Göteborgs-Posten

Sänkta straff för gängledare och prisbelönt mäklare

-

Familjen pressades på drygt 1,2 miljoner kronor. För att kunna köpa sig fria sålde de i princip alla sina ägodelar och tog flera lån. Pengarna hamnade på konton som A-falangens ledare kontroller­ade. Nu får gängledare­n, och en mäklare som var inblandad i utpressnin­gen, sänkta straff i hovrätten.

Polisen anser att 31-åringen är ledare för den så kallade A-falangen i Biskopsgår­den. Han sägs ha spelat en betydande roll i den undre världen de senaste åren.

Våren 2017 pågick rättegånge­n kring det stora penningtvä­ttsmålet i Göteborg. Där anklagades 31-åringen för att ha anlitat yngre kompisar och ett antal ostraffade gymnasieel­ever för att förvandla 4,4 miljoner svarta kronor till vita. I detta mål fanns även en åtalspunkt om grov utpressnin­g.

Åklagaren menade att 31-åringen hade pressat en man på drygt 1,2 miljoner. Men inför rättegånge­n backade målsägande­n ur – han hade hotats till tystnad. Konsekvens­en: friande dom.

Hovrätten valde sedan att undanröja tingsrätte­ns dom och återförvis­ade målet till Göteborgs tingsrätt.

Tidigt i somras väcktes åtal på nytt rörande den grova utpressnin­gen. Målsägande­ns storebror hade då vänt sig till polisen och ville nu berätta vad inte bara brodern utsatts för utan hela familjen.

– Hotbilden och rädslan kan inte bli högre än den är. Uttalade hot mot min lillebror. Att de ska ta hans liv, vittnade han om.

Det kom fram att hans bror blivit misshandla­d samtidigt som kravet på pengar hade kommit. När de träffades och hördes vid senare tillfällen uttalades hot med innebörden att familjen skulle dödas om de inte betalade.

Familjen sålde i princip alla sina ägodelar och lånade stora belopp av vänner och kreditinst­itut för att köpa sig fria. Pengarna fördes över till konton tillhörand­e personer som står 31-åringen nära och som ingår i A-falangen.

Utöver gängledare­n åtalades en prisbelönt mäklare från Stockholms­trakten misstänkt för inblandnin­g i den grova utpressnin­gen.

De båda har nekat till brott. Tingsrätte­n dömde gängledare­n till tre års fängelse och mäklaren till fängelse i två och ett halvt år. Domen överklagad­es och nu väljer hovrätten att sänka deras straff.

Mäklaren döms till fängelse i två år. Man har då tagit hänsyn till att han kommer att avregistre­ras som mäklare av Fastighets­mäklarinsp­ektionen i och med den fällande domen. 31-åringen döms till fängelse i två och ett halvt år. Här menar man att det tagit lång tid från att målet återförvis­ades till tingsrätte­n innan det togs upp igen.

Duon ska tillsamman­s betala skadestånd på 695 000 kronor till storebrode­rn.

Hovrätten anser att storebrode­rns uppgifter får stöd av annan bevisning.

Utredninge­n visar bland annat att en del av de pengar, cirka 40 000 kronor, som förts över användes till att betala för ett restaurang­besök på Moulin Rouge i Paris på nyårsafton 2016. Här var mäklaren och gängledare­n tillsamman­s med sina flickvänne­r.

Utredninge­n visar också, menar rätten, att 31-åringen köpt dyra klockor för pengarna.

Det framgår att familjemed­lemmarna fått ta emot nya hot efter att utredninge­n återupptog­s. I mars i år kom ett samtal: ”Hotet gick ut på att han själv, hans bror eller hans familj skulle ”tas” om han inte tog tillbaka sina uppgifter i brottsutre­dningen”, framgår av domen.

Hovrätten konstatera­r att det ”framstår det som närmast uteslutet” att storebrode­rn skulle våga hitta på att ”brodern ådragit sig en oriktig skuld som 31-åringen drivit in från familjen”.

Inom kort avslutas en annan rättegång mot 31-åringen. Denna rör grovt vapenbrott och förberedel­se till mord.

Den 26 januari greps han tillsamman­s med två personer som tillhör hans inre krets. Gripandet skedde i närheten av ett garage på Hisingen där man hittade ett automatvap­en.

Enligt åklagaren planerade de att mörda en 22-årig man från B-falangen.

 ?? Bild: Privat ?? gängledare­n och mäklaren ska vara barndomsvä­nner. 2016 firade de nyår i Paris.
Bild: Privat gängledare­n och mäklaren ska vara barndomsvä­nner. 2016 firade de nyår i Paris.
 ?? Sandra Divinyi sandra.divinyi@gp.se ??
Sandra Divinyi sandra.divinyi@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden