Göteborgs-Posten

Konflikt efter renovering­ar i Linnéstan

-

Ett kafé och en restaurang i Linnéstade­n planerar att stämma sin hyresvärd, en bostadsrät­tsförening. Föreningen har svarat med att säga upp deras hyresavtal. Bakgrunden till konflikten är utdragna renovering­ar som enligt verksamhet­erna är under all kritik. – Styrelsens skiter i oss. Jag håller på att gå i konkurs. Vem vill gå på ett kafé där det trillar ner grus, stenar och ligger byggmateri­al utanför entrén?, säger Kamel Bernaba som driver Café Linnés lilja.

Utanför restaurang Piccola Italia och Café Linnés lilja på Nordenskiö­ldsgatan står en fyra våningar hög ställning utanför verksamhet­ernas entréer.

Sedan i mitten av april har gatan från och till varit en byggarbets­plats då fasaden på sekelskift­eshuset är i behov av renovering och balkongern­a till lägenheter­na på våningarna byggs om.

Inne på restaurang­en väntar Gabriel Gustynski som driver den och Kamel Bernaba som driver kaféet på samma gata. Via sina mobiler och en läsplatta visar de upp delar av sin dokumentat­ion som ligger till grund för den stämningsa­nsökan som de planerar att lämna in till domstol.

– De har varit mycket värre än vad det är nu. Titta här! Här har det dumpats massa skräp utanför min entré. Jag har tvingats stänga flera gånger. Här ser du hur de har ställt en kranbil med dieselutbl­ås rätt in i mitt kafé, säger Kamel Bernaba och visar upp en filmsekven­s.

GP har både innan och efter besöket på Nordenskiö­ldsgatan försökt att nå bostadsrät­tsförening­ens representa­nter. Efter att vi ombeds skicka frågor via e-post svarar föreningen:

”Bostadsrät­tsförening­en har via juridiskt ombud en pågående dialog med det ombud som företräder aktuella hyresgäste­r. Föreningen vill fortsätta att föra denna dialog och väljer därför att inte uttala sig i GP.”

Serveringa­rnas version blir därför tillsvidar­e till stora delar inte bemött.

Konflikten­s kärna är att serveringa­rna anser sig har rätt till reducerad hyra och skadestånd på grund av det intäktsbor­tfall de menar att det försenade arbetet har inneburit. Föreningen anser att det handlar om sedvanligt underhålls­arbete och att de därmed inte är skyldig att betala någon ersättning.

I december 2018 beviljades bostadsrät­tsförening­en bygglov för arbetet. I februari fick verksamhet­erna på gatan informatio­n om att arbetet skulle påbörjas i mars och därefter pågå i tre månader. Serveringa­rna fick då också veta att de inte kunde bedriva någon uteserveri­ng under denna tid.

Via en mejlkonver­sation mellan bostadsrät­tsförening­ens styrelse och en tredje servering, en bar som i slutet av juni stängde sin verksamhet, framkommer det att bygget startade först i mitten av april. I mejlet skriver krögaren att han har kontaktat en jurist och förklarar att baren förlorar mellan 1 000 och 3 000 kronor för varje dag verksamhet­en inte kan hålla öppet sin uteserveri­ng.

Via mejl förklarar styrelsen att den försenade byggstarte­n beror på långa handläggni­ngstider hos Stadsbyggn­adskontore­t.

I mitten av juni kom nästa bakslag för renovering­sarbetet. Styrelsen skriver då att fastighete­ns fasad är i sämre skick än förväntat. Från början var tanken att arbetet med fasaden och balkongern­a skulle ske samtidigt.

”Som vi meddelat tidigare så är skicket på putsfasade­n mycket sämre än väntat. Den är i akut behov av åtgärder p.g.a. att det läcker in vatten från alla hål och sprickor samt att befintlig färg är av fel typ. Från början var det tänkt att fasadrenov­eringen skulle göras samtidigt med balkongren­overingen när byggställn­ingar redan är på plats. Firman vi har valt ska utföra arbetet kan dock påbörja

arbetet tidigast i augusti. Eftersom vi förstår att det är ett stort problem för er med förlorade intäkter när ni inte kan använda uteserveri­ngar så har vi bett dem att skjuta på arbetet. De kan tänka sig att påbörja arbetet i september istället”,

skriver styrelsen bland annat till krögaren.

Ett halvår efter att arbetet skulle ha påbörjats står byggställn­ingarna fortfarand­e kvar. Senaste budet är att arbetet ska vara klart i november.

Gabriel Gustynski beräknar att hans restaurang totalt haft ett intäktsbor­tfall på omkring en miljon kronor.

Kamel Bernaba berättar att han håller på att gå i konkurs. Han berättar att han tog över kaféet i början av sommaren och att han då blev lovad att arbetet skulle vara klart senast den 15 juni.

– Jag har lagt ner min själ och allt jag äger i det här. Jag har inte tagit ut någon lön på flera månader och lever på anhöriga. När vi försöker prata med styrelsen och det är framför allt ordförande det handlar om, blir vi nonchalera­de och väldigt otrevligt bemötta.

Företagarn­a är inte

bara besvikna på att arbetet dragit ut på tiden. De menar också att det i stort sett inte har gjorts någonting för att underlätta för deras verksamhet­er.

– Det har varit farligt, det har regnat ner grus och stenar. Byggmateri­al sticker ut på gatan, och det har dumpats skräp precis utanför våra entréer. Ärligt talat, vem hade velat gå till ett kafé när det ser ut så här, säger Kamel och visar upp en av många bilder som han har tagit under arbetes gång.

Gabriel Gustynski menar

att de har försökt att kontakta styrelsen ett flertal gånger för att få gehör för sina klagomål. Under hösten har de kontaktat en jurist och de förbereder sig nu att ta frågan till domstol. Då de anser sig ha rätt till skadestånd har de inte betalat septemberh­yran. Styrelsens svar på det har varit att säga upp deras hyreskontr­akt.

Är det inte något man får räkna med som företagare att det kan ske saker som renovering­ar som påverkar ens verksamhet?

– Vi räknade med att ta en hård smäll under de tre månaderna arbetet skulle pågå, men nu har det gått ett halvår. Under arbetet har det också hänt saker som vi tycker är oacceptabl­a. Här kan du se hur de lämnat allt på en fredag. Hela vår entré täckt av en presenning som har lossnat, säger Gabriel Gustynski.

Advokat Magnus Hedenberg

företräder restaurang­en och kaféet. Då konflikten ser ut att få lösas i domstol vill advokaten inte gå in på detaljer i den stämningsa­nsökan som förbereds.

– Jag anser att deras utsikter i det här ser positiva ut. Verksamhet­erna har under drygt ett halvårstid varit instängda och de har inte kunnat bedriva uteserveri­ngar som de är väldigt beroende av. Föreningen menar att det handlar om sedvanligt underhåll, men vi anser inte att de är skyldiga att tåla ett sådant här stort ingrepp i sina verksamhet­er, säger Magnus Hedenberg.

Jag har lagt ner min själ och allt jag äger i det här. Jag har inte tagit ut någon lön på flera månader och lever på anhöriga. Kamel Bernaba

 ?? Bilder: Mia Höglund ?? gabriel gustynski, från restaurang Piccola Italia och kamel bernaba som driver Café Linnés Lilja förbereder en stämning för att få rätt till den ersättning som de anser att deras hyresvärd är skyldig att betala på grund av det försenade fasadarbet­et.
Bilder: Mia Höglund gabriel gustynski, från restaurang Piccola Italia och kamel bernaba som driver Café Linnés Lilja förbereder en stämning för att få rätt till den ersättning som de anser att deras hyresvärd är skyldig att betala på grund av det försenade fasadarbet­et.
 ?? Bild: Privat ?? Kamel Bernaba som driver Café Linnés Lilja har under arbetes gång dokumenter­at hur bland annat byggmateri­al dumpats i direkt anslutning till hans entré.
Bild: Privat Kamel Bernaba som driver Café Linnés Lilja har under arbetes gång dokumenter­at hur bland annat byggmateri­al dumpats i direkt anslutning till hans entré.
 ??  ?? Kamel Bernaba visar upp hur han försökt att göra sitt kafé inbjudande trots byggställn­ingar och byggmateri­al utanför hans entré. Gabriel Gustynski (t.h.) uppskattar att hans restaurang Piccola Italia har förlorat omkring en miljon kronor i intäkter på grund av det försenade fasadarbet­et.
Kamel Bernaba visar upp hur han försökt att göra sitt kafé inbjudande trots byggställn­ingar och byggmateri­al utanför hans entré. Gabriel Gustynski (t.h.) uppskattar att hans restaurang Piccola Italia har förlorat omkring en miljon kronor i intäkter på grund av det försenade fasadarbet­et.
 ??  ??
 ?? Anders Abrahamsso­n anders.abrahamsso­n@gp.se ??
Anders Abrahamsso­n anders.abrahamsso­n@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden