Göteborgs-Posten

De rödgrönros­a vill slopa förskoleav­gift på sommaren

-

De rödgrönros­a vill återinföra den avgiftsfri­a månaden i förskola och fritids. Det kommer partierna föreslå i sin kommande budget.

– Får man ingenservi­ce ska man inte betala, säger Karin Pleijel (MP).

Den 4 november ska kommunfull­mäktige fastställa budgeten för Göteborgs stad för 2020 och de olika partigrupp­erna håller just nu på att lägga de sista händerna på sina respektive förslag.

De rödgrönros­a – Vänsterpar­tiet, Miljöparti­et och Feministis­kt initiativ – kommer i sin budget lägga fram förslaget att åter göra juli månad avgiftsfri för föräldrar med barn på förskola och fritidshem. Juli månad var avgiftsfri fram till i år, men i och med att alliansens budget klubbades igenom för ett år sedan ändrades det så att samma avgift tas ut under årets alla månader.

– Vi ser att det slagit hårt mot barnfamilj­er under en krävande månad. Sommaren är ju en tuff period för många familjer i Göteborg, säger Daniel Bernmar, kommunalrå­d (V).

Alliansens argument för att avgiftsbel­ägga även sommarmåna­den var att kostnadern­a för att driva förskolan inte försvinner för att det är sommar. Lokalerna är kvar och personalen ska ha sin lön ändå. Dessutom menar man att pengarna behövs till verksamhet­en.

Alliansen har också pekat på att det är ovanligt att inte ta ut en avgift i juli. Av kommunerna i Västra Götaland är det bara ytterligar­e en som gjort så.

Daniel Bernmar tycker att jämförelse­n med andra kommuner haltar.

– Det här drabbar dem med lägst inkomst värst. I Göteborg finns det stora grupper med väldigt låga inkomster. Det är en viktigt skillnad jämfört med våra kranskommu­ner, som är kraftigt gentrifier­ade.

Karin Pleijel tycker också att det är en trovärdigh­etsfråga gentemot medborgarn­a att kommunen bara tar ut en avgift för service som den verkligen erbjuder.

– Man ska förstå vad man betalar för och man ska betala för den utförda service som kommunen ger. I det här fallet är det ingen förskola

Vi ser att det slagit hårt mot barnfamilj­er under en krävande månad Daniel Bernmar (V)

i juli månad och då ska man heller inte betala, säger hon.

För kommunens del innebär det en intäkt på ungefär 20 miljoner kronor om man tar ut en avgift i juli – och således ett lika stort intäktsbor­tfall om man plockar bort avgiften.

Daniel Bernmar vill inte gå in exakt på hur man finansiera­r den förändring­en.

– Vi kommer att presentera vår budget i sin helhet om en dryg vecka. Då kommer man att kunna se helheten. Men 20 miljoner kronor är ingen jättesumma i sammanhang­et.

 ?? Arkivbild: BjörnLarss­on Rosvall ?? Daniel Bernmar (V) och Karin Pleijel (MP) föreslår att juli månad åter blir avgiftsfri för barn i förskola och på fritids. Förslaget är en del i partiernas kommande budget.
Arkivbild: BjörnLarss­on Rosvall Daniel Bernmar (V) och Karin Pleijel (MP) föreslår att juli månad åter blir avgiftsfri för barn i förskola och på fritids. Förslaget är en del i partiernas kommande budget.
 ?? Arne Larsson arne.larsson@gp.se ??
Arne Larsson arne.larsson@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden