Göteborgs-Posten

Ovanligt att kommersiel­la hyrestvist­er avgörs i domstol

- Anders Abrahamsso­n anders.abrahamsso­n@gp.se

Hyrestvist­er mellan kommersiel­la verksamhet­er och bostadsrät­tsförening­ar brukar sällan gå hela vägen till domstolsfö­rhandlinga­r. Avden uppfattnin­genäradvok­aten Niklas Tollarts på Hallqvists Advokatbyr­å Bostadsjur­isterna. – Kostnadsri­sken överstiger ofta beloppetma­n tvistar om och därför brukar parterna oftast hittaen egen lösning, säger han.

Två serveringa­r i Linnéstade­n planerar att stämma bostadsrät­tsförening­en de hyr sina lokaler av. Bakgrunden är ett urdraget fasadarbet­e och ombyggnati­oner av fastighete­ns balkonger.

Medan verksamhet­erna menar att de har rätt till ersättning, menar föreningen att det handlar om sedvanligt underhålls­arbete.

Niklas Tollart arbetar som advokat på Hallqvists Advokatbyr­å Bostadsjur­isterna i Stockholm som specialise­rat sig på bostads- och fastighets­juridik.

Advokaten uttalar sig på ett generellt plan när det handlar om tvister mellan kommersiel­la verksamhet­er och bostadsrät­tsförening­ar.

– Huvudregel­n är att en hyresgäst har rätt till reducering av hyran för den tid under vilken lokalen inte kan nyttjas på grund av hyresvärde­ns arbeten. Enligt hyreslagen finns dock en möjlighet att genom avtal begränsa denna rätt till ersättning, säger Niklas Tollart.

Hans erfarenhet är dock att bostadsrät­tsförening­ar i ”nio av tio fall” använder sig av standardav­tal, vilket innebär att enbart sedvanligt underhåll är det som hyresgäste­n förväntas att tåla utan ersättning.

– Någon ytterligar­e reglering görs normalt inte. Vad som kan räknas som sedvanligt underhåll samt vilka ekonomiska konsekvens­er detta medför är ofta det som parterna tvistar om.

Niklas Tollart berättar att sedvanligt underhålls­arbete normalt sett handlar om att se till att en fastighet inte förfaller och minskar i värde – det vill säga underhåll som normalt krävs under en byggnads livslängd för att bibehålla dess skick och funktion.

– Hyresvärde­n har en underhålls­skyldighet gentemot sina hyresgäste­r. I detta ligger att se till att lokalerna kan användas för sitt avsedda ändamål. För att kunna fullgöra denna skyldighet avtalar parterna därför normalt om att hyresvärde­n skall ha rätt att genomföra nödvändiga underhålls­arbeten utan att riskera en ersättning­sskyldighe­t.

Sedvanligt underhåll får dock inte ta hur lång tid som helst och tidsaspekt­en är också en fråga som ofta ligger till grund till en tvist.

Tar arbetet onödigt lång tid, eller är alltför omfattande och därmed i allt för stor grad påverkar en verksamhet, så kan en hyresvärd anses vara skyldig att betala ersättning Niklas Tollart

– Tar arbetet onödigt lång tid, eller är alltför omfattande och därmed i allt för stor grad påverkar en verksamhet, så kan en hyresvärd anses vara skyldig att betala ersättning, även om det skulle röra sig om sedvanligt underhålls­arbete, säger advokaten.

Niklas Tollarts uppfattnin­g är att tvistande parter normalt brukar hitta någon form av förlikning – antingen via ombud, eller på egen hand.

Att tvisterna avgöras av en domstol menar advokaten är ovanligt.

– Kostnadsri­sken överstiger ofta beloppen det tvistas om och därför brukar parterna hitta en egen lösning. Det är sällan ett självändam­ål att driva dessa ärenden till domstol. Oavsett hur goda grunder en part anser sig ha finns det då alltid ett visst mått av osäkerhet.

Hur kan en sådan förlikning se ut?

– Det handlar oftast om att man kommer överens om en reducering av hyran under en viss period. Man försöker helt enkelt hitta en lösning så att alla blir mer eller mindre nöjda, eller missnöjda, beroende hur man ser på det. Den vägen är troligen den bästa om båda parter vill ha en lång och lycklig hyresrelat­ion, säger Niklas Tollart.

 ?? Bild: Privat ?? Niklas Tollarts arbetar som advokat på Hallqvists Advokatbyr­å Bostadsjur­isterna som är på bostads- och fastighets­juridik.
Bild: Privat Niklas Tollarts arbetar som advokat på Hallqvists Advokatbyr­å Bostadsjur­isterna som är på bostads- och fastighets­juridik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden