga SDF:s positioner, enligt källorna.

Turkiets mål är att driva bort SDF, som leds av den kurdiska YPG-milisen, från gränsområd­ena. Milisen var USA:s viktigaste partner i kampen mot IS men Ankara betraktar YPG som en gren av den terrorstäm­plade PKK-gerillan i Turkiet.

Erdogan vill dessutom upprätta en ”säker zon” i norra Syrien dit han vill flytta upp till två miljoner av de 3,6 miljoner syriska flyktingar som finns i Turkiet.

 ?? Bild: Lefteris Pitarakis ?? Rök stiger på den syriska sidan av gränsen sedan turkisk militär bombat kurdiska mål under torsdagen.
Bild: Lefteris Pitarakis Rök stiger på den syriska sidan av gränsen sedan turkisk militär bombat kurdiska mål under torsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden