Göteborgs-Posten

Näringsmin­istern: Möte om Kallak inte aktuellt

- Marc Skogelin

Processen föratt pröva tillstånde­t förengruva iKallaktar alldeles för lång tid, anser bolaget Beowulf Mining, som nu kräver enträff med näringsmin­istern. Men ett möteav sådant slag är inteaktuel­lt, säger Ibrahim Baylan (S).

För sex år sedan ansökte gruvbolage­t Beowulf Mining om bearbetnin­gskoncessi­on för att få bryta järnmalm i Kallak utanför Jokkmokk. Länsstyrel­sen sade nej till planerna men Bergsstate­n ansåg att tillstånd skulle ges, varför beslutet har överlåtits till regeringen. Där har det legat sedan sommaren 2017.

Moderaten Mattias Karlsson anmälde i veckan regeringen till riksdagens konstituti­onsutskott (KU) för vad han anser är en saktfärdig hantering av ärendet.

– Ärendet verkar så klart, därför är det extra märkligt att regeringen inte kan komma fram till ett beslut, sade han till TT.

I en intervju med SVT berättar Beowulfs vd Kurt Budge att de i ett brev till näringsmin­ister Ibrahim Baylan (S) nu kräver ett möte om processen, som de anser pågått alldeles för länge.

– Vi har i det här fallet ingen transparen­s i processen och ingen uppfattnin­g om när man kommer att fatta beslut om vår ansökan, säger han till SVT.

Ibrahim Baylan säger i en skriftlig kommentar till TT att det inte planeras något möte med bolaget i dagsläget, och hänvisar till att statssekre­teraren mötte representa­nter från bolaget i somras.

Beslutet kring bearbetnin­gskoncessi­onen innehåller komplexa frågeställ­ningar och omfattande underlag som påverkar handläggni­ngstiden, säger Baylan.

”När regeringen beslutar i ett regeringsä­rende är det slutproduk­ten av en lång och noggrann förberedel­seprocess inom Regeringsk­ansliet.”

Gruvkonfli­kten i Kallak utanför Jokkmokk sträcker sig flera år tillbaka, och har kantats av demonstrat­ioner, protester och blockader för provborrni­ngar till gruvan. Samebyarna Sirges och Jåhkågassk­a har från början motsatt sig gruvplaner­na.

Jenny Wik Karlsson, ombud för Sirges sameby och förbundsju­rist vid Svenska Samernas Riksförbun­d, säger sig förstå att den komplicera­de frågan drar ut på tiden, och hänvisar bland annat till att ansökan om bearbetnin­gskoncessi­on har behövts kompletter­as under tiden.

– Hade det funnits fullgott underlag för ansökan kanske vi inte hade haft den här långa handläggni­ngstiden, säger hon.

 ?? Arkivbild: Scanpix ?? Gruvkonfli­kten i Kallak utanför Jokkmokk sträcker sig flera år tillbaka, och har kantats av demonstrat­ioner, protester och blockader för provborrni­ngar till gruvan. Här vid en protestakt­ion 2013.
Arkivbild: Scanpix Gruvkonfli­kten i Kallak utanför Jokkmokk sträcker sig flera år tillbaka, och har kantats av demonstrat­ioner, protester och blockader för provborrni­ngar till gruvan. Här vid en protestakt­ion 2013.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden